Mások szemszögéből

Kedves Pilisborosjenőiek!

A legutóbbi választás óta gyakorlattá vált, hogy a polgármester és hívei egy zárt Facebook csoportban tárgyalgatják falunk, akár sorsdöntő kérdéseit is, ezért egy új rovatot, a Mások szemszögéből című komment közlő sorozatot indítunk. Ezúttal a 2097 Falufórumon a Waldorf iskola témájában folytatott vitát tárjuk Pilisborosjenő lakói elé.

Mások szemszögéből

Vélemények a 2097 Falufórumon a Waldorf iskola témájában (is)

Az ÖPE Falunkért weboldalán megjelent írás kapcsán került fel az első vitaindító kérdés:

Becske István: Most meglepődtem: legutóbb meg úgy volt, hogy a lakosság többsége és a 2097 vezetősége pedig kifejezetten ellenzi a waldorfnak való átadást: akkor ezt most hogy? Mégis átnyomták?.. asszem kicsit lemaradtam..

Becske István,tudja…a kótya-vetye…😏

Becske István Sajnos le maradtál…

Érdekes fejlemények zajlanak!

Becske István persze Pisti a csodálkozás helyett megtekinthetnéd az önkormányzat május 15-i bejelentkezését, amiből számodra is kiderül, hogy a w iskola az emeleten kapott helyet, az alján pedig Faluház lesz.

Ferenc Erdélyi oké, köszi, sajnos nem volt időm vele foglalkozni. Fenti előzmények fényében ez számomra akkor is meglepő!

Becske István értem, de ugye az is kiderült akkor számodra, hogy nem, nem adták át az iskolát a w iskolának, csak a felső emeletét használhatják. alul a művelődési ház termei, könyvtár lesz

Ferenc Erdélyi persze, értem, de nekem ez így sem százas – a lakossági fórumokon (többön is ott voltam) egyértelműen nem támogatta a lakosság, és tudtommal a 2097 vezetése is erősen ellenezte. Ezután -még ha csak részben is adták oda- nem érzem tisztának, korrektnek. A fórumok pedig végképp nem értem , mire voltak – befogni az emberek p*fáját ?! .. bocs, de másra nem tudok gondolni..

Én a -fórumokon is megkérdezett- lakosság érdekeinek, igényeinek az érvényesítéséről beszélek: úgy általánosságban is – nem ez lenne az önkormányzat feladata? ..az fel sem merül bennem, hogy visszamenjünk az elődök gyakorlatához: azt csinálju, amit mi akarunk, akár a lakosság igényei-érdekei ellenében is – nem hiszem, nem akarom hinni, hogy /újra/ ez lehet a cél! Vagy talán túl naív vagyok?

Becske István kezdettől fogva a kompromisszumra törekedett az önkormányzat.

Én a -fórumokon is megkérdezett- lakosság érdekeinek, igényeinek az érvényesítéséről beszélek: úgy általánosságban is – nem ez lenne az önkormányzat feladata? ..az fel sem merül bennem, hogy visszamenjünk az elődök gyakorlatához: azt csinálju, amit mi akarunk, akár a lakosság igényei-érdekei ellenében is – nem hiszem, nem akarom hinni, hogy /újra/ ez lehet a cél! Vagy talán túl naív vagyok?

Becske István a lakosság egy részének igénye volt a w iskolára, amit a Patrióták is támogattak …

Egy másik felének meg a Faluházra.

Ezt a két igényt próbálták meg most kompromisszumos megoldásként kielégíteni. Ez a megoldás nekem teljesen megfelelő és gondolom, számodra is jobb, mintha pusztán raktárként árválkodna ott a falu közepén.

