Szennyvízkezelés?

Hova csobogsz kis patak?? 

Pilisborosjenő szennyvíz-tisztítóból az Ürömön is átvezető kis patakban (Cigány patak) habos víz csordogál. Információim szerint nem Ürömön keletkezett a szennyező anyag.

Vajon honnan került a patakba? Mi kiváltó ok?

Minden valószínűség szerint a Pilisborosjenői szennyvíztisztítóból került az  élővízbe némi nem tisztított, vagy nem eléggé tiszta szennyvíz.

Régi probléma, hogy megnövekedett igények miatt már nem elégséges a kapacitása a pilisborosjenői szennyvíztelepnek. Már a 2010-2014-es testület is tett lépéseket ez ügyben, akkor még, mivel arra volt pályázat a szennyvíztisztító bővítésére.

Az előző ciklusban Küller Jánosék a Budapestre való bekötés mellett döntöttek és a bővítésre elnyert pályázati forrást sikerült „átkérniük” a bővítés helyett a budapesti bekötésre. Ez több száz milliós project. ELNYERT PÁLYÁZAT! Ez a kivitelezés garantálná a következő évtizedek zavartalan, környezetkímélő szennyvízkezelését, mivel a fővárosi központi szennyvíztisztítóban történne a semlegesítés.

Most nem tudni, hogyan áll most az ügy!  A jelenlegi habzás is arra hívja fel a figyelmet, hogy sürgősen lépni kell ez ügyben. A szennyvíz, az Ürömnél való bekötéshez való eljuttatására szolgáló vezeték kiépítése, és ott a budapesti bekötés halaszthatatlan!

Nem lehet vállunkat meghúzva azt mondani, hogy ráér! 

Az ürömi lakosok aggódnak, mert láthatóan szennyezett a patak vize. Hiába van az Ürömi szennyvíz már a fővárosba bekötve mégis környezetszennyezés éri őket a pilisborosjenői nem megfelelően kezelt szennyvíz miatt. (Úgy tudom, hogy megfelelő karbantartás és anyagi ráfordítás esetén, igaz a jelenlegi kapacitás csúcsán, de még valahogy megoldható a befolyó szennyvíz kezelése. Ebben az esetben, sajnos, egyértelmű az önkormányzat felelőtlen hozzáállása!)

Az Ürömiek jelezték a pilisborosjenői Polgármester felé a jelenséget, de eddig nem történt semmi érdemleges lépés ez irányban, mondván ráér. Hol van ilyenkor az önkormányzat környezetvédelmi szakértője?

Mindenesetre, érdekes és lehangoló egyben, hogy a Greenpeace-es múltú pilisborosjenői polgármester fittyet hány a környezetre, és az emberek egészségére. 

Egy ötlet: kössék be a szennyvízművet a Facebookra! Akkor talán tudná kezelni a problémát a polgármester úr!

ÖPE