A Waldorf és egyéb más önkormányzati eltévelyedések

Hozzászólás a Mi lesz veled Pilisborosjenő? c. íráshoz

Hozzászólnék és néhány más témájú észrevételt is tennék a Falunkért weboldalon fenti címmel megjelent írásban megfogalmazott gondolatokhoz. A január 31-én megtartott „Ötletbörzén” elhangzott javaslatokra is reagálok.

Faluközpont

Több fórumon is felvetődött már, hogy az Ófalu mostani jellegét meg kell őrizni, a faluközpontot úgy kell kialakítani, hogy az falusias jellegű legyen. Az a kérdés, hogy egyáltalán van e mit megőrizni. Van! Néhány épület mutatná az irányt. A következő lépcső, milyen módon érhető el a megőrzés, illetve a falukép visszaalakítása. Azt ki dönti el, hogy milyen mértékben és meddig visszamenve az időben válasszuk ki a megfelelő régies faluképet. És a végére a fő kérdések, miből, milyen eszközökkel gondolja az önkormányzat megvalósítani az általa tán jónak tartott faluközpontot? Mint ismeretes, Küller János hirdette meg a legutóbbi Fórumot, mely pont ezekkel a kérdésekkel foglalkozott. Az arculati Kézikönyv elkészítése adott erre apropót. Ennek a munkának lett eredménye: az Arculati Kézikönyv. Ebben a munkában részt vett a 2097 Egyesület is. Beadták javaslataikat, azok egy része el lett fogadva. Felvetődik a kérdés, hol van most ez az irányadó, megvitatott könyv? Meg kéne keresni!

A Waldorf Iskola és a bölcsőde témája

Elöljáróban: természetesnek tartom, ha az ISKOLA a faluközpontban van. Életet visz a falu mindennapjaiba, a gyerekeknek nem kell buszozni, a szülőknek sem kell mindennap kiautózniuk a faluból velük. Most van egy helyzet, amely még nem volt Pilisborosjenő történetében, az iskola nem a faluközpontban van. Ha már így alakult, ezzel a lehetőséggel élni kell. Egy teljesen más, egy csendes, nyugodt faluközpont kialakítására van így esély.

Ezért sem nem érthetőek, hogy az önkormányzat azon tervei, hogy újra iskolát telepítene be a falközpontba és az sem, hogy miért akarja az elnyert bölcsőde pályázatot kockára tenni azzal, hogy nem az új óvoda mellett építené azt meg, hanem a Falugondnokság felett egy nehezen megközelíthető, a lakóövezet szívében lévő telken. Valószínű, hogy a Waldorf iskola támogatásának „hozadéka” ez az elképzelés. Jobban elfogadja a lakosság az új szellemiségű iskola idejövetelét, ha a bölcsőde is a közelében lesz. Felvetődik az a kérdés is, ha a Waldorf Iskola idejön, a majdnem szemben lévő állami bölcsődéből mikor csinál az önkormányzat Waldorf bölcsődét?

A faluközpontba letelepítendő Waldorf iskola és a lakóövezetbe áttelepített bölcsőde nem igazán fér bele egy mindenki által elfogadható faluközpont víziójába. Az Iskola tele van nyüzsgő gyerekkel, akik nem csak az iskola épületében élik a perceket, hanem az udvaron is, tanítás előtt és után az utcákon, tereken is. A bölcsődébe hozzák viszik a gyerekeket, ez is zajt okoz. 

Újabb kérdés: a Waldorf Iskola diákjai hol fognak tornázni? A tornaterem elhelyezésének gondja miatt kellett egyrészt kivinni az iskolát a faluból. A Waldorfnak jó lesz tornaterem nélkül is?

Ezek mellett nem számoltak a forgalom megnövekedésével sem és a parkolás megoldásán.

Jelenleg az épület azon részét renoválják, amely sürgős beavatkozás igényel.10-30 milliós költségvetés kalkulációval számolnak. Ez csak anyagköltség munkadíj nélkül, vagy mi? Itt annyira nem vonható be a civil segítség, hisz egy középület renoválása és rendbetétele igen komoly szakértelmet kíván, mint tervezésben, mint kivitelezésben. Ez rövidtávú gyors megoldás, viszont nem biztos, hogy az épület statikai állapota miatt elegendő az erre elgondolt összeg. Az épület érték növekedését is figyelembe kell venni, egy elkapkodott, gyors, kis finanszírozású javítás csak felesleges pénzkidobás, abban az esetben, ha 5 évben gondolkodik az önkormányzatunk, ez idő alatt az épület amortizálódik, rezsi és egyéb költségekkel együtt még magasabb összegre rúghat a veszteség. Arról nem is beszélve, ha Waldorf iskola lesz az épületben legalább újításk fel Ők… Fizessenek bérleti díjat. Azonban a Waldorf Iskolától nem várhatóak el ilyen nagy volumenű felújítások, magas bérleti díjak. Inkább az önkormányzat segítségét kérték eddig is. Akkor meg csak kiadás lesz nem bevétel…

Az Ötletbörzén felmerült, sok egyéb ötlet a régi iskolaépület átalakításával, hasznosításával kapcsolatban:

Van, aki szerint rövid időn belül megvalósítható lenne kisvállalkozások részére a szolgáltató ház jellegű hasznosítás:

Ám ehhez nagyon át kéne alakítani az épületet, hogy az különböző szolgáltatásoknak megfelelő, különféle civil igényekre alkalmas legyen.