Ferenc Erdélyi értelek, de megkerülöd az alapkérdést: a lakosság egy kisebb része igényelte, amit felmérések szerint a döntő többség nem támogatott: én még mindig maradnék az elvi szintű alapkérdésnél, ami előző komentemben elhangzott:  “Nem a -fórumokon is megkérdezett- lakosság érdekeinek, igényeinek az érvényesítėse lenne az önkormányzat feladata? (..az fel sem merül bennem, hogy visszamenjünk az elődök gyakorlatához: azt csinálju, amit mi akarunk, akár a lakosság igényei-érdekei ellenében is – nem hiszem, nem akarom hinni, hogy /újra/ ez lehet a cél! Vagy talán túl naív vagyok?)

Becske István Igen…

György Gergely már megint?!

Ferenc Erdélyi a lakosság mekkora részének volt igénye? 2-3-4 családnak?

Klaudia Bede Nem fogsz kapni érdemi választ.

Mert nem tudja miről beszél eredetileg.

Amit bediktáltak a fejükbe azt skandálják.

Ez ennyi és nincs további válasz tőlük.

Sajnálom őket!

Nem szabadlelkű emberek.

Tünde Mándoki nem is számítok érdemi válaszra. Ilyen kérdések miatt tiltani, fenyegetni szoktak😉😁😁 ha nem a falu rovására menne, szórakoztatna is.

Klaudia Bede engem a gyerekeim életkora miatt nem érint a w iskola, de történetesen az én gyerekeim is w iskolába jártak. ennek megfelelően ismerem a falu waldorfos családjait.

elég sokan vannak és elég sok nagycsalád van a faluban, így egészen biztosan mennek majd oda többen is. Ráadásul ők nem ingyen kapják az iskolát, fizetnek érte és megdolgoznak érte, hogy működő képes legyen.

Mivel az iskolaépület elég hosszan állt tényleges használat nélkül, nkább örüljenek, hogy lesz benne élet.

Ferenc Erdélyi 2 évig állt, statikailag nem felel meg iskolának. Nem véletlen zárták be.

2 helyi család, 8 család Budapestről érdeklődött.

 A 4 hónappal ezelőtti tájékoztató alapján.

Márciusban 1 fő volt az érdeklődő 😊

Tünde Mándoki ez legyen az ő problémájuk. ha meg tudják csinálni, akkor csinálják, mit fáj az magának?

Ferenc Erdélyi,a falunak fog fájni…😏

Ferenc Erdélyi Egy Önkormányzati Épületről van szó. Nem egy viskóról. A faluban.

Lehetett volna egy sokkal hasznosabb, nevesebb célra  felhasználni.

Mint szét mutyizni…

Tünde Mándoki minden fillér, amit a w iskolát gründoló családok befektetnek az épületbe, az haszon a falu számára.

Ferenc Erdélyi 😂😂😂

Uh, de kik azok??

Tok jó, hogy mindenről szó van, csak a lényegről nem. megfelel-e a fórumokon is kinyilvánított népakaratnak, vagy sem? Ha igen, az tökjó. Ha nem, az meg tökre nem! Waldorf, vagy egyetemes anyaszentegyház az alany, ebből a szempontból mellékes…

Becske István,úgy tűnik sosem tudjuk meg…😏

Becske István Nem felel meg!

De számít ez valamit? – Nem, nem számít..

Tünde Mándoki nem akarom elhinni, hogy 7 hónap után már ugyanott tartanånk, mint az elődöknél!

Ferenc Erdélyi most közpénzből történik felújítás. Mennyiből is?

Becske István te képviselőként is csak pletykákra alapoztad a véleményedet, vagy időnként valami konkrétumot is beszereztél?  Mint te is tudod, a Patrióták támogatták a w iskola alapítását. Te akkor hol voltál?

Klaudia Bede valami konkrét információ, vagy csupán a sanda feltételezés, hogy biztosan lopnak? Én csak gyerekes családokat láttam az iskolaudvaron dolgozni.

Ferenc Erdélyi, rosszul látta 👀

Ferenc Erdélyi folyamatosan elbeszélünk egymás mellett: (nyilván igazad van és hiányosak információim, de hát pont ezért kérdezek!) : én csak annyit szeretnék tudni, a fórumokon is kinyilvánított lakossági akarattal szinkronban, vagy azzal ellentétben döntöttek? Ha nem akarsz, esetleg nem tudsz válaszolni, mond meg, semmi gond! (Igen,a Patrióták támogatták anno, de most nem ez a kérdés..)

