A Waldorf szabad szelleme…

… nem hagy teret a szabad gondolkodásban!

A helyzet az, ami a címben is van: lesz Waldorf… Körülbelül egy éve tervezgeti a 2097 Egyesület a Waldorf iskola Pilisborosjenői működésének elindítását. A választások megnyerése óta az új önkormányzattal karöltve fokozott tempóban dolgoznak az ügyön.

De mi a helyzet Pilisborosjenő lakosságával és az itt élő emberekkel? Ők mit akarnak? Sokakban felmerült már, hogy a Waldorf iskola nem Pilisborosjenő közérdeke. Nem szolgálja a lakosságot. Ha már adót fizetünk, akkor legyen valami a lakosokért is, mert úgy tűnik csak adóalanyként számít a lakosság.

Sok kérdés felmerül, ha elgondolkodik az ember:

Mi lesz a régi iskolaépület lakókörnyezetével? Az emberek többsége akarja e, hogy újra iskola legyen az otthonuk mellett? Mi lesz, ha a mostani nyugalom, csendesebb forgalom helyett újra egy zajló iskolai élet hatásait kell elviselniük a környéken élő embereknek, azoknak, akik már elszoktak az iskolai zajoktól?

Egy két év múlva autók tucatjai jönnének a faluba, mert rövid időn belül Budapestről és a környékről is egyre többen hoznák gyermekeiket a Waldorfba.

A WALDORF BEMUTATKOZÓ estéjén 8 pilisborosjenői, 2 ürömi és 15 budapesti család volt jelen. Ennyit a helyi érdeklődésről… Most komolyan: van ennek értelme? Másoknak adjuk használatba a tulajdonunkat? Ingyen, vagy, ami még furcsább lenne, még támogatná is az Önkormányzat a mi adóforintjainkból.

Fenti tanulólétszám már mutatja, hogy mi várható a faluban egy két év múlva. Nem kevesebben lesznek! Az állami iskola létszáma 200 fő körüli volt a kiköltözéskor. Komolyan gondolja valaki, hogy pár év múlva újra ennyi, ráadásul máshol élő diák járjon ebbe az épületbe?

A választási kampányban tett ígéretek ellenére, látszat megkérdezéseket, látszat vitákat, látszat fórumokat tart a 2097 Egyesületre terhelve a lebonyolítást az új önkormányzat. A fórumokon szinte csak a bennfentes, a Waldorf iskolát támogatók viszik a szót. Előre eldöntött a kérdés! A teljes lakosság valódi megkérdezése nélkül születhet döntés.

Semmilyen felmérés, hatástanulmány, gazdasági elemzés nem készült. Sok minden kiderülhetne egy ilyen, minden várható és váratlan hatást felmérő elemzésből! Talán ezért nem készült ilyen… Milyen felhatalmazás alapján akar az önkormányzat egy ilyen hosszú távon, akár veszteséget hozó döntést meghozni?

Kérdés az is, hogy akar-e a falu átjáróház lenni? Mindig a zsákfalu jelleg elvesztését féltette a 2097 Egyesület. Egy zsákfalu olyan, mint egy zsákutca. Ahol bemész, csak ott tudsz kijönni! A több száz gyermeket idehozó szülők naponta kétszer ki-be járnának a faluban! Erre gondolt valaki, hogy ez mekkora forgalomnövekedés lenne? Legalább akkora, mintha átmenő falu lennénk! Mi lesz így a zsákfalu jelleggel?

Az is látszik, hogy nem várható számottevő haszna a Waldorf iskola itteni működésének a falu közösségére nézve…

Az sem világos, hogy miért olyan sürgős az önkormányzatnak a döntés? Szándékosan döntési kényszert imitálnak, hogy ne legyen idő a felmérések, hatástanulmányok elkészítésére, a valódi közvélemény begyűjtésére.  Ez sem fair az önkormányzat részéről! Javasoljuk, térjenek vissza a választási kampányban hangoztatott „ügyfélbarát hivatal, mindenbe bevonjuk az embereket, közösségi költségvetés lesz” ígéreteikhez és tartsák be azokat!! Működjenek az önmaguk által felállított és másoktól elvárt, megkövetelt elvek, normák mentén!

Felvetődik a kérdés: kinek mi a fontos? Valakinek egy elkötelezettség egy csoport iránt (önkormányzat), van akinek a falu és a lakosság sorsa (ÖPE). A többségnek a falu sorsa a fontos! Ugyanakkor a falu lakossága döntési pozícióba helyezett egy olyan (“civil”) egyesületet, aminek a tagságában, vezetésében erős a Waldorf kötődés. ( Valószínű, hogy iskoláskorú gyermekeik is vannak…)

Azok a képviselők, akiket az egyesület agresszív digitális média kampánya juttatott a pozíciójába, szembe fognak, tudnak menni az egyesület irányvonalával? Nem hiszem… vagy, ha igen meg is lesz érte a jutalom a következő választáskor!

