Földcsuszamlás

Tücsök utca 2020. 06. 14.

Tegnap 56 mm eső esett egy óra alatt! „Szép teljesítmény” az időjárástól.

Sajnos, sok olyan utca van falunkban, amelyek nem bírják, ha ekkora víz zúdul keresztül rajtuk, pláne ha meredeken lejtenek! Pilisborosjenő Külső Településrészen is ebből az adottságból fakad az a rendszeresen jelentkező, eddig minden testületnek komoly nehézségeket okozó probléma, mely a Tücsök utca és a Bécsi út káresemény néven híresült el tegnap a magyar médiában!

https://infostart.hu/belfold/2020/06/14/tombol-a-vihar-az-orszag-jelentos-reszen-kepek-videok

Sajnos, ismét elég csúnyán elmosta az eső a Tücsök utcát. Tavaly javították az útnak ezt a most újra tönkrement szakaszát, de ezzel a munkával csak az előző, a 2019. májusi vihar okozta kárt lehetett ideiglenesen orvosolni. 2019. júniusban a hatóság helyszíni szemléjét követően a Pilisborosjenőt ért viharkárok kijavítására vonatkozó kártérítési igény be lett adva az illetékes hatósághoz. Ekkor Pilisborosjenő több kárt szenvedett utcájára, területére, például a beomlott patakmederre is és természetesen a Tücsök utca rendbetételére is beadták az igényt. A domborzati viszonyok miatt nem először történik ilyen természeti katasztrófa Pilisborosjenőn. Ez csak annak lehet újdonság, aki nem régen költözött ide.

Az eddigi önkormányzatok, ha nehezen is, de tudták kezelni az állam forráskiutalás késlekedését. Általában fél évtől másfél évig is húzódhatott egy vismajor kárigény elbírálása. Utána sem azonnal utalták a megítélt összeget. Arra is várni kellett. Ez az olyan területeken jelentett nagy problémát, mint a Tücsök utca. Valamit mindig tenni kellett vele, ha elvitte a víz, de teljesen nem lehetett rendbe hozni, mert az állam az elbírálásig csak ideiglenes, a közlekedést lehetővé tevő javítást engedélyezett. Nem maradt más megoldás, saját forrásból kellett javítgatni az utat, amit, mire megérkezett volna az állami forrás rendszeresen elvitt a víz… Szerencse a szerencsétlenségben, hogy most még meg sem érkezett. Hogy kinek a hibájából-érdeméből nem tudjuk…

Úgy hallottuk, Pilisborosjenő új vezetősége megkapta az ehhez a problémához tartozó “vismajoros” instrukciókat az átadás-átvételkor. Kérdés: Pilisborosjenő új vezetése foglalkozott-e már ezzel a problémával, vagy csakis a falu központjának fejlesztésével és egyéb, szerintük fontosabb ügyekkel, például a Waldorf iskola idetelepítésével és az Átkötő út megépítésének elkaszálásán “munkálkodik”?

Közben a Bécsi úti településrész lakói továbbra is járda nélkül, a belső faluhoz hasonló infrastruktúra elérhetetlenségének tudatában és a beígért fejlesztések nélkül kénytelen megélni mindennapjaikat. Lehet, hogy a választási kampányban tett ígéreteket mégsem olyan könnyű betartani? Van, ami nem azon múlik, hogy milyen vélt, valós vagy csupán hazudott kapcsolati tőkével bírnak egyesek…

Egy önkormányzat mindent csak jogszerűen, a különböző hatóságok ügyintézési idejét kényszerűen kivárva az állam és a testület által alkotott rendeletek alapján tehet! Megköti a kezet a pénz hiánya és az idő… ( ez eddig is így volt…)

2017. évi határozatok – Pilisborosjenő Önkormányzat és Hivatal

Ami tegnap történt nagyban meg kellene, hogy határozza település fejlesztési irányát. Küller János 2020-es programjában már szerepelt a helyi felszíni vízelvezetés megoldása és az Útprogram. Akkoriban 3 milliárd forint lett volna az összköltség. Azóta háromszor beszavazták a „szakértőket”: a Községvédőket, a Paksit és harmadszorra a Tömörit. Romokon nehéz a programot megvalósítani! Mégis sokkal több történt a valódi forrásteremtés mellett a Küller érákban, mint a mindentudás egyetemét elvégzettek regnálása alatt!

Kérdés, mikor kíván a valódi feladatokkal foglalkozni a Pilisborosjenő Önkormányzata?