Becske István én éppen olyan fórumon voltam, ahol a konszenzus pártiak voltak többségben (azaz indulhasson el a w iskola, de ne kapják meg a teljes épületet, hanem társbérletben a Faluház is induljon el ott.

Ferenc Erdélyi Feri, elképesztő vagy, Dr. Demagóg…

György Gergely értem. demagóg az, aki nem osztja a véleményedet.

ez is egy álláspont.

Ferenc Erdélyi Oké, valószínűleg a waldorfnak szervezett alkalmon voltál: az összes többin nem ez volt a képlet! A 2097 részéről pedig az elnök szemem láttára fejtette ki, hogy nem tudják támogatni, sőt ” az egyesület számára ez komoly arcvesztést jelentene”  – ezek után legalábbis meglepő a végkifejlet (persze csak akkor, ha nem az előző testület módszereiből indulunk ki – úgy látszik, tényleg naív voltam, mikor többet feltételeztem..).

Becske István Biztos, hogy a Waldorf a vég cél??

Ferenc Erdélyi na ezt már kikérem magamnak! Egy szóval sem utaltam (nem is gondoltam) arra, hogy lopásról lenne szó. Konkrétan a Hírmondóban volt olvasható, hogy közpénzből történik a felújítás, amit csak a lakosság elenyésző kisebbsége fog élvezni. Ha erről Önnek a “lopás” kifejezés jut eszébe, arról én nem tehetek. Nyilván több információja van, mint nekem, és ez valószínűleg kellően megalapozta a fenti véleményét, engem nem érdekel, elvégre nem az én véleményem, hanem az Öné, nem én vádolom lopással az egyesületet, hanem Ön. Ezt azért ne felejtse el…

Becske István én az utolsó fórumon is ott voltam, ahol minden elképzelést felvázoltak.

Klaudia Bede a w iskola termeinek kialakítása a w iskola feladata. A Faluház projekt az önkormányzaté, ezért a művelődési ház kialakítása önkormányzati feladat. Remélem, segíthettem.

Ferenc Erdélyi nem, nem segített 😉 a Hírmondóban konkrétan a W miatt szükséges felújításról volt szó. Illetve, segített mégis, megerősítette az egyesület “keménymagjának” kommunikációjáról alkotott véleményemet.

Mivel nincs Online Hírmondó, és az Önkormányzat honlapján sem tüntették fel, így a helyi rendeletnek nem feleltek meg.

Ferenc Erdélyi ok, úgy látszik merőben más tapasztalataink vannak az ügyről – mindenesetre a 2097 álláspontja egyértelmű volt, abban legalább egyetérthetünk..

Még egyszer (utoljára) felteszem a kérdést, amire 30 komment alatt sem kaptam választ (sok más mindenre igen): .. “én úgy tudom,a lakossági többség nem támogatta, a 2097 vezetése kifejezetten ellenezte a waldorf régi iskolába költözését – légyszíves ezt cáfold vagy erősítsd meg, hogy tudjam: önkormányzatunk a népakarat figyelembevételével, vagy ellenében döntött! “.

Nekem nem úgy tűnt, hogy a népakarat ellenében ment volna a döntés, ahogy a 2097-en belül sem volt egységes elképzelés arra, hogy mi történjen. Két elképzelés összegyúrása lett a végeredmény.

Imre a 2097 elnöke, de szabad az övétől eltérő véleményt képviselni.  Az utolsó, minden elképzelést felvonultató fórumon a népakarat inkább a konszenzust támogatta.

Ferenc Erdélyi úgy látszik meglehetősen különbözőképp látjuk a dogokat – ami persze nem feltétlenül baj (de nem is feltétlenül jó!)