De ne felejtsük el azt sem, hogy a Waldorf már egy éve tervezget-szervezget. Az egyelőre fennmaradó terület üzleti kiadására vonatkozó tervük mellé, ami a régi iskola épületébe lenne megvalósítva, csak olyan szolgáltatások jöhetnének szóba, amik kompatibilisek lennének egy iskolával. Ilyen kevés van.

A gumicsonként elénk dobott ,,Ötletbörze 2-őn” egyértelműen kiderült, hogy nincs lehetőségünk másban gondolkodni, mint a Waldorfban. Akkor meg minek ide ez a színjáték? Kikérjük magunknak! Állítólag csak két évben gondolkodik az Önkormányzat, mivel a Waldorffal így terveznek . Hogy mindenki jól értse: Van egy öt évre szóló üzleti terve a Waldorfnak, mely két év múlva újra lesz tárgyalva. Igény szerint, sikerességi mutatók szerint, vagy ahhoz képest, hogy az Önkormányzat által tervezett „Faluközpont Stratégia” mit igényel. (Zavaros…)

Megjegyezném: készült egy faluközpont stratégia kézikönyv még Küller János polgármestersége alatt. ( a börzén szóba került ez a terv) Volt résztvevő aki kérte, hogy beszéljünk róla. Az előadó ezt a lehetőséget csírájában elfojtotta…

Tehát minden ötlet, ami felmerült a börzén, ehhez az egyszem Waldorf tervhez kell, hogy igazodjon!

Amennyiben több célú lenne az épület, számos probléma merülne fel:

Az első, a legnagyobb az, hogy iskolaépületbe eleve nem lehet bármit, bárkit elhelyezni.

Mi lenne a bérlők sorsa, ha két év után a Waldorf újabb területeket kérne?

A termek használatát, a szolgáltatások egymáshoz igazítását külön-külön fontossági szempontok alapján kéne felmérni. Ez is hatalmas munka lenne. Ki végezné el?

Az önkormányzat álláspontja szerint a vállalkozó és,- vagy bérlő saját költségre felújíthatná, korszerűsíthetné a bérelt területet, de nem kapna cserébe semmit. Nem lenne kevesebb a bérleti díj, sem más visszatérítés lehetősége sem merülhetne fel. Cserében nincs garancia arra, hogy két év után is fenntarthatod a bérelt helyiségben a vállalkozásod. A Waldorf itt is előnyt élvez. Ez normális?

Viszont cserébe fizess bérleti díjat, rezsit és iparűzési adót, mert a Waldorf fenntartási költségét is Neked kell kifizetned! Ki fogja ilyen feltételekkel bérbe venni a Waldorf iskola által egyelőre nem igénybe vett területet?

Az Önkormányzat a Waldorf ajánlatból kiindulva tud (ha akar…) határokat szabni.

Az eddig hozzám eljutott információk a következők:

  • A Waldorf felmenő rendszerben (minden évben +1 osztály) lakná be az iskola épületét
  • Folyamatosan újítaná fel a majd nekik szükséges termeket, a hetedik év végére az egész épületet.
  • Lakossági igény esetén 2-3 terem lenne kiadható és esetleg délutáni foglalkozásokra lehetne igénybe venni területet
  • Lakossági igény az udvar iskolaidőn kívüli (részben vagy egészben történő) nyilvános használata
  • Bérleti díj a termekre kb. 2-4 euro/nm/hó (raktárakra fél ár).
  • 5 évre tud szerződni az önkormányzat
  • Az épületrészek felújítási becsült költsége 10+17M Ft. ( Ki fizeti?)

Érdekes még mindig nem egyértelműsítik a Waldorfot a lakosság előtt, viszont az ő üzleti ajánlatához számolnák a többi vállalkozásra vonatkozó bérleti díjakat. Ez még csak elképzelés, vagy tény? Nem lehet tudni.

A Waldorf minimális pénzügyi kerettel rendelkezik. Nem igényel az épület ugyan nagy átalakítást miattuk, viszont az Önkormányzatnak támogatnia kellene, ha más nem rezsi mentességgel, támogatással, mert ez egy magánvállalkozás, egy alapítvány által finanszírozott alternatív iskola. Csak támogatásokból tartja fent magát. Erre jó példa a Waldorf óvoda esete! Meg kell nézni, hogy az önkormányzat eddig mennyi támogatást adott nekik. Annál csak többe kerülne egy Waldorf Iskola a helyi adófizetőknek …

Érthetetlen, hogy az önkormányzat az épület fenntartási költségeit a más szolgáltatásokból befolyó (más, helyi bérlők!) bevételből akarja ki gazdálkodni. Nyereség csupán annyi lenne, hogy nem lenne (?) veszteség. Érdemes? Szerintem a választók nem ezért szavaztak a 2097 Egyesület jelöltjeire, ugyanis ezirányú terveiket elhallgatták a kampányban.

