Waldorf-kérdések, megállapítások, lakossági vélemény

Postaládánkból:

Tisztelt ÖPE!

Érdeklődéssel olvastam a Waldorf Iskoláról írt cikkeiket.

Az önkormányzat a tájékoztatójában hosszasan sorolja a Waldorf iskola melletti érveket és a profin felépített terv részeként az iskola támogatására Facebook kampány is indult.

A Waldorf egyesület a honlapján található információ alapján 2019. márciusban tartotta az iskola alapító ülését, azóta pedig pedagógust vett fel és felvételi időpontokat hirdetett, ami arra mutat, hogy település szinten egy már megszületett döntést szükséges utólag társadalmi támogatottsággal alátámasztani.

A Waldorf iskola elindulása nem tekinthető átmenetinek sem rövid távon, sem az önkormányzat által megjelölt 2, ill. 5 éves időintervallumban sem, mert a majdani településfejlesztési koncepció és faluközpont stratégia ezt már véglegesen magába fogja foglalni, vagyis most stratégia nélkül kerül meghozatalra egy hosszú távú stratégiai döntés.

Remélem következő cikkeikben -legalább utalás szintjén- választ kapok az alábbi felvetéseimre is.

-Helytálló, amit írtak, valóban több Waldorf iskola van a közelben, de ezek az iskolák is folyamatosan pedagógus, különösen Waldorf pedagógus hiánnyal küzdenek. Mi a garancia, hogy ezzel a Waldorf egyesület megbirkózik?

-A régmúltban az önkormányzati fenntartású iskola az akkori jogszabályok alapján megkapta a működési engedélyt a régi iskolaépületben. Amennyiben a tornaterem megléte felmerülne az új Waldorf iskola működési engedélyének feltételéül, abban az esetben ki finanszírozná az építkezést?

-Lehet, hogy az én figyelmemet kerülte el, de mekkora bérleti díjra számít az önkormányzat a Waldorf iskolától?

-Nem látom tisztázottnak, hogy kit terhelne az épület karbantartásának költsége. pl. egy ekkora épület kazánjának javítása milliós költség is lehet.

-Ha a Waldorf iskola felmenő rendszerben évről évre egyre több termet bérelne, akkor az már most is elriaszthatja a hosszú távon gondolkodó további bérlőket, pedig az épületet teljes egészében ki kell fűteni akkori is, ha abban csak egy termet bérel az új iskola. Hogyan tervezi az önkormányzat megosztani az épület rezsi költségét?

-Mi az önkormányzat álláspontja az iskolához érkező személyautók parkolásáról? Amikor évekkel ezelőtt még a helyi gyerekek használták az épületet, ez már akkor is kiemelt probléma volt. A Waldorf iskolába a gyerekek nagyobb része más településről érkezne és a Waldorf óvodánál már most is minden reggel közlekedési káosz alakul ki.

-A Waldorf egyesület elnökének férje a képviselő testület tagja. A férj a Bíróság publikus internetes adatbázisa alapján egykoron szintén az egyesület (előző nevén: Csillaghegyi Waldorf Egyesület) vezetőségi tagja volt. Nem összeférhetetlen, hogy képviselő testületi tagként a nyilvánvaló érintettség ellenére nem tartózkodik a szavazások során, sőt aktívan érvel a Waldorf iskola mellett?  https://hogyanmondjamelneked.hu/megtarto-kozossegek/2018/08/02/a-zold-sziv-mindig-nyero

Az önkormányzat érvelése szerint a településnek nincs anyagi lehetősége az iskolaépület rosszabb állapotban lévő régi szárnyának felújítására.

Amennyiben a jelenlegi önkormányzatnak határozott szándéka, hogy Waldorf iskola jöjjön létre a településen, akkor az lenne az optimális, hogy az önkormányzat a jövőben a helyiek javára, közösségi célokra használja az iskolaépület új szárnyát, és a rosszabb állapotú régebbi iskolaépületet adja bérbe a Waldorf egyesületnek. Így minimális önkormányzati ráfordítással a közösségi funkciók is otthonra találnának, a Waldorf egyesület pedig ezzel a saját költségén elvégzendő épület felújítással igazolhatná, hogy helyben valóban értéket szeretnének teremteni, valamennyit visszaadva ezzel a településnek a Waldorf óvoda indulásához adott rengeteg támogatásból.

Köszönöm

Mikka Makka