A szemfényvesztés mesterei

( Miénk ez a cirkusz, mindenkire szerep vár! LGT)

Elképesztően látványos egy cirkuszi előadás! A sok színes jelmezbe öltözött, ragyogó felépítésű, atléta alkatú fellépő, a sok rekvizitum, egzotikus állatok serege igazán megkapó látvány. A zsonglőrök, artisták, bűvészek valódi szemfényvesztést követnek el mutatványaik előadásakor. Különösen rejtélyes az utóbbiak produkciója.  Ezt már nyugodtan mondhatjuk szemfényvesztésnek, mert akárhogy is meresztjük a szemünket, és csak a kezeket figyeljük, akkor is azt látjuk, amit a bűvész, a varázsló el akar hitetni velünk. Ez jó móka, nincs vesztes a végén. Csak győztes. A bűvész azért győz, mert megint sikerült becsapnia minket, mi meg azért, mert újra egy varázslatos világba kalauzoltak el minket, még ha be csaptak éppen.

Azonban, ha mondjuk, a helyi politikai cirkusz porondján történik hasonló szemfényvesztés, már egészen más eredménye lehet a produkciónak. A cirkuszi hasonlattal élve: feldől a paraván és a Bűvész a Művész ott áll mögötte megbukva,kiderül, hogy kettő van belőlük? Ikrek? Így könnyű átvarázsolni magát a falon! Vagy a nyuszi nem az üres kalapból kerül elő, hanem a bűvész kabátja alól. Vagy, egy még veszélyesebb, a tűznyelők sikeresek, de a cirkusz leég. Paff. Jó volt az előadás a kár felbecsülhetetlen. Lehetne sorolni. Ezért is kell jól meggondolni, hogy mely művészekkel dolgoztat a cirkusz. Egy gyakorlott tűznyelő nem égeti le az épületet. Ha mégis baj van ott van egy profi tűzoltó! A gyakorlott idomár nem hajtja neki a közönségnek az elefántokat. A bűvész tényleg a kalapból varázsolja elő a nyuszit.

Na ennyit a cirkuszról. A mi bajunk az itteni cirkusszal van, az itteni szemfényvesztőkkel. Persze ők is, vagy ha nem ők megbízóik, felkészítőik profik. A pszichológustól kezdve a pszichiáterig, a marketing tanácsadótól a média szakértőig meg vannak tanácsadóik. Bőven merítenek a régebben és mostanság megjelent anarchista kézikönyvek által oktatott zavarkeltés, hatalommegszerzési tudományokból. Kelts zavart, bizonytalanságot s Tiéd lesz a hatalom! Mindenféle eszközzel élnek. Közösségépítést hazudnak. Árokbetemetést ígérnek. (Ők ásták…) Pályázunk, lesz pénz! Szakértőket hozunk! (De hát az itteni 2097 csapatából állítólag mindenki diplomás szakember, akkor minek ide szakértő?)  Visszatérő mantrájuk a bizonyíték nélküli korrupció vádja. Persze ők nem azok… De akkor miért gondolják, hogy a másik az? Bizonyíték sehol, mert nincs korrupció. Ha lenne, elővennék bizonyítékaikat, erről nincsenek kétségeink.

Tegye fel e kezét az, aki még nem érezte jól magát egy valódi cirkuszban. Jóóó! Most az, aki itt jól érzi magát ebben a cirkuszban. Senki? Akkor így is szavazzunk október 13-án!