Átkötő út 2.0

Az ÖPE véleménye:

Szükség van a külső településrésznek egy összekötő útra, hogy elérhetőbb legyen számukra a faluközpont. Vajon miért nem kérdezi meg az új testület az ott élőket egy rendes, hivatalos felmérés keretében, hogy szeretnék e az elkerülő út megépítését?  Az eredmény borítékolható: a Bécsi úton élők is szeretnének végre igazából a faluhoz tartozni!

Előzmény

Szakértőnktől:

Az utat még Paksi Imre polgármestersége idején szabályozták ki. Pilisborosjenő alapvető érdeke, hogy az út megépüljön. A Meditop és Küller János érdeme, hogy az M0 projekt részévé lehetett tenni és így egy különben elérhetetlen álom valósulhatna meg. Pilisborosjenőnek soha nem állna rendelkezésre elég forrás, hogy megteremtse a közvetlen közúti összeköttetést a külső településrésszel. Valótlanság, hogy az Ó-faluban forgalomnövekedést generálhat az új út, mivel a Budai úton csak az kanyarodik a falu felé, akinek ott dolga van. Kizárólag az út melletti 8 telket a Hegyalja úton és az út mellett tervezett jövőbeni fejlesztéseket zavarhatja a forgalom esetleges megnövekedése.

Az út építését azért akarják megakadályozni, mert az Pilisborosjenő fejlődésének mérföldköve és egyben Küller János hatalmas sikere lenne.

Sajnos meg van arra a lehetőség, hogy kivetessék az M0 terveiből, most ehhez kezdték hangolni a lakosságot. Amennyiben sikerül ez a teljesen sötétzöld merénylet, az jóvátehetetlen tragédia Pilisborosjenő számára.

Van ennek a témának még egy vetülete. Ez az egyetlen mód, hogy a külső településrész szervesen bekapcsolódhasson a falu életébe, az itt lakók is igénybe vehessék a szolgáltatásokat, látogathassák az intézményeket. A jelenlegi mostohagyerek státuszon a hirdetőtáblák és hangulatjavító akciók nem segítenek. A külső településrészen a központtól való távolságból fakadó elégedetlenséget és a  leválás gondolatát csak a közvetlen közúti összeköttetés megteremtésével lehet egyszer és mindenkorra eloszlatni.

Tehát vagy ez az út épül meg, vagy semmi, sőt, ha ezt elutasítjuk az tovább csökkenti az amúgy sem rózsás esélyeinket bármilyen központi forrás elnyerésére.

***

Egy helyi lakos, aki Pilisborosjenőn nevelkedett és ismeri a falut mint a tenyerét mesélt a település azon részének régi kinézetéről.

Nagy Balázs helytörténete.

Hátha valakit érdekel, hogy ez az út régen is létezett, több különböző formában, addig amíg a Borosjenői Téglagyár szép lassan el nem kezdett közeledni a Pilisborosjenő Újtelep felé, a védőövezetet figyelmen kívül hagyva. A végeredmény ismert.

Gyakorlatilag ez az út lement a téglagyári buszfordulóig, onnan kifelé a Malomdűlőig, illetve felfelé Üröm és Pilisborosjenő között jött ki a főútra. Gyakorlatilag az a része nincs meg amire rátelepült a bánya majd, a helyén az építési hulladék lerakó, aminek a rekultivációs ideje 2021-ben jár le. Az más kérdés, hogy a bánya a megengedett távolságnál közelebb jött a lakóházakhoz, aztán meg a hulladék lerakó ¼-el magasabb lett a végére, mint a táj eredeti magassága.

Az 50-55 év közötti kortársaimmal mi még emlékszünk arra hogyan nézett ki a mező, ami a hulladéklerakó helyén volt. Hát nem így mint most. Az eredeti cikket, ami a vitaindító volt azt is érdemes elolvasni.

Szóval visszatérve a Pilisborosjenő jelenlegi helyzete nagyon bizonytalan, ugyanis, ha jelenlegi önkormányzat felrúgja a meglévő terveket akkor az anyagi létét is hosszú távú fenntarthatóságát veszélyezteti Pilisborosjenő létében. Amennyiben a fejlődést és infrastruktúrát válasza akkor a tényleg régóta áhított egységes Pilisborosjenő valósulhatna meg és nem lenne a külső település rész mostoha gyermek, mint ahogy az ott élő emberek azt érzékelték.

