Dugóban a fejlődés

Az új utak az előrelépés zálogai!

A robbanásszerű agglomerációs növekedést mindenki a saját bőrén érzi, aki kocsiban ülve, vagy tömegközlekedési eszközön ücsörögve próbál eljutni reggel, vagy késő délután úti céljához. Ilyenkor érezhető igazán, hogy mekkorát változott a környezetünk, és ekkor szembesülünk vele, milyen sokan költöztek ki Budapestről a vidéki kisebb-nagyobb településekre.

A kiköltözések következtében közlekedésünk minősége, rosszabb, lassabb, kaotikusabb lett.

Nyilván az építési engedélyek megadásával és az ingatlanok felépülésével egyidőben a főutak, elterelő utak, összekötő utak kapacitásait is arányosan növelni kellett volna, de nem ez történt. Az alábbi linken egy korábbi adat közlést olvashatunk arról, hogy milyen arányban változott a térség népessége a főváros körül:

Felrobban az agglomeráció – Ezeket a településeket árasztják el a betelepülők – Portfolio.hu

Mi, itt a nyugati és északi agglomerációs szektorban fokozottan érezhetjük a gépjármű forgalom növekedés negatív hatásait. A 10-es és 11 utak nagyon zsúfoltak, túlterheltek. Sajnos ezek a közlekedési gondok rossz hatással vannak a környező településeken élők életére, a közösségek mindennapjaira.

Hogyan hat ez ránk Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász és Budapest III. kerületében élő lakókra? Mennyire nehezíti meg a mindennapjainkat, mennyire terheli meg életünket és mennyi időt vesz el tőlünk a forgalomban való ácsorgás?

A „10 millió útszakértő országában” sokan osztják az észt fenti témában. Sajnos sok a hamis, zöld ideológián alapuló szándékos vagy téves értelmezés, a fals adatokra épített, szakmaiatlan megnyilvánulás.

Az alábbi linken egy innen onnan összeszedett és elavult információk alapján íródott, szakmaiságot nélkülöző, helyi zöld politikai indíttatású cikket érhetnek el, melyet a választási kampány idején írtak a 2097 Egyesület szószólói:

 M0: a lakosok igényei túlhaladták az eredeti elképzeléseket – 2097

A cikkben megfogalmazottakkal szemben pont a megnövekedett igények miatt van elsősorban szükség az útfejlesztésekre. Az M0 és az M10 megépítése Pilisborosjenő és a szomszédos települések elemi érdeke. Ezt az álláspontot valamennyi szakmai fórum egyöntetűen képviseli, de az utóbbi időben már egyre több civil szervezet is az útfejlesztések mellett állt ki.

Amit a 2097 a cikkben felvázolt az pont ellenkező Pilisborosjenő érdekeivel, elszigeteli a falut és hosszú távon megfosztja a fejlődés lehetőségétől.

Nem enyhítené, hanem súlyosbítaná a térségben fennálló közlekedési káoszt. A Bécsi út forgalma már most katasztrofális! Mi is arra közlekedünk, de most kizárólag az ott lakókra terhelődnek a megnövekedett forgalom káros hatása. Ők minden nap minden percében szenvednek a zajtól a szmogtól, a portól. Ráadásul Ők is nehezen tudnak A-ból B-be eljutni. Az Átkötő út, majd az M0 megépítésével eloszlana a forgalom, csökkenne a megtett út így az összterhelés is.

2097 Pilisborosjenő Külső Bécsi út Tücsök utca  – térképem.hu

Arra kell számítani, hogy a térségben még jó ideig növekedni fog a lakosság lélekszáma, s ezáltal az autók tömege is. Szükség van új utakra. Ezt kár vitatni! Ezt az is bizonyítja, hogy milyen sokan tértek át a régi Budai útra az Ürömön való átdöcögés helyett az út felújítása után. A PBJ Helyi ügyek oldalon valaki írta is, hogy már jó régóta nem zsákfalu Pilisborosjenő, mivel nem csak egy úton lehet be és kijutni a faluba, ezért nem érdemes a zsákfalu jellegre hivatkozniuk a fejlődést akadályozóknak. A zsákfalu jelleg már legalább ötven éve megszűnt, mikor az Ürömbe tartó másik utat, ahol most a Volán busz jár, kiépítették. Szükség van arra, hogy legyen M10, legyen M0 és szükség van az Átkötő útra is, mert ma, a 21. században lassan már nem lesz olyan település, ahonnan rövid időn belül ne lehetne felhajtani egy gyorsforgalmi útra, s azon át valamelyik autópályára.

Miért pont mi maradjunk ki a fejlődésből?