A Faluház-láz

A Faluház-láz

(Valóra vált álom,

avagy a Waldorfra váltott álom)

Nagy dinamikával, lendülettel indult a nyárnak Pilisborosjenő önkormányzata.

Sok mindenbe belefogtak, reméljük a végére is érnek mindegyik feladatuknak.

Ugyanakkor felvetődik a kérdés: miből van (ha van egyáltalán…), lesz a megálmodott tervekre pénz?

Mint megtudtuk, eddig nem kellett visszafizetni az előző önkormányzatra fogott, állítólagos elszámolási problémás, konszolidáció formájában kapott állami támogatást, úgyhogy, a kiszivárogtatott hírekkel ellentéteben, van pénz! (Még…)

Ennek a forrásnak a visszafizetése annál inkább is furcsa lenne, mivel pont a jó gazdálkodás miatt kapott az előző önkormányzat egy nagyobb (240 millió forint) állami forrást, mert sok önkormányzattal ellentétben nem volt hiteltartozása, nem hitelből gazdálkodtak, hanem munkával teremtettek pénzt.

Úgy tudjuk, hogy május 31-ig nem kellett még a konszolidációs forrásból EGYETLEN FILLÉRT SEM VISSZAFZETNI! Kérdés még az is, hogy a kormány felé pályázott-e az önkormányzat a konszolidációként kapott pénz teljes, vagy részleges elengedése ügyében? Mire ez a nagy költekezés, ha végül mégis vissza kell fizetni? Nem kockázatos így ez a nagy nekibuzdulás?

Mindenesetre az biztos, hogy a Waldorf szelleme kiszabadult a régi iskolában és nem tisztel sem Istent, sem embert, sem szerződést! 2019-ben kötötte az Önkormányzat azt a ma is, sőt a kezdetektől 15 évig érvényes megállapodást a Pilisborosjenői Református Gyülekezettel, mellyel kerthasználat is jár. Most úgy néz ki, hogy az önkormányzat szerződésszegésre készül. Elkívánják venni a kerthasználati jogot a református egyháztól. Pedig élő szerződés rögzíti ezen jogot.

Rendkívül furcsa, de már többször megtapasztalt jelenség ez! Mindig ide a szerződés felmondásokhoz és a falu ingatlanvagyonának eltulajdonítási kísérletébe futnak ki az események, amint a Községvédők, vagy jogutódai kerülnek hatalomra falunkban. A Községvédők, Paksi Imre polgármester vagy éppen a 2097-es Tömöri Balázs ténykedése alatt kísértetiesen hasonló módon áll hozzá az önkormányzat az előző testületek által megkötött szerződésekhez, ingatlanvagyonhoz. Felvetődik, hogy mi, vagy ki köti össze ezeket a testületeket…? Találós kérdés: Egy közös „ismerős” állt és áll most is a színfalak mögött! Ki az?

Az egyes önkormányzati munkálatok határidejét nem lehet tudni és a befektetett források nagyságáról sem jutnak ki hírek, de azt látjuk, hogy a Waldorf iskola tekintetében, és a közösségi színtér (Faluház) ügyében valamiért nagyon gyorsan megszülettek a megfelelő (?) döntések! A napokban már szét is szedték a régi iskola udvarát, nagy munkában voltak! Hétvégén! Ez legális?

dav

Nem láthatunk bele hogyan s miként születnek ezek a döntések és miből, milyen anyagi ráfordítással lesznek kivitelezve az önkormányzat álmai. Minden témában (Waldorf, focipálya, játszótér, zebra, átkötő út) nagy a titkolózás. Az ígéretekkel ellentétben…

Kíváncsian várjuk, hogyha elindul a Faluház kialakítása, akkor hogyan, miből épül és a legfőbb kérdés: kinek a javára hasznosul végül is a befektetett munka és pénz? Az is érdekes lesz, hogyha nem nyernek a Faluház kialakítására beadott pályázattal akkor mi lesz a következő lépése az önkormányzatnak?

Izgalmas (?) időket élünk!