A jó döntés már megszületett, ne hagyjuk, hogy egy görcsös rögeszme ezt tönkre tegye.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, M0 északi szektor nyomvonal más települések is érintettek. Vannak települések, akikre hatunk a döntéseinkkel is az új tervezettel befolyásolhatjuk az egész projekt megvalósulását.

Ezen információk pontos kimeneteléről a fenti linken érdemes informálódni.

Érdekesség:

https://pilisborosjeno.hu/images/documents/HESZ/2017/velemeny/09.pdf

*****

Pilisborosjenő helyzete tényleg ingatag lábakon áll jelenleg, ha Dömötörfy Zsolt kommentjét figyelembe vesszük, amit a 2097 Falufórum oldalán az egyik olvasó posztolt a www.nif.hu oldaláról Pilisborosjenő ipartelep bekötés előkésztése. https://nif.hu/projektek/2019/12/pilisborosjeno-ipartelep-bekotes-elokeszitese/

Úgy tűnik, hogy az önkormányzat eddigi szerződéseket felrúgni készül, amit az előző polgármester és támogatói létrehoztak és elértek.

Tényleg ez a jó döntés??

Sokat veszíthet a falu, ha végig gondoljuk az egész folyamatot mi is láthatjuk, hogy Zsolt leírt gondolatai, nem hoznak jó eredményt a falu életében. Vagy csak mondott, írt valamit, hogy csitítsa a kedélyeket? Lehet, de ezzel újra félre informálta a lakosságot.

Lássuk mit gondol erről a témáról Zsolt!

DÖMÖTÖRFI ZSOLT ÁLLÁSPONTJA:

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy legjobb tudomásom szerint az önkormányzat hozzájárulása nélkül semmiféle út nem épülhet a Kövesbérc alatt. A tervezett út nyomvonala egyébként nyilván nem véletlenül vezet a Kövesbérc alatt, éppen Sáhó Tibor érdekeltségébe tartozó (vagy legalábbis korábban oda tartozott), beépítésre szánt földterület mellett… Egyébként ez az a fejlesztési terület, amelyért cserébe a falu darált építési törmeléket kapott háttérfejlesztési hozzájárulásként. Ez a törmelék képezi a jelenlegi murvás út alapját, amely a Kövesbérc alatt elhaladva a Budai útba torkollik. Emellett 40 millió forintos kötbért vállalt Küller János az önkormányzat nevében, amennyiben az önkormányzat “a terület HÉSZ szerinti lakóövezetté fejlesztését bármilyen módon meghiúsítja”. Nem tudom sikerül-e még követni az elmúlt évek kötbércunamiját… Ahogy Lipovits Dániel írta feljebb, ennek az ipartelepi bekötőútnak nevezett egymilliárdos költségűre becsült fejlesztésnek vannak támogatói és vannak ellenzői. Pont azért van szükség egy szélesebb körű társadalmi egyeztetésre, hogy a többség által támogatott döntés szülessen ezügyben. Emellett jelenleg az sem világos, hogy van-e alternatíva, el lehet-e költeni ezt az egymilliárdos keretet – amely némileg összefügg az M0 alagút kompenzációval is – más fejlesztésre. Mert a Bécsi út mentén el tudok képzelni olyan fejlesztést is ekkora keretösszegből, amelyek minden ott élő örülne.

(Ez masszív félrevezetés! Komolyan gondolják, hogy az emberek beveszik majd, hogy azt az 1 milliárdot, arra költheti az Önkormányzat, amire akarja? Például a Bécsi út településrész fejlesztésére? Nem tudják oda (sem) elkölteni!  Mert nincs mit! Az átkötő út része az új 10-es út fejlesztésének. Európa Uniós project, ezért az Állam csak az átkötő útra tudja fordítani az erre az útra jutó összeget, másra nem…  Az új 10-es gyorsforgalmi út Üröm körforgalomtól az M0-ig tartó részének megépítésével egyidőben kerülne sor, kb. két és fél év múlva az átkötő út megépítésére. Ezen munkálatok még az M0 megépítésének megkezdése előtt lezajlanának. Amennyiben akadékoskodik a helyi testület, netán lemondja a Pilisborosjenő Önkormányzata az átkötő út megépítését, még a 10-es út új szakaszának építése is veszélybe kerülhet, mivel most már nem választhatóak külön a project elemei. a  szerk.)

“A helyzet tisztázásáig türelmüket kérem, sok ilyen terhes örökséggel kell megbirkóznunk, és csak lassan tisztul a kép.” (D. ZS.)

Milyen türelem? Milyen terhes örökség? Tényleg tisztul?