Becske István a kompromisszumos megoldások szerintem mindig jobbak, mint a kizárólagosságra törekvés. Főként, hogy egyikünk sem jövendőmondó.

Szabolcs Tarjanyi :

Miért rossz döntés szerintem a Waldorf iskola. Nem ismerjük a tanulok számát, de az tudjuk, hogy nem igazán helyiek fognak ide járni.

Vagyis a helyi adóból, bevetelekből nem az amúgy is lemaradt falut próbáljuk meg karbantartani, építeni, hanem budapesti tehetős (havidíj az iskolákban 50.000-100.000ft ) családok gyerekeinek taníttatását finanszírozzuk.

Körül kell nézni a faluban, minden gazos, nincs rendben egy patakpart sem, vízelvezetés hiányos, utak állapota katasztrofális sorolhatnám a hibákat, de nekünk a legfontosabbak a Budapesti vagy Solymári waldorfos gyerekek.

Növeljük az autóforgalmat ezzel együtt a környezetünkre nem figyelünk. Greenpeace biztos ezt ajánlja.

Ilyenkor példaként a családi költségvetésbe kellene belegondolnia a döntéshozónak. Ha otthon nincs tető a gyerekei felett miért a szomszédnak kellene segíteni akinek éppen mindene megvan? Persze ezt a tévedés kockázatával irom, lehet, hogy a döntéshozoknak nem a saját gyereke a legfontosabb.

ha én körülnézek a faluban, akkor a központban egy romos házat látok, elhanyagolt, kazán tárolásra használt udvarral, ahonnan az éhező birkák időnként kitörnek, hogy az utcán növő növényekből valami táplálékot nyerjenek az éhhalál előtt.

Amikor ezt látom, mindig elgondolkozom, hogy milyen ember lehet az, aki ezt teszi ezzel a szép faluval, de aztán meglátom a törpét és magam is hasonlót kívánok neki.

Édes ez a személyeskedés. Gondolom azon még nem tudott elmélkedni miert olyan romos az a parasztház, javaslom látogasson vissza akitől a vicces infókat kapta talán elmeséli.

Vicces informátor a kártérítésről sem büszkélkedett, sokszor érdemesebb az elmét a sötétben tartani. Hajrá!

Szabolcs Tarjanyi mivel a birkákat egyszer én hajtottam vissza a kertbe, hogy ne egyék tovább a ház előtti bokrokat és sk tettem vissza a kerítésként szolgáló raklapot, köszönöm, de elég direkt infókkal rendelkezem.

a többi meg nem rám tartozik.

Ferenc Erdélyi hazugságot írt annyi a lényeg.

Szabolcs Tarjanyi ühüm. nem is volt ott birka, és az sem éhezett.

Ferenc Erdélyi Moldova György a beszélő disznó könyv első mondata jut eszembe önről és a könyv előzményei. Helyi verzióban a beszélő birka. Érdemes elolvasni.

Becske István :

Általánosságban igazad van: konkrétan azonban vannak jó és rossz kompromisszumok – ha fenti aggályok igazak, akkor itt utóbbiról kell beszéljünk, sajnos..

Erdélyi:

valami konkrétum, vagy csupán az öpe suttogó propagandájára gondolsz? nem mindegy.

Tarjanyi :

Erdélyi úr az a leggagyibb a válaszában, hogy a Waldorf iskolai tényeire ön az ingatlanom fikázását tudta ellenérvként felhozni. Én örülnék neki ha önnek is legalább lenne ilyen háza.

Erdélyi :

Nem voltak tények, Szabolcs, csak vagdalkozol. Az iskolaépület az önkormányzat tulajdonában van, ennyi az egyedüli biztos.

Tarjanyi :

És a törpém, hogy jön a waldorfos és a helyi adóhoz. Erre csak egy angol szó jut az eszembe. Shame on you.

Ja az nem tény, hogy az iskolát a helyi ingatlanadóból újítják fel?