Egyéni bérlők és saját szolgáltatást fenntartó, önálló marketinggel rendelkező vállalkozások beengedése, helyiségek bérbeadása:

Ez igen nagy munkát róna az önkormányzatra. Többek között a bérleti díjak beszedése, a bérlők be és kiléptetése, szerződéskötések, azok megszüntetése, megegyezések, tárgyalások.  Kérdés van-e rá kapacitás, idő, pénz?! Különösen, hogy vannak halasztást nem tűrő feladatok, mint a zebra az iskolánál, tornaterem, bölcsőde.

Nem volt egyértelmű az, hogy a Waldorf iskolával ezek a szolgáltatások párhuzamosan, hogyan tudnának működni. Mint tudjuk egy iskolai létesítmény esetében nem szerencsés, sőt nem tanácsos és nem is lehetséges más szolgáltatásokat beengedni a területre.

Az Ötletbörzén szó esett még a középiskolai oktatás, szakgimnázium, gimnázium, vagy akár a felnőttoktatás támogatásáról. Voltak, akikaz előző önkormányzat tervét támogatva kiálltak az Idősek otthona, nyugdíjas klub, családsegítő komplexum kialakítás mellett.

Tovább gondolva a lehetőségeket az ófalu képébe most már nem nagyon fér bele a nyüzsgő élet. Az a városok jellegzetessége.

Az önkormányzat által vízionált faluközpont (újbóli) kialakításakor prioritásokat, magyarul elsőbbségi sorrendet kell felállítani.

Először is fel kellene mérni a már meglévő önkormányzati intézmények helyigényét, infrastruktúráját. Láthatjuk, nincs önálló Művelődési házunk, Polgármesteri Hivatalunk. Az új óvodát már úgy tervezték és úgy is épült meg, hogy a mellette lévő területen egybeépíthetően bővíthető legyen. Ezen terület mellé tervezte az előző önkormányzat a bölcsődét felépíteni. Így ezek a gyermekintézmények sokkal gazdaságosabban lennének működtethetők és „szülőbarátabb” is lenne.

A bölcsődére elnyert pályázatunk van. Ha odaépítik fel, ahová a pályázat megengedi, kevesebb idő alatt és kisebb erő és anyagi ráfordítással menni fog. És nem is bukjuk el a pályázatot…

Ez itt a bölcsőde helye (lenne). Sokakat érdekelne, hogy mi a baja az önkormányzatnak ezzel a helyszínnel? Mellette van az új, bővíthető Óvoda. Gazdaságosabban lehetne működtetni az intézményeket és a gyerekeknek, szülőknek is kisebb fáradsággal járna a napi penzum teljesítése.
Az iskolai tornaterem látványterve. Ez mikor fúrja meg az önkormányzat?

A tornaterem majd valamikor felépül az új iskola területén. Remélhetőleg a Zebra is kiépül előbb-utóbb.

Az egyik résztvevő felvetése az volt, hogy az új óvodai épület bővítése után a felszabadult helyen elhelyezhető lenne az önkormányzat. Ez is régi terv. Sokszor előkerült már.

Művelődési ház megmaradhatna kulturális központnak, ezzel együtt működhetne kis és nagy konferencia központként és egyéb Népi táncház és rendezvények helyszíne is lehetne.

Javasolták azt is, hogy hozzanak létre ifjúsági klubot is majd az intézményben.

Itt elmondanám, hogy azok a lehetőségek, amik még nekünk megfelelők voltak, ma már nem igazán elégítik ki fiatal gyermekeinket. A 12-14 éves és az afeletti korosztály, már nem pingpongozással vagy csocsózással szórakoztatja magát. Más az igény! Gondoljuk végig, hogy mi mire vágytunk egykor. A középiskolások az ott szerzett barátokkal nem egy vidéki klubban ücsörögnek. Gyermekeink felszabadulnak a városban és a számukra új szórakozási lehetőségek iránt érdeklődnek.

A téma nem új! Korábban is próbálkoztak már ifi klub létrehozásával. Többször el is indították. Különféle okok miatt mindig zátonyra futott a kezdeményezés. A baráti körök, az úgynevezett csordaszellem, a hovatartozás és más egyéb gyermekkorban érzett egymás iránti ellenérzés vagy összetartás képzett olyan akadályokat, melyek miatt nem sikerült tartósan működő ifjúsági klubot létrehozni Pilisborosjenőn.

A régi iskola épületének hasznosítására olyan hosszú távú megoldásra van szükség, amely hiánypótló szolgáltatást nyújt, ez pedig, lehet mondani a legnemesebb feladat lenne: időseink megbecsülésére, gondozására, ápolására szolgáló intézmény megalapítása.

Képtalálat a következőre: „idősek ápolása”

Több, hasonló funkciót ellátó intézmény is elhelyezhető lenne párhuzamosan az épületben: idősek otthona (akár bentlakási lehetőséggel is), idősek nappali napközi otthona, nyugdíjas klub, és természetesen a családsegítő szolgálat. Ezek mellett jól elférne egy sürgősségi betegellátó hely és akár egy rehabilitációs központ járóbeteg szolgáltatással és a jelenleg is az épületben lévő Református egyházat sem kéne tán az utcára tenni….

Részben szociális, részben teljes térítéses alapon is működhetnének ezek az intézmények.  

A létesítmény megvalósítása nem csak az idős lakók ellátását célozhatja meg, hanem a faluban élők számára munkahelyet is teremtene.

Mi, az Összefogás Pilisborosjenőért Egyesület ezen hiánypótló, szociális célra való hasznosítás preferáljuk. Ne csak a faluközpont és egy új, szerintünk teljesen felesleges iskola kialakítására koncentráljon az önkormányzat, hanem becsülje meg idős, gondozásra szoruló lakóit, alakítson ki a régi iskola épületében idősellátó-szociális intézményt! Mindenki megöregszik egyszer…

Ne kapkodják el a döntést!

(MT)