Reagálás a Tömöri jelentésre

REAGÁLÁS A TÖMÖRI JELENTÉSRE

(Ennél „tömörebben” képtelenség…)

Kezdetektől kivételezett helyzetben van a 2097 Egyesület s ezzel a Falufórum tagsága. A polgármester a kormányátvétel óta itt teszi közzé újabb gondolatait és itt számol be a vállát nyomó teherről, és falunk felvirágoztatására szőtt terveinek megvalósulási helyzetéről (már amennyire vannak neki ilyenek…). 

Legutóbb is a Falufórumnak csúfolt czukkeres felületen ők olvashatták „első kézből” polgármesterünk sorait.

A jelekből ítélve valami nincs rendben a polgármester önkormányzatiságról alkotott elképzeléseivel! Ráadásul úgy tűnik, hallgatni sem akar azokra, akiknek van fogalmuk arról, hogy milyen felületeken kellene kommunikálnia elképzeléseit és milyen módon kellene tájékoztatnia a FALU EGÉSZ LAKOSSÁGÁT és ezt különféle helyi médiafelületeken rendszeresen közlik is vele!

Mivel a 2097 tagsága és fórumozói nem egyenlőek a falu egész lakosságával, akárhogy is szeretnék ezt egyesek elfogadtatni, követeljük, hogy a polgármester álljon le ezzel a gyakorlatával és az önkormányzat hivatalos weboldalán tegye közzé a falu lakosságának szóló közlendőit. Persze, ha nem az a cél, hogy az egész falu lakossága tájékoztatva legyen csak a „spanok”, az más helyzet. Végül is nekik köszönheti hatalmát… mi meg többiek úgyis csak akadályozó tényezők vagyunk a nagy mű megalkotásában végzett sziszifuszi tevékenységben.

Szomorú, hogy Pilisborosjenő lakosságának döntő része nem is tudhat a polgármesteri levélről, mivel az önkormányzat honlapján még másodközlésben sem jelent meg a remekmű!

Itt elérheti, aki kíváncsi rá: https://www.facebook.com/groups/H2097/permalink/2619218804958079/

Az is kérdéses, hogy miért utólag kap tájékoztatást a „nagyérdemű”? Miért nem előre tárja fel terveit a polgármester és az Önkormányzat? Pedig az ígéret az volt a kampányban, hogy itt „micsoda nyilvánosság lesz, meg be lesztek vonva mindenbe”! Úgy lett? Nem!

Persze, tudjuk miért nem…

Engedtessék meg néhány észrevétel az újabb polgármesteri „szösszenettel” kapcsolatosan.

Azt írja Tömöri Balázs,   A héten néhány ügyben történt előrelépés, igyekszem címszavakban összefoglalni. Mozgalmas hét volt, remélem nem hagyok ki semmi lényegeset!”

Lássuk!

GARANCIÁLIS ÚTJAVÍTÁSOK A TEMETŐ UTCÁBAN:

A Temető utca átadás-átvétele megtörtént, miután a kivitelező kijavította garanciálisan az általunk kifogásolt hibákat. Így elindulhat ennek az utcának a forgalomba helyezési eljárása, ami feltétele a konszolidációs pénzekből feltételesen elismert költségek elfogadásának.”

Most mi van? Még sincs probléma a konszolidációs pénzekkel? Eddig azt kommunikálták, hogy több, mint 100 milliót vissza kell fizetni! Persze, mi tudjuk, hogy nem kellett volna eddig sem…

A hibáról: Végig sétált a polgármester úr és csapata a Temető utcában és jól megállapították, hogy itt is hiba van meg ott is? Véletlenül nem a lakosok jelezték, hogy a Temető utca néhány helyen javításra szorul? Ugyanis az út megépítése után közvetlenül építkezésbe kezdtek az egyik telken és a teherforgalom miatt az útburkolat megsüllyedt. Persze, politikailag „hasznosabb” azt leírni, hogy tönkrement az út, ráadásul ilyen hamar… (mert a Küllerék rosszul csináltatták meg…)

Sokan szeretnénk egy „ilyen hamar tönkrement” utat falunkban Polgármester Úr!