Mándoki :

Ferenc Erdélyi Az Önkormányzat tulajdonában! Tehát Pilisborosjenő vagyonát képzi és csak egy, a 2097 egyesület akarja a Waldorf iskolát, nem pedig Pilisborosjenő lakossága.

Waldorf iskola létre jöttét most a Pilisborosjenő lakossága finanszírozza a befizetett adóval. Úgy tesszük ezt, hogy a Waldorf mint alternatív közintézmény nem a, helyi lakosságot szolgálja ki.

Ennek elfedésére jött a Faluház koncepció, ami egyébként kell a Waldorf tervéhez.

Tarjanyi :

Ferenc Erdélyi továbbra is gusztustalan a stilusa. Én nem fikáztam sem a szakállát sem a házát, sem az anyját.

Erdélyi :

Szabolcs Tarjanyi annyi mentségem legyen, hogy nem én tettem ilyenné azt az épületet, ahogy a figurát sem én helyeztem oda.

Szabolcs Tarjanyi cuki a törpéd😊, minden anyának tisztelet 🙂

Az adónkból pedig most Waldorf lesz., semmi más.

Kátyús marad az út, gazos és szemetes a falu.

Nincs egy virág az  önkormányzatnál. De Waldorf lesz!

Nincs 30-as tábla sem a faluban. Nincs zebra sem.

Erdélyi :

Szabolcs Tarjanyi Kedves Szabolcs, ahogy azt írtam, én csak a törpére hivatkoztam. Amennyiben ez a figura számodra az anyázás allegóriája, úgy megkövetlek. Ugyanakkor megkérdezném, hogy akkor kinek és miért tetted ki azt a törpét. És ha ennyire érzékenyen reagálsz rá, akkor te mit gondolsz a mások érzékenységéről?

Ami a házad illeti, az egy nagyon jó analógiája annak, hogy mi történik, ha a szükséges kompromisszumokat nem lehet megkötni. Pedig még akár életképes is lehetett volna a terved, ha meg tudsz állapodni a szomszédokkal és a realitásokat el tudod fogadni.

Az önkormányzat felé tett kritikád bizonyos kérdésekben akár jogos is lehetne, ha egyébként, te magad annyira rendben tartanád a házad táját, hogy csak az önkormányzati teendők rontják az összképet. Ez most nincs így, szerintem.

Ami az iskolaépületet illeti, az a van-e rajta sapka tipikus esete. Az elején amiatt aggódtatok, hogy a w megkapja a falu értékes ingatlanát. most azon jajongtok, hogy az önkormányzat saját tulajdonában tartotta meg az ingatlant, csak inkubációs időszakra adja bérbe a w iskolának, és az ott elhelyezett Faluházhoz készíti elő a terepet. Hogy a w iskola egyébként önerőből 15 millió Fttal járul hozzá az épület állagmegóvásához, az most valahogy elsikkad.

Igen, az épületben nem pilisborosjenői gyerekek is tanulnak majd. az ő családjuk is pénzt hoz ide. Az ő családjuk is vásárol majd a faluban és szolgáltatást vesz majd igénybe. innentől egyáltalán nem egyoldalú a kérdés, bármennyire is szeretnéd úgy beállítani.

nem várom, hogy egyetértsél velem.

Mándoki :

Ferenc Erdélyi Ez az   ,, önerő” az adományból jönn össze amit  itt kéregetnek??

Tarjanyi:

Ferenc Erdélyi tehát irtam egy véleményt amire érvelesként öntől az választ kaptam, hogy a házam milyen, illetve a törpe jókívánságát viszont küldi.

Ezek leperegnek rólam.

A falu megtanított arra, hogy nem erdemes a hazugság ellen harcolni. Gyárthatják a falusi legendákat nekem attól nem lesz rosszabb. Ha valaki meg nem köszön vissza, otthon röhögünk egy jót rajta.

De a tegnapi egyik válasza is arról árulkodik, hogy a rosszindulat a vincellérbe is beszivárgott, Feri találmányát sokan benyelték.