Az Átkötő út témája például olyan feladat, amely esetében csak élni kéne a kínálkozó lehetőséggel, mivel az állam építené meg! Csak jól kéne dönteni! Lásd korábbi írásunkat:

https://pbjfalunkert.hu/2020/01/16/atkoto-ut-3-0/

A mostani vihar markánsan megmutatta, hogy miért is van szükség az M10-re, M0-ra és Pilisborosjenő Bekötő (Átkötő) útjára. A 10-es út forgalma egész napra megbénult.

A „békeidőben” is tapasztalható tumultuózus forgalmihelyzet arról árulkodik, hogy a fenti fejlesztések nem maradhatnak el! Ezeket a lakosság lélekszámának növekedése is indokolja. A környék közlekedési anomáliája már falunkra is átterjedt! Pedig most még csak az új lakók okozta „természetes” forgalomnövekedés, a természeti környezetet élvezni kívánó turisták és időnként a Levendulás indukálja azt. Mint a mostani hétvégén is. Sajnos az ide érkezett kirándulók, levendulavásárlók nem törődnek az itt élők nyugalmával. Lerohanják a falut és a szabálytalan parkolással akadályozzák a gyalogosok, autók forgalmát. Mi lesz, ha a Waldorf is bele kezd a munkába?

Amennyiben Pilisborosjenő Önkormányzata tényleg a gazdasági és oktatási fejlesztések irányában kíván lépéseket tenni, mint ahogy hirdetik, a mostaninál sokkal többet kéne tenni a siker érdekében. Különösen a fejlesztésekhez szükséges anyagi források megteremtésének módja, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése és a Bécsi úti településrész fejlesztése vész a ködös homályba.

Ha a Waldorf iskola működése felpörög, pár év alatt komolyan növekedhet a városból ki autókázók száma Pilisborosjenőre, mert a Waldorf nem a helyi lakók érdekében létesül meg nálunk. Jelenleg abszolút nincs belső igény rá. Az állami iskola kiválóan teljesíti feladatát! A gyerekek szeretnek odajárni. Jók a tanárok, az infrastruktúra. Hamarosan lesz (lesz?) tornaterem, zebra (?).

Emellett az MLSZ-el közösen tervezett (!) sportpálya is forgalom növekedést fog okozni és az ide és a faluba szervezett egyéb rendezvényekkel együtt máris generálódik az igény a bekötő út megvalósításához, amelyet most még teljes eltökéltséggel megakadályozni próbál az önkormányzat.

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/dbhatarozat/portal_372335/

Felelősséggel tartozik az önkormányzat MINDANNYIUNKÉRT! Nem csak a szűk támogató rétegért! Nem mindegy, hogy mit nyer és veszít a falu lakossága egy-egy döntéssel. Ha most elkaszálják az Átkötő utat, a tegnapihoz hasonló katasztrófa esetén milyen „egér út” lesz. Ki, miből fogja megépíteni, amikor már nem lesz állami részvétel??

Az Átkötő út megépítésével a terület csapadékvíz-elvezetése is megoldódna, mivel az állam gondoskodna erről is az út megépítésekor. Az évtizedek óta (!) rendszeresen visszatérő Tücsök utcai aszfalt kaland oka valójában az, hogy (ezt egész véletlenül Tömöri Balázs is elismeri a Totalcar oldalon megjelent felelősség-lepattintó videójában) a Bécsi úti településrész feletti mezőgazdasági területekről lefolyó víz, árkolás és a vízelvezetés hiányában az utcán ömlik le a 10-es útra. Ennek a vízelvezetési, árkolási munkának az elvégzéséhez, a kivitelezés költségének nagysága miatt saját erőből sohasem lesz lehetőségünk. Tehát borítékolható, hogyha az Átkötő út megépítését ellehetetleníti az önkormányzat a Tücsök utca aszfaltja minden éveben a 10-es úton „landol”, akárhogy is építik meg!

Nekünk nem mindegy, hogy milyen hatást gyakorolnak a környezetre és az emberek mindennapjaira az eddig meghozott és jövőben meghozandó önkormányzati döntések! Reméljük, a polgármestert és testületét támogatókban is van annyi faluszeretet, hogy akár együtt kikényszerítsük a jó, a falu egészének megfelelő jó döntéseket, nem mellesleg az aktív munkát. Reméljük azt is, hogy mihamarabb hírt kapunk afelől, hogy a polgármester visszaadta a rendkívüli helyzetre való indokkal magához vont testületi jogköröket és nem kíván tovább élni az ezzel járó rávonatkozó TELJES SZEMÉLYI FELELŐSSÉGGEL!

Tömöri Balázs polgármester Tücsök utcával kapcsolatos helyszíni videós nyilatkozata, melyben érdekes (” szülőanyám sem hiszi el” szintű) megállapításokat tesz a felelősséget illetően, itt tekinthető meg: