Küller János:

Egy település vezetésének felelőssége


A vezetést megkaparintani vágyóknak fogalmuk sincs arról, hogy mi a dolga a helyi önkormányzatnak. (ez jól lemérhető az eddig megjelent írásaikból.) Még csak sejtésük sincs, arról hogyan működik az Önkormányzat, hogy mi a kapcsolat a helyi köz- és végrehajtó hatalmat megtestesítő szervezetrendszer és ez utóbbit irányító jegyző között.
A vonatkozó jogszabályok ismerete nélküli megmondóemberek szakmai dilettantizmusa, a hozzá nem értés, mérhetetlen károkat okozhatnak egy település életében, működésében, sőt működésképtelenné tehetik azt. (Erre a rendszerváltást követő közel két évtizedben kétszer is volt példa) A választók bizalmának megnyerése érdekében gyakran kivitelezhetetlen megvalósíthatatlan ígérethalmaz hangoztatásával, vagy éppen a szépen csengő ám érdemi intézkedést nem igénylő feladatok felsorolásával, hirtelen támadt ötletek, pár órás akciókkal, látszat tevékenységekkel próbálják felhívni magukra a figyelmet. Ez egy civil szervezet részéről elfogadható tevékenység ámde egy település vezetése ennél sokkal többrétű és kitartóbb munkát igényel.
Komolyan azt hiszitek, hogy virágzó réteken szivárványos égbolt alatt, lepkekergetéssel, színes lufik eregetésével meg lehet oldani minden feladatot, hogy holnaptól nem lesznek kátyúsok az utak, hogy a hirtelen leeső nagy mennyiségű csapadék nem fog károkat okozni, és mindenki fog szeretni mindenkit? Vagy megint elhiszitek azt a mesét a kapcsolati tőkéről és az ezzel járó önzetlen segítségről, a szakszerűség, jogszerűség bugyrába csomagolt frázisokról? Álomvilágban éltek, ideje felébredni és a mesekönyvből kilépni a valóságba.
Azt mondják az okos ember más kárán, a tájékozatlan a sajátján tanul. Pilisborosjenőn volt már rá példa, hogy a tudásanyag-nélküliséggel rendelkezők, a szavazók jóvoltából beültek a település önkormányzati képviselő-testületébe, polgármesteri székébe, és ott nyakló nélkül osztották az ötleteket. (Az eredménye: közel másfél év után forráshiány, csőd közeli állapot és lemondások) Ez nem valóságshow! Ez maga a valóság!
Nem ártana ebben az őrültté vált ultraliberális világban természetes minimumként figyelembe venni a tényeket azokat a reálisan elvárható feladatokat, programelemeket mely valóságos lehetőséget és gazdasági mozgásteret biztosít településünk számára.