A „zégetés” művészete

A „zégetés” művészete

Önkormányzatunk (már akié) úgy döntött, hogy a város forgatagából idemenekült, pár éve Pilisborosjenőn LAKÓ polgármester és képviselői fújják a passzátszelet kerti „hulladék” égetésből. Ezért alkottak egy nekik tetsző rendeletet!

Eddig is volt egy rendelet, amit (pfuj a kivételnek) a többség betartott. Ráadásul ezen rendelet az országos szabályokkal maximálisan összhangban volt. Még Paksi Imre polgármestersége idején, Hegedűsné Hovánszky Tímea, akkori jegyző törvényi felügyelete mellett alkotta meg a testület (!). Hetente két alkalommal, hétfőn és pénteken lehetett, nem kerti HULLADÉKOT, hanem a telken lenyesett, de már kiszáradt, fertőzött, gombás ágakat, egyéb növényi „hulladékot”, levelet, a kártevők túlélésének, elszaporodásának megakadályozása céljából elégetni.

A jó példa. Kevés füsttel is lehet… (internet)

Így biztosított volt, hogy egyéb napokon, mivel e két napon többnyire mindenki megtudta oldani fenti cselekményt, rendes mederben történt a nem HULLADÉK kerti anyagok égetése. Hétvégeken csak a sütögetés és bográcsozás vidám füstoszlopai szálltak a falunk felett percenként elrepülő gépóriások irányába, mintegy versengve a környezetszennyezés olimpiai aranyáéért. Persze, a gépek nyertek…

A repülők esete is megérne egy “misét”. Mindig a legalacsonyabban lévő légifolyósban érkeznek fölénk!

Tehát, eddig minden rendben ment. Eddig… Hiába óvta Murphy a döntéshozót: „Ami működik, ne javítgasd!” Mégis hozzáfogtak!  Ezért csak az utóbbi hetekig működött a bevált „szisztem”, amikor is a vészhelyzetben különös jogokkal élő, a döntést magához ragadó polgármester (tán a testület tudtával?) elrendelte a teljes égetési tilalmat. Néhány kivételt ugyan megad a pórnépnek kegyes királyunk, de azokat is önkormányzati, tehát a saját engedélyéhez köti. Annyira akarta a polgármester és a testület (?) ezt a rendeletet, hogy még Facebook oldalának borítóképét is kicserélte egy, az égetés megtiltásáról szóló felhívásra. (Persze, ez fontosabb, mint a vészhelyzet felhívásai…) Igaz, egy mondatban alá elfért a lényeg:

„Védjük a tüdőnket, hogy ellenállóbb legyen a vírussal szemben!”

Erre mondták régen: ekkora kamut! Még fel is vállalták, hogy a vírusra hivatkozva tiltották meg az égetést! A vírusra jelenleg, sajnos, nincs ellenszer… Ez, már ne haragudjanak a kifejezésért, önégetés!

A helyi médiában olvasható kommentek nagyjából tükrözték a lakók ellen és pártoló véleményét. DE nem lehet tudni, hogy mennyire voltak moderálva a hozzászólók írásai, az eddig tapasztalt érthetetlen letiltások, törlések arra engednek következtetni, hogy a testület anyaegyesületének a 2097-nek Falufórumnak csúfolt Facebook oldala semmiképpen sem tekinthető hiteles szűrőnek… pedig itt is születtek érdekes hozzászólások… Az ellenzékinek számító oldalakon (is) az önkormányzat és a 2097 Egyesület trolljai védték a mundért az égetési tilalmat kritizáló kommentelőkkel szemben…

Javasoljuk a T. Önkormányzatnak, vonja vissza rendeletét és állítsa vissza a korábbi állapotot, mivel az működött.

A mostani nem fog! Bográcsozásnak álcázott kalóz égetések lesznek, mert senki nem lesz hajlandó kuncsorogni önkormányzati engedélyért, amit ki tudja ki fog, mikorra, kinek megadni. Senki nem fogja a kerti „hulladékot” szeméttelepre vinni. Az is alternatíva lehet, ha a lakóházak kazánjaiban szabadul meg az engedetlen polgár a kerti „HULLADÉKTÓL”! Reméljük, csak attól!

Megjósolható, megszaporodnak a zsákelhagyások a régi Budai út mentén. Az új önkormányzat hónapokig képtelen volt az akkor még működő égetési szabályozás ellenére elhagyott avaros zsákokat elszállítani az útszéli árokból. Fotónkon a Kápolna előtt “felejtett” szemeteszsákok láthatók. Mi lesz, ha nem egy-kettő lesz, hanem száz?

Úgy gondoljuk az önkormányzat „megégette a kezét” ezzel a döntéssel…

Így lesz zöld (?) elképzelésből zöldség! Tessék mondani, zöldséget szabad égetni?

ÖPE

(Égető Ág-nyes)

Írásunkat a hozzánk beérkezett lakossági észrevételek indukálták és az azokban szereplő felvetéseket, ellenvetéseket is tartalmazza.