A Waldorf Iskola Pilisborosjenőn?- vitához

A régi iskola épülete a fő úton.

Tavaly év végén kialakult egy vita a jóságos Falufórumon a Waldorf Iskola tervével kapcsolatosan. Ebben a „vitában” is megjelenik 2097 Falufórumán szokásos pökhendi, lekezelő stílus, ami mindig is jellemezte az egyesület hangvételét. Kritikát csak Ők mondhatnak, a dolgokat csak Ők látják át, Ők tudják a frankót, mindenki más HÜLYE! Mivel a Falufórumon letiltásunk és az ott alkalmazott cenzúra okán nem szólhatunk hozzá, pár mondat engedtessék meg itt.

Hozzászólásunk: (nem kell rá válaszolni, úgy sem tudjuk egymást meggyőzni…)

Előzmény: A Küller János által vezetett önkormányzat az előző ciklusban „engedte be” a régi, Fő úti óvoda egy csoport szobájába a Waldorfot. Aztán a Waldorf vett egy házat a Budai úton. Oda költöztek. Most ott működnek.

A Küller János által vezetett Önkormányzat még szép járdát is épített a Waldorf óvoda elé. Az úttest is megújúlt, a Híd utcától egészen az Ürömi torkolatig.
A Waldorf óvoda látványterve (forrás: internet)

Egy, a vitában megfogalmazott állításra: Nem évek óta áll “üresen” a “régi” iskola. 2018. szeptemberében indult el a tanítás az új iskolában. Addig a Fő úton működött. Helyesen így fogalmazható meg: több, mint egy éve hasznosí(tja) (totta?) közösségi célokra az önkormányzat az épületet.

Az előző önkormányzat idősek otthonát tervezett kialakítani az épületben. Olyan még nincs a faluban. Iskola van!

Azok a mostani önkormányzatot (még) támogatók, akik, nagy valószínűséggel saját érdekből Waldorf iskolát akarnak hozni a faluba, ráadásul olyan indokkal, hogy Waldorf óvoda már van a faluban, hát legyen iskola is, elég súlytalan érvet tálaltak a vitában…  

Attól, hogy van már Waldorf óvoda miért következne, hogy Iskola is legyen? Aztán Waldorf gimnázium, Waldorf egyetem, Waldorf űrhajós képző? Persze a faluközpontban és a faluvégen található állami óvoda és a harmadik, a Waldorf óvoda mellé lehetne még pár „maszek” óvodát építeni, de kinek, minek? ( Ötlet: Waldorf bölcsőde?)

Alapvetően nem a Waldorf intézményekben folytatott nevelési módszerrel van bajunk. Akinek tetszik, úgy érzi, hogy gyermekének erre az oktatási felfogásra van szüksége, tegye, ez az Ő felelőssége. Nézetünk szerint éppen elég és ha kell megfelelően bővíthető is a jelenlegi oktatási tér falunkban. Emlékezzünk: az Iskolát elsősorban a tornaterem helyének hiánya miatt kellett kivinni (újra) a faluból, ugyanis kicsi a telek, nem fér el egy akkora építmény ott. Ha Waldorf Iskolát csinálnak a régi iskolaépületből, hol fognak tornázni az odajáró (nagyrészt városi, környékbeli) gyerekek?

A régi iskola mellé épített új szárny Szegedi Róbert polgármestersége idején, Küller János akkor alpolgármester felügyelete mellett épült meg. Itt nincs hol elhelyezni a tornatermet.

Jó lenne, ha az Önkormányzat végre nyilvánosságra hozná terveit, hogy ne csak a közvetlen környezetük, támogatóik, Facebook Csoportjuk sejtsenek valami arról, hogy milyen funkcióra és miért pont arra kívánják hasznosítani az ingatlant. Az is kívánatos lenne, ha arról is nyilatkozna az önkormányzat, hogy milyen összegű lesz a falu bevétele az iskola Waldorf kezelésbe adásából. Netán elakarják adni, bérbe adnák, vagy ingyen képzelik al a “hasznosítást”? Érdekelné a lakókat az is, hogy milyen hatástanulmányok, pénzügyi tervek születtek az ingatlan hasznosításával kapcsolatosan.

Amennyiben az önkormányzat végre méltóztatik reagálni, szívesen adunk felületet közlendőjüknek!