Mondjuk ki, az új önkormányzat át kívánja hárítani a döntés felelősségét, saját döntési kötelezettségét a lakosságra.

Mint feljebb írtam 2-5 évben gondolkodnak. Ezen idő alatt történhetnek nem várt állagromlások az iskolaépületben, és a fokozott használat során a természetes elhasználódás miatti amortizációval is számolni kell.

Az is gondot jelenthet, hogyha egy bérlő, természetesen önkormányzati engedéllyel, átépít és fejleszti a bérelt területet, olyan célra amire az ő vállalkozásában szükség van, de az önkormányzat nem számítja be a minőségi állapotváltozást a bérleti díjba. Mert, ha mennie kell a Waldorf terjeszkedése miatt, akkor bont és ami mozdítható azt el is fogja vinni magával. Ezért a bérelt területet rosszabb állapotban kapja az önkormányzat, mint amilyent átadott.

Jogos a felvetés a lakók részéről, hogyha már új faluközpontot akarnak, miért nem most indul el annak tervezése? Akkor egyszerűbben el lehetne dönteni (már amennyire köze van a Faluközpontnak és a Waldorf iskola létének egymáshoz…) a Waldorf ügyet. Ha nem passzol bele, nem kell Waldorf, de ha igen, mondjuk, akkor se biztos…

Lépésről lépésre haladhatnának. Fentebb írtam, felvetették a „Börzén”, hogy a Falközpontra már vannak tervek. A lehurrogás helyett nem lenne érdemes legalább megnézni és közvitára bocsájtani ezeket a kész terveket. Hátha jók, nem? Csak azért elvetni őket, mert az előző testületek hozták össze, politikai döntés!

Miért kell hánya vetett módon valamit erőltetni a köztudatba? Miért nem lehet ezzel az Önkormányzati vagyonnal úgy gazdálkodni, hogy a falu lakosságának is hasznot hozzon hosszú időn keresztül?

Jelenleg az Önkormányzat szerint csak a Waldorf szellemével együtt gondolkodhatunk, csak abban, ami elfér mellette. Waldorf szabja jelenleg az irányt. De ki szavazott rájuk? – kérdezzük.

Ha az Önkormányzat az épület rezsi költségeit akarja így lehámozni magáról, az sem érthető. Az előző testületnek nem jelentett gondot az épület fenntartása arra az időre, míg végleges döntés születik az épület hasznosításáról. Ráadásul szociális és egyházi és civil célra is hasznosult eddig az épület, tehát nem volt kidobott pénz a fenntartásra fordított összeg!

Hogy most hirtelen nincs forrás, nincs elgondolás a hivatal részéről újabb kérdéseket vetne fel. Az az érv melyet az önkormányzat az iskolaként való működtetés kötelezettségét szajkózza megbukott! Előző írásomban közöltem az önkormányzat álláspontját cáfoló dokumentumokat.

Sok egyéb lehetőség közül választhatna a testület az épület hasznosításával kapcsolatosan, a legfőbb: az idősek ellátása nem megoldott falunkban. Erre a célra nagyszerű lenne ez az ingatlan. Amennyiben nem igényli ez a cél a teljes épületet, megfontolható a maradék terület további szociális, egyházi és civil célra való hasznosítás és a vállalkozók részére való bérbeadása is.

Szerintünk nem öt évre kéne tervezni az épülettel. Egy önkormányzati ciklus pont ennyi ideig tart, ez nem vall túl nagy magabiztosságra…

Amíg nem születik hosszabb távú döntés a régi iskolaépületről, addig ki kell adni az épület egy részét vállalkozó(k) számára, (ahogy most is van) így a mostani használók nem kerülnének az utcára.

A 2097 Egyesület „jól el van engedve” tanácsadókkal. Biztos jó kapcsolati tőkével is rendelkeznek. Mi lehet az oka annak, hogy nincs más alternatívájuk, mint a Waldorf Iskola. Mi tudjuk a választ…

Amit kínál az önkormányzat az vicc egy komoly érdeklődőnek. Ilyen feltételekkel senki nem fog bérlőnek, hasznosítónak jelentkezni. Valószínűleg az is a z Önkormányzat célja. Akkor nem lesz más CSAK A WALDORF!

Úgy tesznek, még nem tudják, mi lesz, de nagyon is tudják! Waldorf Iskola!

Hol vannak az egyéb, kézzelfogható eredmények az Önkormányzat eddigi működéséről?

(ÖPE-M.T. )