Kiemelem, az útépítő cég GARANCIÁT vállalt a munkára. Az a cég, akivel az előző Önkormányzat vezetősége szerződést kötött az út térkövezésére, azt becsülettel el is végezte. Ez a vállalkozás most garanciában kijavította az egyébként nem magától tönkrement utat. (Szerintünk az utat tönkre tevőnek kellett volna kijavíttatnia az általa okozott úthibát!)

Érdemes még a cég érdemeit kiemelni, hiszen ritkaság számba megy, amikor valaki vállalja a teljes körű garanciát, ráadásul úgy, hogy szemmellátható, hogy nem az ő hibája okozta a meghibásodást. A Térkő Gép Kft. megtette ezt!

Itt olvashatnak a közbeszerzésről:

https://www.kozbeszerzes.hu/ertesito/megtekint/portal_28093_2015/

Hasznos lenne továbbiakban is velük dolgoztatni, ha útépítésről van szó.

TB:

„AZ EGÉSZSÉGHÁZ TETŐTERÉNEK BEÉPÍTÉSÉRE PÁLYÁZTUNK:

A Magyar Falu Program ‘Orvosi rendelők fejlesztése’ alprogramjában az Egészségház tetőterének beépítésére és felvezető lépcső kialakítására, valamint orvosi, védőnői eszközök beszerzésére pályáztunk. Ha sikerül, újabb helyben elérhető egészségügyi szolgáltatásokkal bővül az Egészségház!”

ÖPE:

Mindenekelőtt:

Az Egészségházat Küller János és a 2006-ban megbízást kapott képviselők építették fel, körülbelül 30-40 %-kal kevesebb pénzből, mint a 2097 Egyesület jogelődjének a Községvédő Egyesületnek 2002-2006-ig regnáló képviselői tervezték… Úgy lett megépítve, hogy a tetőtér felé bővíthető legyen. Erre már korábban is voltak tervek. Nem 2019. októberében kezdődött az időszámítás Pilisborosjenőn!

Milyen védőeszközökre tetszettek pályázni? Már arra sincs pénz, hogy az egészségház dolgozóit saját forrásból védje meg az önkormányzat?

A rendelőnél lévő külső lépcsőkorlát balesetveszélyességére hónapokkal ezelőtt felhívtuk az önkormányzat figyelmét FB oldalunkon…. (Örülünk, hogy segíthettünk!)

Ha már egészségügy: a szennyvízkezelés problémájának megoldása halaszthatatlan, mivel a cigány-árokba folydogáló a szennyezett víztől, mely a pilisborosjenői szennyvíztisztító telep elvezető csatornáiból került a patakba, Ürömiek betegedtek meg! Erről a problémáról még a polgármester szennyvíz-kezelési malőr beismerése előtt adtunk hírt FB és Falunkért weboldalunkon:

https://pbjfalunkert.hu/2020/05/01/szennyvizkezeles/

TB:

„SZENNYVÍZTELEP SORON KÍVÜLI TISZTÍTÁSA:

Sikerrel sürgettük a DMRV-t, hogy a fölösiszap tározó tisztítását soron kívül elvégezze, mert az eredményes ‘Maradj Otthon!’ kampány miatt megnövekedett lakossági szennyvízmennyiség olyan problémákat okozott, ami szennyezte a patakot! A rövidtávú megoldáshoz hozzájárultak az érintett ürömi lakosok is, akik telefonhívásokkal, leveleikkel jelezték a problémát nekünk és a DMRV-nek is, amit nagyon köszönünk! A még vezetésével tárgyalásokat kezdeményezünk a középtávú és megnyugtató megoldás érdekében. Köszönjük, ha mindenki takarékosan bánik a vízzel!

