Egyszer volt, hol nem volt

(Volt egyszer egy jó önkormányzat…)

Az előző önkormányzatot néhány, tán jogos, de számtalan, többnyire „gyártott” problémával igyekeztek túlterhelni a 2097 Egyesület tagjai és szimpatizánsai. Tették ezt a hatalom minden áron való megszerzése érdekében. Az egyes témákban az illetékes hatóságok honlapjai hemzsegnek az 2097 Egyesület és „spanjainak” „közérdekű adat kikéréseitől”! Kezdve már a 2015-ös, tehát az előző választást követő időktől a 2019-es voksolásig! Érdekes módon azóta nem küldtek be ilyen igényeket a hatóságokhoz… Most már minden sínen van!

A helyi közvilágítással és az iskolai zebrával kapcsolatban is rendesen kutakodtak, feljelentgettek, ötleteltek a 2097 tagjai, akkor még csak polgármester-jelöltje, támogatói. Sűrűn cikkeztek, posztoltak arról, hogy mennyire veszélyes lett a Fő út a gyerekekre, mióta az iskola átköltözött az új épületbe.  Persze ez csak a választások előtti időkben jelentett gondot a számukra. Mint ismeretes, az új helyen 2018 szeptember 1-én nyitotta kapuit az iskola. S lám, csak tavaly a választások előtti időkből találtunk panasz leveleket melyekben szerepel a zebra hiánya, közvilágítás és a sebességkorlátozás. Azóta nem! (Közlemény: A régi iskolánál sem volt zebra!!!!)

Zebra és közvilágítás hiánya – Járókelő.hu. Ha megosztod, megoldod. – Járókelő.hu

A közvilágításról:

Pilisborosjenő közvilágítását könnyű korszerűsíteni! – hangoztatták a 2097-esek a választások előtt. Mert a választások előtt még könnyű volt korszerűsíteni…

Tényleg könnyű korszerűsíteni, ha már egy kész megállapodást kell áttárgyalni és lezárni, ha megvannak az oszlopok, a vezetékezés. „Csak” az izzókat vagy más technológia esetén a lámpafejeket kell kicserélni ledesre. 

A korszerű LED-es lámpa valahol falunkban

Valószínűleg Küllerék előtárgyalásainak is köszönhető, hogy napjainkban jeleit tapasztalhatjuk a közvilágítás korszerűsítésének falunkban. Annál is inkább sejthető ez, mivel egy ilyen fejlesztés lebonyolítása éveket vehet igényben. A szerződést már SAJNOS nem tudták Küllerék megkötni, mert a választók úgy döntöttek, ahogy. Eddig azt reméltük, hogy jól döntöttek…

Bízunk abban, hogy a korszerűsítés után nem lesznek „vak” oszlopok az utcákban, mint eddig.

A tél folyamán többször jeleztük a hivatalban a meghibásodásokat, melyre az volt a reakció, hogy az ELMÜ-nél lehet lakossági bejelentést tenni a hiányos közvilágítással kapcsolatban. Eddig elég volt a közterületesnek szólni…

Régebben többen jelezték a problémákat a Hivatal felé, mint most félévvel később, lehet, hogy ennek a HIVATALOS hozzáállásnak köszönhető.

Tényleg be lehet jelenteni a problémákat egy applikáción keresztül az ELMÜ-höz, de akkor a Hivatal itt minek van? Van főállású alpolgármester, tanácsnok. Nem lehetne valamelyiküknek kiadni ezt a feladatot? Persze, csak, ha nem degradáló az uraknak…

Zebra és közvilágítás – neuralgikus ügyek kórképe és  megoldása- olvastam egy oldalon, ahol egy helyi lakos aki nem mellesleg villamosmérnök és megújuló energetikai szakmérnök kifejtette, hogy milyen nehezen lehet egy ilyen volumenű  beruházást létre hozni.

Mint a posztban is olvasható, a volt polgármesterrel (Küller) hosszú ideig dolgoztak azon, hogy melyik közvilágítási fejlesztési technológia lehet a legjobb rövidtávon.

Már 2020-ban járunk, megkérdezném a Tisztelt Önkormányzattól, hogy hol olvasható a már szemmel láthatólag megkezdett korszerűsítésről szóló testületi határozat és a szerződés az önkormányzat honlapján? Ez egy nagyon fontos, sokba kerülő ügy, kérjük tegyék nyilvánossá a kért dokumentumokat. (Jelenleg (2020-03-29) a 2019 évvégi és 2020-as határozatok nem elérhetők az önkormányzat honlapján!)

Nincs látható nyoma a biztonságosabb közlekedésnek a Fő úton, azon kívül, hogy a lassító csíkok felfestésre és a figyelem felhívó táblák, még Küllerék idején kihelyezésre kerültek.

Sokakat érdekelne, hogy a „lakosság” részéről akkoriban követelt járda melletti korlát felállítása, zebra megvalósítása, a közúti lámpák telepítése és kiépítése milyen fázisban van? Megkapták-e már az engedélyt az elemi kár következtében beomlott iskolai járda melletti patakfal kijavítására a Katasztrófavédelemtől?

Mint tudjuk, sok jó elképzelése, terve, ebből kifolyólag rengeteg feladata volt az előző vezetésnek.  Készültek tervek és dokumentációk, felmérések, hatástanulmányok, s ezek folyományaként fejlődött Pilisborosjenő! Időszerű lenne a 2097 Egyesület képviselőinek választási ígéreteiket a korábbi elvárásaiknak megfelelően megvalósítani, hogy gyermekeinkkel együtt biztonságosan tudjunk közlekedni mind gyalogosan vagy kerékpárral.

Sajnos a Lazarét közvilágítása sem megoldott és itt sem egyszerű feladat elé néz Pilisborosjenő Önkormányzata. Nem sok esélyt látunk egy általuk kötött megegyezésre a tulajdonosok VKT-ét támogató részével. Bár itt egy bírósági ítélet megszüntette a VKT-ét, mivel törvényellenesen alakult meg! Ennek a pernek a megnyerése is Küllerék érdeme! Reméljük nem állapodnak meg valahogy másképp a VKT-val, mint a BT Zrt-ével tették…)

A Lazarét. A fotó pár éve készült.

Az ez évi költségvetésből hiányzik ezen feladatok kidolgozására és megvalósítására fordítható összeg, viszont „érdekes módon” több jut a saját civil egyesületeiknek idén és több jut a „magasan kvalifikált” képviselőknek, az alpolgármesternek és a polgármester zsebébe. (Mi lesz a szabadságmegváltásával? Nem lesz gond! Ő el tud menni szabira…)

A 2097 Egyesület képviselőtestülete, ígéretükkel ellentétben nem koncentrál a falu külső peremére! A Lazarét, Bécsi út, Tücsök utca, Malomdűlő lakosoknak tett ígéretek vesznek el a semmiben. (Miért nem lepődünk meg?)

Elkészültek a problématérképek – Pilisborosjenő Önkormányzat és Hivatal

Készült egy probléma térkép, amin nagyon szépen és érthetően látható az igény! És hol marad a további munka, az eredmények?! Mi van az az ígéretekkel?!…

ÖPE-MT