WALDORF “ÁLOM”

RÉGI ISKOLA ÉPÜLETÉNEK HASZNOSÍTÁSA – WALDORF “ÁLOM”

Tényleg szükség van rá?

A Polgármester Úr Waldorf Iskola Kezdeményezéssel kapcsolatban kifejtett érvelése durva és észszerűtlen befolyásolási kísérlet.

Szerinte jelenleg nincs is más alternatíva, mivel csak a Waldorf jelezte eddig a szándékát és másfél évig még egy pályázati kikötés miatt oktatási célra kell az épületet használni.

Az ez ellen szóló számos nyomós érvet sajnos meg sem említi:

1) Az új iskola tavalyi birtokba vételével az iskolai férőhely kérdése Pilisborosjenőn megoldott, az új beköltözések miatt esetlegesen szükségessé váló bővítése az ingatlanon belül lehetséges.

2) Az iskola a német nyelv képzéssel és a zeneművészeti oktatással az egyéni képességek széleskörű kibontakoztatására ad lehetőséget az állami oktatási kereteken belül, amire a legnagyobb az igény.

3) Az Önkormányzat előtt egy sor olyan intézményfejlesztési feladat áll, amelyek prioritása messze megelőzi egy szűk réteget kiszolgáló oktatási intézményét.                                

A régi iskola általunk felvázolt hasznosítással az időskorúak eddig alacsony színvonalon ellátott rétegét lehet kiszolgálni, nem beszélve arról, hogy az idősotthon a szociális jellegű feladatokon túl piaci alapon is működtethető. A sürgősségi központ elindítása falunk valamennyi lakójának egészségügyi biztonságát jelentősen emelné. A Református Egyház 600, magát reformátusnak valló lakója számára tudna lelki szolgálatot nyújtani.

Valljuk be szükség van – lesz egy idősek otthonára Pilisborosjenőn. Minden család életében eljön az a pillanat amikor felmerül a kérdés, hogy mi lesz a szüleimmel??  -dolgoznunk kell, ki lesz vele addig amíg mi távol vagyunk.?  Persze sok alternatíva van már most is.  De mennyivel megnyugtatóbb az a kép, hogy akár csak nappali, helyben található Idősek otthonában tudhatjuk őket. Megfelelő szaktudású ápolók, gondozok figyelnek rájuk. Meleg ételt kapnak, társasági életet élhetnek, nincsenek egész nap egyedül.

5) A fentiekkel ellentétben a Waldorf Iskola egy sokkal szűkebb réteget, sőt nem is feltétlenül Pilisborosjenőn lakó családok ellátását célozza meg, nem beszélve arról, hogy finanszírozása több szempontból is aggályos.

Tehát felmerül a kérdés: miért is a Waldorfra van szüksége a falunak?

Jelen információk szerint 8 Pilisborosjenői és 2 ürömi család érdeklődött.

Egy ekkora épületet, alárendelni egy kis létszámmal rendelkező Waldorf iskolának igen csak pocsékolás.

Másod körben, igen magas költségekkel járna a felújítása, hisz az épület alapja vesztett a stabilitásából, így az egész épület biztonsága kérdéses.

Nem véletlen, hogy az új iskola igénye megszületett.

Az épület önkormányzat tulajdona, ha meg szeretnénk tartani akkor az Önkormányzat felelőssége az épületet renoválni.

Van -e hozzá tőkénk?

Vagy Pályázat útján próbálnak forráshoz jutni?

Esetleg anyagi támogatásra számítanak?

VAGY??

Visszatérve a létszámhoz, mint már írtam, a helyiek igen kis csoportja a kezdeményező.

További toborzásra van szükség, a környező településeken, a Waldorf kezdeményezők részéről, hogy a régi iskolaépületben valóra tudjon válni a „Walldorf álom”.

Viszont, ha tovább nézzük akkor azt is láthatjuk, hogy a dolgozó emberek, szülők, akik ingáznak a 10 -es úton Pilisvörösvár és Budapest, vagy Pomáz és Budapest között, azok kiugranak a gyerekkel Pilisborosjenőre, hogy pilisborosjenői Waldorfba járjon a gyermeke?? Ez utazási időben számolva 30-40 perces kitérő is lehet.  De ennek ellenére sejthető, hogy több lenne a falun kívüli diák, mint a Pilisborosjenői.

Tényleg kétséges az egész Waldorf terv kimenetele és jövője. Minek erőltetni?!

Ezen utóbbi megállapítás, az eröltetés, komoly kérdéseket vet fel… Például: tényleg ez a legfontosabb?

Ha már az új polgármester is a vele készített podcast interjúban „külső kényszernek” nevezi a Waldorf iskola ügyét (is), akkor talán Ő sem gondolja észszerűnek annak pilisborosjenői működését.  

M.T.