És innen szeretném megköszönni Ferinek, hogy így a csőd messziről elkerült, mivel annyiszor jelentett fel, hogy inkább kikerültem az akadályt és nem álltam bele az emlitett projektbe.

Tisztelt Erdélyi úr a tegnapi érvcunamija is azt bizonyitotta a waldorf hívők mennyire erőszakosan képesek meggyőzni igazukról. Már volt szerencsém résztvenni egy waldorf projektben ahol ugyanez a mentalitás ment.

Mai napig a lakosság 70% nem tudja mi a kapcsolat a waldorf és az önkormányzat között. Megy a sunnyogás, senki nem lépett ki a homályból.

A 15 milliót ismereteim szerint persze a tévedés kockázatával írom a waldorf lelakhatja vagyis az csak megelőlegezi a önkormányzatnak.

Erdélyi úr önnek szerintem nincs adózási ismerete. Áfa az államé. Nyereségadó az államé. Jarulékok az államé. Egy az iparüzéai adó maradhat itt, de ez is a tulajdonoson múlik. Vagyis ha vesz egy perecet a faluban egy solymári waldorfos szülő az kb semmivel nem növeli a falu bevételeit.

Ellenben én kénytelen vagyok évi 400.000 ingatlanadót fizetni amiért kb semmit nem kapok.

Gazt nem vágják le, mert nincs ember. Falu rendezetlen. Vizelvezetés nincs. Jegyző, Tömöri Balázs 7 hónapja nem válaszol a levelemre törvényi kötelességére fittyet hány.

Ellenben egy waldorf pénzt kap úgy, hogy kb semmit nem tesz be.

Na ez itt a baj.

Erdélyi :

Szabolcs Tarjanyi csak az olyasfajta félretájékoztatás ellen szóltam fel, mint az utolsó mondata. nem, nem kapnak pénzt.

gondolom, azért fizet ilyen sok ingatlanadót, mert nincs ide bejelentve.

tévednék?

Azért kitalálhatna valamit azzal házzal, mert így csak szétesik és kár lenne érte.

Ferenc Erdélyi kap pénzt szerintem. 2000 ft helyett 600ft/nm kell fizetnie.

Igen rosszul tudja ezt is a vincellér utca Kossuth rádiója. Nem részletezném az adóoptimalizálás lehetősegeit, de bejelentés mellett ilyen az adókivetés mértéke.

Az a ház tíz éve kész lenne ha ügyvéd úrnak lenne némi esze. Ügyved úr és baráti körének beadványainak 100%-át elutasította a közighivatal, úgy hogy nincs jogász képesítésem. Ellenben sok pénzébe került az adófizetőknek a sok monkey business, meg a kártérítésem.

Tarjanyi :

Ferenc Erdélyi kap pénzt szerintem. 2000 ft helyett 600ft/nm kell fizetnie.

Igen rosszul tudja ezt is a vincellér utca Kossuth rádiója. Nem részletezném az adóoptimalizálás lehetősegeit, de bejelentés mellett ilyen az adókivetés mértéke.

Az a ház tíz éve kész lenne ha ügyvéd úrnak lenne némi esze. Ügyved úr és baráti körének beadványainak 100%-át elutasította a közighivatal, úgy hogy nincs jogász képesítésem. Ellenben sok pénzébe került az adófizetőknek a sok monkey business, meg a kártérítésem.

Erdélyi :

Szabolcs Tarjanyi szóval nem kap, csak méltányossági díjat szednek tőle. gondolom, tucatnyi válalkozót kellett kidobni, mert a w vette el előlük a helyet.

Fenti vita egyes részletei már több weboldalon, FB megosztásban is nyilvánosságra kerültek falunkban. Sokan véleményt nyilvánítottak már a kommentelők  véleményéhez máshol is. Ezért gondoltuk úgy, hogy teljes terjedelmében, változatlan formában, a helyesírási hibákat is bent hagyva közöljük az eszmecserét.

ÖPE