Észrevételek

Vannak dolgok, történések, események, viselkedési formák, melyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Hiába próbálja az ember a lehető legóvatosabban megfogalmazni észrevételeit fentiekkel kapcsolatosan, valószínűleg nem fog sikerülni. Most mégis kísérletet teszünk arra, hogy pusztán véleményünk nyers, szókimondó stílusa miatt ne érjen az a vád minket, hogy sértettségből születtek észrevételeink.

Díjazva az új önkormányzat azon elképzelését, hogy videóban közli a falu népével, választóival a testületi ülések videó felvételét, néhány észrevételt kénytelenek vagyunk megtenni. Valószínűleg a „vágatlanság”, a hitelesség elve miatt kell a kíváncsi, halandó falu lakóknak végig nézni a testület ülés előtti (elnézést a kifejezésért) „bénázását”. Hosszú, hosszú, végtelennek tűnő percekig hagyják a kamera szempontból előnyösebb elhelyezkedést, jópofa dumálgatásokat nézni a nagyérdeművel. Ráadásul a falu vezetőjének szövegét (sem) lehet érteni. Teljes hangerővel is csak motyogásnak tűnik beszéde.  Látszik, nem nagyon voltak még ilyen helyzetben a képeken szereplő, többségében valószínűleg jóakaró emberek. Ezt nem lehet hibájuknak felróni. Azt viszont igen, hogy vezetőjük, s Ők maguk teljesen gyakorlatlanként, semmilyen önkormányzati tapasztalattal nem rendelkezve éreztek küldetés tudatot falunk megváltására. Talán jobb lett volna előtte néhányuknak megválasztott képviselőként, netán bizottsági külsős tagként némi gyakorlatot szereznie (ahogy Paksi Imre is tette, bár ennek a ”rutinnak” nyomát sem láttuk vezetési stílusában, eredményeiben… ráadásul az ő képviselői is teljesen gyakorlatlanok voltak. Meg is lett az eredménye!), és csak azután kellett volna beülni a „bársonyszékbe”.

Javasoljuk, hogy két kamerával (balról és jobbról) vegyék az eseményt. Így nagyobb esély van arra, hogy mindenki látszik a felvételen. Lehet, akár osztott képben is megjeleníteni a kamerák képeit. Nem ártana valamilyen mikrofont elhelyezni a hang érthetősége miatt. A felesleges, a lakók számára lényegtelen elő és utó történéseket vágják ki. Javasoljuk azt is, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján lehessen elérni a videókat. Most csak azok érhetik el a közölt tartalmakat, akik Facebookon regisztráltak. A többség még nem tagja ennek a felületnek. Talán nem is lesz…

Mivel egy ilyen hosszú videót senki sem fog végig nézni, a lényeget le kellene írni, hogy közérthető legyen, hogy konkrétan mi történt az adott eseményen. Ezt is a hivatalos weboldalon kellene közölni.

Javasoljuk az önkormányzati weboldal felfrissítését is a könnyebb átláthatóság, kezelhetőség, nem utolsó sorban az egyszerűbb tartalomelérés elősegítésére.  Ez már az előző években is felmerült, de az anyagiakat más célra kellett fordítani. Mostanra tervezték az átalakítást. Talán ezt sem lenne szégyen megvalósítani az előző ciklusban bizonyított testület tervei közül…  Ahogy látjuk, most pénz lenne rá, ha már ilyen pozíciókat és fizetéseket osztogatnak egymásnak, nem jelenthet gondot pár tízezer forint ráfordítás erre a célra. Bár az is lehet, hogy a sok informatikus szakértő közül valaki térítés mentesen vállalná a feladatot.

Az is nagyon furcsa, hogy már nem az első rendkívüli, későn meghirdetett testületi ülést tartották. Ennek vajon mi lehet az oka? Vajon mitől tartanak? Persze, ha belegondolunk, hogy milyen nemtelen akciókat tettek, hogyan viselkedtek régebben a testületi ülések vendégeként, milyen gyomorforgató nyomásgyakorlást végeztek a kampány előtt és alatt Küller János és testülete ellen, pusztán a hatalomért (?), elvileg lenne mit törleszteni…