WALDORF BÁRMI ÁRON!

Február 7.-én lezajlott a harmadik ötletbörze és mint az eddigiek, ez is nagyon tanulságos volt.

Az első sebtében összerántott beszélgetésen a választási eredményekhez képest is felül reprezentált 2097 iránt elkötelezettek bebizonyították, hogy Pilisborosjenő mai intézményi ellátottsága, mérete és ennek következtében gazdasági potenciálja nem teszi lehetővé, hogy az Önkormányzat a régi iskola épületét Waldorf iskolaként hasznosítsa. Ezt abban lehetett leszűrni, hogy, mivel nem kaptak erre határozott felső utasítást, így a Waldorf Iskola még ötletként sem merült fel részükről.

Ezt orvosolandó a kommunikációs stratégák fejükhöz kaptak és kiötlötték, hogy hamarjában össze kell hívni a Waldorfosokat, hogy elmondhassák saját érveiket.

Itt már érdekes módon pár embert kivéve kizárólag az iskolát kezdeményező 15-20 Waldorfos szülő és a 2097 belső köreihez tartozók jelentek meg.

Az egy óra mókusvakítást követően feltett két konkrét kérdésre adott válaszuk azonban minden addigi mismásolást romba döntött.

Mint már beszámoltunk kérdéseinkre elárulták, hogy a Waldorf a régi iskola egész épületét be akarja kebelezni; 8 osztályos általános iskolát akar létrehozni, évfolyamonként 30 fős létszámmal; saját bevallásuk szerint a tanulók több mint fele várhatóan nem pilisborosjenői lesz, így reggel és este csúcsidőben 100-nál több személygépkocsi terhelné a falu központot.

Azt is elmondták, hogy az ősszel tervezett első osztály elindításához szükséges 7.5 millió ft-ot a szülők vállalják összedobni, de az épület felújításához szükséges 60 millió Ft összegyűjtését csak az oktatási tevékenység feltételéül szabott minimum 5 éves bérleti szerződés birtokában tudják megkezdeni. 

Az is elhangzott, hogy az állami támogatás 66%-át kapják, így számítanak az Önkormányzat segítségére abban, hogy a piacinál kedvezőbb bérleti díjat állapít meg és mint tulajdonos támogatja beruházásaikat.

A 2097 Egyesület Elnökelnöke úgy reagált, hogy  mindenféleképpen támogatják a civil kezdeményezéseket, így a Waldorfosokét is, csak az a dilemmájuk, hogy az iskola épülete  központi helyen és így a figyelem középpontjában van.

 Az ezt követően felszólaló szülő ehhez azzal csatlakozott, hogy a Waldorfosok a mostani választáson 400 szavazattal segítették a 2097 csapatának választási győzelmét és támogatásukra a továbbiakban is számíthatnak.

Nem csoda, hogy ezek után a harmadik brain stormingon már a beszélgetés elején kizártak más hosszú távú elképzeléseket és csak a kakofón, a Waldorf iskolával együtt megvalósítható ötleteket próbálták több kevesebb sikerrel tematizálni.

A kicsit skizofrén helyzetben lévő moderátoron (képviselő, 2097 alapító, gyerekei az általános iskolába járnak, aminek működésével, szellemiségével egyetért) kívül más képviselő nem volt jelen. A jelenlévők úgy beszélgettek az épület hasznosításának lehetőségeiről, hogy a tulajdonos Önkormányzat sem saját preferenciáit, sem a bérlet egyéb feltételeit nem tisztázta.

Ami nem hivatalosan elhangzott, hogy a három éve megkezdett jövőkép alkotáshoz még kell két év, ezért csak ilyen távra tervezik a bérbeadásokat, kivéve a Waldorfét, aminek az ötéves határozott idejű bérleti szerződését majd két év múlva – zsebükben a bölcsek kövével – felülvizsgálják és ha a lakosság bevonásával megalkotott faluközpont stratégia szerint az iskola épületében mohamedán mecsetet álmodnak, úgy a Waldorf iskolát 60 gyerekkel együtt az utcára teszik.

Az nem derült ki, hogy kit néznek ennyire hülyének?

Valószínű, hogy nem az oktatásért felelő állami szerveket akarják megetetni egy két év után felmondható öt éves határozott idejű – fából vaskarika – szerződéssel.

Sokkal inkább arra tippelünk, hogy a sok remek kreatív energiát azért ölik ötlegelgetésbe, hogy ezzel a valós, nyíltan vállalhatatlan korábbi elhatározásukat leplezhessék.

Az eddig megnyilatkozásokból teljesen egyértelmű, hogy a 2097 Egyesület a választási támogatásért cserébe úgy akarja átjátszatni az Önkormányzattal annak fél milliárdos értékű vagyonának használatát, hogy azért végeredményképpen egy Ft bevételhez sem jut.

Mindenesetre, ha igaz, amit a Waldorf állít akkor is az 1.250.000,-Ft/szavazat elég drága mulatságnak tűnik egy hétköznapi adófizető szemével.