Lássuk a számokat!!

Először felidéznénk a 2097 Egyesület választások előtti sötétzöld greenpeace-es akcióját, amely során pár lelkes család 800 000ft-jából a tűzoltóság és egy földgép segítségével elültettek vagy negyvenen 30 fát.

Akkor is elmondtuk, hogy ez az akció kizárólag mint pr. illetve mint csapatépítő tevékenység értékelhető (vihar a biliben, halálkanyar a wc deszkán stb.), mivel községünk területének közel 50%-át borító erdőkben évente több ezer fa indul spontán növekedésnek.

Fentiekhez hasonló  az Önkormányzat nemrég indult kátyúzási akciója. 

Beszereztek egy kátyúzó gépet 5 millióért, amivel két közmunkás  napi 4m2-t tud befoltozni.

 A maximum 0,6m×1,2m-es gödrök előkészítése csákánnyal, lapáttal történik, majd a gép két fázisban emulzióval kezelt mart aszfaltot melegít, amit a gödörbe döngölnek és kvarchomokkal megszórnak.

 Egy 0,7m2-es kátyú közel sem legmagasabb színvonalú befoltozása így 1,5 órát vesz igénybe.

Pilisborosjenő aszfalttal borított útjain jelenleg 700 kátyú található, melyek felülete hozzávetőleg 600m2. 

Könnyen kiszámítható , hogy havi 20 munkanapot számolva 5 hónap alatt végeznének, ha két ember teljes munkaidőben csak ezzel foglalkozna, soha nem esne az eső és újabb kátyúk nem keletkeznének…

Még abszurdabb az egész, ha megvizsgáljuk a felmerülő költségeket.

Két közmunkás (nem szakember) havi bérköltsége 2×300 000ft, ami 30000ft/nap.

A napi 4m2-re vetítve ez 7500ft/m2-t tesz ki és akkor semmilyen más költséget (amortizáció, karbantartás, anyag stb.) nem számolunk.

Ha beütjük a keresőbe a “kátyúzás,,-t ott egyrészt leírják a szakszerű megoldást (géppel kivágják a kátyú szélét, majd meleg aszfaltot hengerelnek az előkészített, kitakarított gödörbe), másrészt az így elvégzett kátyúzásra a legmagasabb árajánlat 7000ft/m2, amire a megfelelő referenciákkal rendelkező szakcég 3 év garanciát vállal.

Annak belátásához, hogy a közmunkásoknak inkább a közterületek karbantartásával kéne foglalkozniuk még a szakértők hada sem kell, elég lenne alapfokon olvasni és számolni, vagy esetleg átgondolni azt, hogy más önkormányzat miért nem alkalmazza ezt az amúgy korszakalkotó megoldást.

Persze greenpeace-es akciónak ez is kiváló, a költségek pedig  nem számítanak, ha a kommunikáció perfect és lehet találni  pár agyhalott fan-t, aki lelkesen megünnepli a felelőtlen kiötlőket…