ÖPE:

Nem igaz! Nem a „Maradj otthon!” kampány miatt (eleve, a járvány miatt maradtak otthon az emberek, nem a kampány miatt…) van gond a szennyvíztisztító kapacitásával, üzemeltetésével, hanem az elmaradt karbantartások és a kellő odafigyelés hiánya miatt! A hétvégéken, ünnepnapokon eddig is itthon voltak az emberek. Még Küller idején is. Akkor is voltak ugyan kisebb üzemzavarok, de olyan szintű rendszer probléma, ami pár napja, nem történt, mivel megtörténtek a soros karbantartások, felújítások, gépcserék. Váratlan hatósági ellenőrzések is voltak. Sejtjük, hogy kiknek a jóvoltából…

Milyen „középtávú és megnyugtató megoldásra” gondol vajon a polgármester úr? Csak nem akarják ezt a pályázati forrást is újra gondolni, mint a bölcsődét tervezik?

Még Paksi idején elnyert pályázat volt a szennyvíztisztító bővítésére, amit Küllerék „áttárgyaltak” egy gazdaságosabb, stabilabb, KÖRNYEZETBARÁTABB megoldásra a budapesti szennyvíztisztító-rendszerbe való bekötésre. Úgy tudjuk, a nagy környezetvédő, Greenpeace-es polgármester és csapata azt tervezi, hogy ezt a már áttárgyalt forrást újra „áttárgyalja” az Állammal és mégis inkább bővítik a jelenlegi szennyvíztelepet… (Nóóóórmáááális?)

Így nehéz lesz előre haladni, eredményt elérni! Mikorra lesz itt üzembiztos szennyvízelvezetés? Ráadásul, a budapesti bekötés után megépíthető Bécsi úti főcsatorna megvalósulása után megépülhetne felette az évtizedek óta szükséges, járda is.

Persze nem csak a szennyvízkezeléssel vannak problémák!

Nézzük!

TB:

„ISKOLAI ZEBRA: TÖBB KOMOLY TAPASZTALT PÁLYÁZÓ A BUSZÖBÖL ÁTHELYEZÉSRE
Nyílt ajánlattételi felhívásunkon több komoly, tapasztalt, szakmaiságáról ismert cég pályázott, aminek nagyon örültünk. Jövő hétfőn szerződünk a nyertes céggel, s indul az iskolai zebraépítés utolsó fázisa, a buszöböl áthelyezése, a járdák átalakítása és a megfelelő felfestések elkészítése.”

ÖPE:

Szuper! És ki nyert? Szabad tudni?

Eddig is jöttek a hírek:

Zebra-ügy: megérkezett az MKN Zrt. hozzájárulása – Pilisborosjenő Önkormányzat és Hivatal

(2019.12.20-án posztolta az Önkormányzat…)

Majd bő két hónappal később az a hivatal honlapján újra tájékoztatót olvashatunk.

Zebra-ügy: van engedély! – Pilisborosjenő Önkormányzat és Hivatal.

Szóval nem tudjuk hol áll az ügy valójában! Lényegi, határidőt is tartalmazó polgármesteri nyilatkozat nincs!

TB:

„IDEIGLENES BUSZMEGÁLLÓ a FLUART ELŐTT:
A Falugondnokság munkatársai a Volánbusz forgalomtechnikai munkatársainak előzetes információi alapján előkészítették a 840-es busz ideiglenes megállójának előírt lelépő dobogóját. Köszönet a Fluart cégnek, hogy felajánlották a cég munkatársai által parkolásra használt területet az ideiglenes, a buszöböl áthelyezéséig használni tervezett megálló kialakítására. Készen várjuk, hogy a jövő héten az Operatív Törzs engedélyezi/előírja-e az iskolai ügyeletet. Az ideiglenes buszmegálló forgalomba állítása jövő hét közepére várható.”

ÖPE:

Lássuk, miért is van ezekre a fenti ténykedésekre szükség! Már megint a járvány miatt? NEM! Amiatt, hogy az eredeti, a Küllerék által megépítendő zebrát MEGFÚRTÁK a nem tisztelt 2097 Egyesület, akkor még ellenzékben lévő tagjai! Ezért van ez az egész kavarás! Már régen elfelejtettük volna a zebra témát, ha nem tűzi kampánykalapja mellé egyesületük a zebra ügyét. Igaz, akkor nem is ők lennének most a „bársonyszékekben”, mivel sokak szerint ezzel „verték” meg Küller Jánost.

