“Kommunikácijó?”

Jó lenne, ha az itt élő emberek felé (is) mindig a valóságot kommunikálná a pilisborosjenői Önkormányzat. Véleményünk szerint a Tücsök utcában és a 10-es úton bekövetkezett legutóbb természeti katasztrófa kapcsán többször nem ez történt.

Például a fenti káreseményt követően 2020. június 19-én (!) kiadott pilisborosjenői önkormányzati közlemény szerint Szente Kálmán, Solymár polgármestere is megfelelőnek („jó iránynak”) találta az önkormányzatunk által elképzelt, a Tücsök utca végleges vízelvezetési gondjait szerintük véglegesen megoldó tervét.

Ezt nem tartottuk valószínűnek, ezért megkértük Solymár polgármesterét, hogy szíveskedjen egy levélben leírni, hogy mi a véleménye valójában a pilisborosjenői önkormányzat tervét illetően.

Az alábbiakban közöljük a témával kapcsolatos leírásunkat és Solymár polgármesterének válaszát, melynek közléséhez hozzájárult. Ezúttal is köszönjük!

Az alábbi linken elérhető tájékoztató a Pilisborosjenő Önkormányzat Facebook oldalán teljes terjedelmében olvasható:

https://www.facebook.com/groups/H2097/permalink/2658945207652105/

A 2020. 06.14-én történt Pilisborosjenő Tücsök utca és 10-es úti villámárvíz után a helyi Önkormányzat, legalábbis fenti, 2020. június 19-én kiadott közleménye szerint, lépéseket tett arra vonatkozóan, hogy a legutóbbi vihar okozta károkat kijavítsa és az időnként lezúduló nagy mennyiségű víz okozta gondokat véglegesen kezelje. Sőt, a közlemény azt sugallja, hogy ezzel szinte már meg is oldották a problémát! Ezek szerint alig egy hónap elegendő volt a probléma végleges megoldására… (Ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy nem lett volna e jobb a katasztrófa előtt egy hónappal megtalálni a megoldást…?)

A pilisborosjenői önkormányzat tervei szerint a Solymár területén lévő, a Tücsök utca 10-es úti torkolatán túli mezőgazdasági területre vezetnék le az utca feletti, szintén mezőgazdasági területen és az utcán összegyűlt és időnként megállíthatatlanul lezúduló csapadék vizet.

Mint fentebb írtuk és fényképen is bemutattuk, a Pilisborosjenő Önkormányzat Facebook oldalán talált tájékoztató szerint ezt a megoldást Solymár polgármestere is „jó iránynak” tartja.

Levélben megkerestük Solymár polgármesterét. Kértük, írja meg, hogy valóban megfelelőnek tartja-e a csapadékvíz solymári területre történő levezetését.

Dr. Szente Kálmán Solymár Polgármesterének válasza:

Mindössze szóbeli megállapodás (inkább egyeztetés) volt köztünk, de az nem teljesen egyezik a sajtóban megjelentekkel.

Jómagam azt javasoltam, hogy a vizet a legközelebbi természetes befogadóba, az Aranyhegyi patakba (hrsz. 0162, tulajdonos Solymár Nagyközség Önkormányzata) kellene vezetni, tehát semmiképpen NEM a “solymári földekre”.

Természetesen a legfontosabb a felső területek vízrendezése, hiszen az ilyen villámzáporok máskor is előfordulhatnak, és ekkora vizekre szinte lehetetlen méretezni az elvezetőket.

A munkához nagyon komplex vízügyi tervezés és vízjogi engedélyezés szükséges!

Vizsgálandó, hogy hol van esetleg használható 10-es út alatti áteresz?

A Bécsi út pályateste Solymár közigazgatási területe, de nem Solymár tulajdona*, mint ahogy a nevezett szántóföldek SEM! (*- Solymár 0169 hrsz. országos közút, tulajdonos a Magyar Állam.)

Ez a szántó (0165/4 hrsz, ~8 hektár) a még le nem zajlott kárpótlás miatt a kárpótlási földalap egyik területe. Tulajdonosa ezért nincs, földhasználója a Rozmaring Szöv. Kft és művelője tudomásom szerint Piehl János vörösári gazda.

Remélem segítettem valamit. Nekem jelenleg ennyi információm van.

Tisztelettel:

Dr. Szente Kálmán

Solymár Nagyközség Polgármestere

************************

Hozzájárulás:

Természetesen publikálhatják a levelemet, bár nem szeretnék más település helyi vitáiba “beszállni”.

Úgy vélem a pilisborosjenői önkormányzat/hivatal csak pontatlanul fogalmazott az ügyben, félretájékoztatásnak nem nevezném.

Tisztelettel:

Dr. Szente Kálmán

Solymár Nagyközség Polgármestere