Itt a zebra, hol a zebra?!

Itt a zebra, hol a zebra?!

Na! Ezt is „elzebrálták”!

Engedjék meg, hogy a kivitelezés első lépéseinél tapasztalt, szemmel látható hibák és az azokat lereagáló közfelháborodás okán pár mondattal hozzájáruljunk az iskolai zebra ügyének tisztázásához, a valós történések megismeréséhez.

2018 nyarán már sínen volt az iskolai zebra és a közvilágítás megépítése. Pár türelemben eltöltött hét kellett volna és az akkori terveknek megfelelően áthelyezett buszmegállók közé felfestésre, kijelölésre került volna a zebra és a megvilágítás is elkészült volna.

Sajnos, az akkor már a teljes gázzal üzemelő 2097-es kampánygépezet „rátalált” a témára, politikai ügyet kreált belőle és később a 2019-es kampányát is jórészt erre építette. Sejthető volt, hogy felelőtlen akciójuk miatt gond, késlekedés lehet a műtárgy kiépítésével. Valószínűleg a problémák elkerülésére, a feszültség enyhítésére, úgy tudjuk önkormányzati ösztökélésre, megalakult a Zebra Munkacsoport. Tán így utólag illuzórikusnak tűnhet, bíztunk abban, hogy a csoportban ténykedők átlátják, hogy nincs helye a politikának egy ilyen, állítólag a 2097 Egyesületnek is fontos témában. Nem így lett. A „vér szagát” megérző kampány csapat odáig ment, hogy az illetékes hatóságoknál „bekavart” és ellehetetlenítette az eredeti tervek alapján történő zebra és a megvilágítás kiépítését.

A hatóság szinte azonnal olyan megkötéseket tett, melyek következményeként az eredeti terveket kukába kellett dobni és egy nem standard közeli (Budapesten a buszöblök 80 % a az eredetileg ide tervezett módon van kialakítva), hanem csili-vili zebrát kell megépíteni. Újból (!) áthelyezett buszmegállókkal, útszélesítéssel, kanyarodó sávokkal, csúcs zebrával, extra világítással. Ez körülbelül a tízszeresébe fog kerülni, mint az eredeti terv.

Sajnos, akkor és azóta sem terjedt ki a 2097 és a hatalomra került képviselőinek, polgármesterének tevékenysége arra, hogy plusz forrás szerezzen az általuk „kiharcolt”, nagyobb költségű kivitelezés fedezetéhez. Vajon milyen forrásból kívánják a 40 milliós kiépítési költséget kifizetni? A költségvetésben nem szerepel erre elkülönített forrás! (Lehetséges, hogy a 2097 nem gondolta, hogy Küller Jánost a több, mint 20 év alatt felmutatott eredményeinek, különösen az elmúlt öt év kiemelkedő útépítési munkáinak ellenére le tudják váltani a 2019-es választáson, s így nem nekik kell majd a „bővített habzású” zebra költéségeit előteremteni…?)

Mint a választások óta eltelt időszakban érzékelt önkormányzati tehetetlenség is sejteti, nem sok esély van arra, hogy ez a műtárgy megfelelően, gazdaságosan lesz kiépítve. Viszont nagyon drága lesz és nagyon jól el lesz „adva”! Ugyanis a jelenlegi csapat a kommunikációból jeles! Ezt hatalomra kerülésükkel is bizonyították. Most a munkában kellene bizonyítani…

Sokakat érdekelne, hogy a kampányban beígért, de más témákban sem fellelhető nyilvánosságot, a döntésekben való lakossági bevonást vajon milyen mértékben valósították meg ebben az ügyben?

Kérjük az Önkormányzatot, hogy a jövőben olyan ballépésektől, mint a most elkövetett, az iskolai buszöbölbe elhelyezett lámpaoszlopok esete, kíméljék meg a lakosságot!

Gondoljanak arra, hogy tavaly ilyenkor hogyan kezeltek volna Önök egy ilyen, az akkori Önkormányzat által elkövetett, félresikerült munkafolyamatot!

ÖPE