Pár nappal ezelőtt, a lázas pótcselekvésben sikerült egy nagyon veszélyes buszmegállót produkálnia az önkormányzatnak a KÉT ÉVE megépült iskola megálló helyett, mivel ott a buszok a buszöbölbe telepített lámpák miatt nem állnak meg. Nem tudjuk, hogy jelenleg van-e olyan sofőr, aki a „barkács” megállóban leteszi az utasokat és ezzel vállalja az esetleges balesetek megtörténte miatti felelősséget.

Mindkét témában írtunk média felületeinken. Választ nem kaptunk…:

https://pbjfalunkert.hu/2020/04/15/itt-a-zebra-hol-a-zebra/

https://pbjfalunkert.hu/2020/04/30/ez-mar-a-veg-allomas/

Nagyon sok fontos kérdés merült fel a ZEBRA és a BUSZÖBÖL ügyében:

Biztos, hogy Te engednéd, hogy ebben a tákolt buszmegállóban felszálljon a gyereked??

Biztos, hogy szükség van a buszöblök áthelyezésére? Így távolabb kerülnek az iskolától a leszálló gyerekek. Ez nem veszélyesebb, mint a mostani helyzet?

A biztonság most már nem olyan fontos, csak legyünk már túl az egészen?

Van kihelyezve figyelemfelhívó tábla bárhol is arról, hogy nem áll meg a busz az Iskolánál?

Mi a kivitelezés határideje a zebra és a buszöböl áthelyezésének? (Már, ha tényleg szükséges áthelyezni! Nem lett volna szükséges…

Furcsa, hogy a XXI. században Pilisborosjenőn, ahol hemzsegnek a szakértők az önkormányzat körül, mint a legyek a …. felett és állítólag óriási az irányítók profizmusa ebben a kis Édenkertben, ahol kirándulók egyre gyakrabban lepik el a falut, ez a barkács kép fogadja a Pilisborosjenőre érkezőket… és a természetvédelmi terület elején a szél viszi messze a…. szemetet.

TB:

„A RÉGI ISKOLA HASZNOSÍTÁSA”

Itt nem idézünk be a polgármester úr által leírtakból előzetesen egyetlen sort sem. Aki mélyebben elmerülne a ebben a fejezetben írásunk elején található linkre kattintva magáévá teheti az ott leírtakat.

ÖPE:

A régi iskola „hasznosítása” egyértelműen a „Waldorf iskola kezdeményezőinek” kifizetése a választási kampányban tanúsított támogatásukért, csak az a furcsa, hogy a döntés ellen eddig senki sem tett jogi lépést.

Olyan ez a Waldorf ügy, mint egy „saláta törvény”! Sok minden mást is beleraktak, hogy a lényeget eltakarják és a Waldorfot elfogadtassák az emberekkel. Átrakták a rési iskolaépületbe (magyarul kirúgták a saját épületéből) a Művelődési házat. Faluházat akarnak működtetni az épületben egy majdan működő iskolával szimbiózisban! Elképesztő dilettantizmus! Reméljük, a bölcsődét nem ugyanitt akarják elhelyezni!  A most  és a közelmúltban közzétett polgármesteri tervek szerint lesz minden az épületben, csak éppen vándorcirkusz nem.

Ami a legfelháborítóbb: már most folynak a munkálatok (állagmegóvás címén) a régi iskolában, gondolhatjuk azt is, hogy előkészítik közpénzen a Waldorf számára az épületet. Vagy nem?

TB:

SPORTPÁLYÁK:

– Megnyertük az MLSZ kedvezményes focipálya építési pályázatát és elkezdődött a focipálya építésének előkészítése. Első ütemben a mű fű és granulátumok elszállítása, illetve a vízelvezetés technikai megtervezése megkezdődött. (1.)

– Továbbjutottunk a Magyar Kézilabda Szövetség tornaterem/tornaszoba felújítás, illetve szabadtéri kézilabda pálya építés pályázatán. Ha bárkinek van egy szabad imája vagy pozitív gondolata, akkor kérem szorítson, hogy iskolánk tanulóinak sportolási lehetőségi javulhassanak! (2)

– Országgyűlési képviselőnk gratulált a héten az iskola “A” típusú tornaterem építése pályázatához, melyhez állítása szerint a héten a kormányzat pénzügyi forrásokat is biztosított, amit ezúton is köszönünk és alig várjuk, hogy elkezdődjön a munka a suli körül!

ÖPE:

Itt mindent újra akarnak csinálni?! Reméljük az eddig felújított, épített utakat nem akarja beszántani a polgármester úr csak azért, mert Küller János keze munkáját dicsérik! (A múltat végképp elt….?)

Felvetéseink:

1. Most van egy működő, kisméretű focipályánk, amit nagy örömmel vettek használatba és azóta is vígan focizgatnak rajta a helyi sportegyesület labdarúgói. Ha eddig jó volt, most kinek az érdeke, hogy újra forrásokat költsön rá az önkormányzat. Ne feledjük: a focipályát is Küller János és testülete építette pár éve.

2. Szabad ima? Pozitív gondolat? Ezek elégségesek lesznek? Nem kéne egy kicsit többet tenni érte?

3. Kinek, hol gratulált az országgyűlési képviselő úr? Nem láttuk a Budai úton Küller úr felé…

A tornaterem pályázatának elnyeréséhez mi is gratulálunk szép munka volt Küller János és csapata! Ez a pályázatot ugyanis még az előző polgármester Küller János és Képviselő testülete, a Hivatal munkatársai és persze az iskola igazgató asszonya harcolták ki!  Ebben semmi szerepe nem volt a jelenlegi testületnek! Ezt valahogy elfelejtette megemlíteni a polgármester úr… (jellemző…) Mi is várjuk már nagyon, hogy kész legyen az a tornaterem!

(2018/120 !!!!!) Tájékoztató az eljárás eredményéről:

Közbeszerzési Hatóság

TB:

„A FALU LEZÁRÁSA”

Nem idézzük!

ÖPE:

A hasznos intézkedéseket köszönjük, de nem tartjuk elégségesnek, főleg a tájékoztatást! Köszönjük rendőrünk és polgárőreink munkáját! Az enyhítést, a bringások pozitív megkülönböztetését nem értjük! Ahogy azt sem, hogy néhány eltanácsolt autós kiránduló még ajándékot is kapott… Ki találta ki ezt?

Jól értjük, hogy 30 autó bejöhet a lezárás ellenére? Normális ez?

Ki most a közterületfelügyelő? Sz.Gy. közterületesünk ugyanis sajnos beteg. Jó lenne erről is tudnunk!

TB:

SEGÍTÉS KORONAVÍRUS-ÜGYBEN:
– Továbbra is segítjük az időseket, a karanténba kényszerülőket, a segítségre szorulókat vásárlással, ügyintézéssel, keresztrejtvénnyel, maszkokkal és pár napja háziorvosunk dr. Kovács Levente és a pilisborosjenői koronavírus koordinációs csoport orvosainak ajánlásával egy-egy pulzoximétert (? a szerk.) is tudunk adni olyanoknak, akik kérnek ilyet.
– Lehetőségünkhöz mérten segítjük a koronavírus gazdasági károsultjait. Ideiglenes munkát kínálunk azoknak, akiknek több most a szabadidejük és jól jön bármilyen anyagi segítség és/vagy szívesen segítenének a falu szebbé tételében! Részletek itt:
https://pilisborosjeno.hu/hirek/felhivas-falugondnoki-feladatok-ellatasara/ , jelentkezés Komlós Tibor alpolgármesternél. Csökkentettük az önkormányzati helyiségek bérleti díjait azoknál, akiket leginkább érintettek a koronavírus ügyében hozott korlátozások. Támogatjuk a magánbölcsődéket, hogy túl tudják élni a veszélyhelyzet következményeit.

ÖPE:

Köszönjük! Különösen a Füles szerű rejtvényújságot, melyet az önkormányzat minden helyi lakónak kipostázott a karantén okozta unalom enyhítésére! Lehet, hogy a választások óta elszenvedettek miatt mi is adhatnánk egy-két fülest valakiknek…

ÖPE