Túl Laza (ret)

Túl Laza (rét)

(Egy Meghívó által ébresztett gondolatsor)

A minap azon tűnődtem, hogy hol is tart a lazarét fejlesztése, hogyan alakul a sorsa az ott élőknek és a telektulajdonosoknak, mikor lesz rendes út és teljes közmű valaha, mikor felfigyeltem erre a Meghívóra:

Időnként, főleg önkormányzati váltások után, felröppen egy-egy hír, hogy na most aztán megoldódik a Lazarét ügye. Aztán nem oldódik meg… Most ismét egy újabb kezdetnél vagyunk. A Paksiék is ígérték, hogy majd megegyeznek a lazarétiekkel. Egyeseknek voltak kósza reményeik, arra vonatkozólag, hogy a Lazaréti VKT-ét irányítók s nem a falu javára dőlnek el a sok-sok éve vitás kérdések. Valószínű, hogy most is ebben reménykednek a tavaly ősszel bírósági ítéletben is kimondottan jogszerűtlenül megalakult és tevékenységtől eltiltott VKT vezetői.

A nagy csend után a filmekben is jön valamiféle katarzis. Valószínűleg most ezt készítik elő ezzel az összejövetellel.

Úgy tűnik az önkormányzat „bekapta a horgot”! Kész megegyezni, még elszámolás hiányában is a VKT-val. Valószínűleg egy újabb Budai Tégla megoldásnak „örülhetünk” majd! A Paksi is majdnem átvette elszámolás nélkül a VKT-ét. Hála Istennek az akkor „megújult” testülete nem adta rá áldását!

Persze, az önkormányzatnak semmi sem drága még a 9.000,-Ft/m2 TELKENKÉNT befizetendő újabb sarc sem, mert a tulajdonosoknak kellene fizetni!  Egy ezer négyzetméteres telek esetében ez 9 millió forintot jelentene! Honnan vegyenek hirtelen a tulajdonosok ennyi pénzt? Nekik nincs a párnacihában ennyi! Pláne a mai pandémiás helyzetben! Arról nem is beszélve, hogy sokan már sok pénzt adtak a VKT-nek. Na, ezzel kellene elszámolniuk, ha az Önkormányzat nem akar a hanyag kezelés bűnébe esni. De úgy látszik, akar. Lelkük és családi vagyonuk rajta!

Az alábbiakban néhány tulajdonosi véleményt, észrevételt közlünk a témában.

Honnan vegyek ennyi pénzt! Vegyek fel kölcsönt! Ilyenkor? Na nem! Javaslom, ha az önkormányzat annyira partner a megoldásban, akkor fizessék ők a cehhet!

***********************

Mi lesz, ha nincs pénze az embereknek? Megvárják amíg mindenki szépen összespórolja a pénzt? Akkor nem lesz itt fejlesztés a következő tíz évben! Ha meg a nem létező VKT-hoz fizetgetik be a tulajdonosok a befolyt pénz egy része elpárolog, ahogy eddig is… hisz épp alakulni látszik egy új KVT intéző bizottság, tán egy új VKT is…. Érthetetlen, hiszen bírósági ítélet van arról, hogy nincsenek! Ja, nem! Fellebbezés alatt van az ügy…

***********************

1.Már maga a meghívó is számos kérdést vet fel! Lazarét vízi közmű társulat?

Van ilyen? A bíróság ugyan nem véglegesen (mert van jogorvoslati lehetőség) de a tevékenységtől eltiltotta őket!

Baldóciné megint jogászkodik, és most kitalálta, hogy az önkormányzat szüneteltesse a pert, és akkor ingyen átadják a csatornát! Ezek meg belementek!

2. Ha az önkormányzat és a tulajdonosok közötti megállapodást akarják módosítani, akkor az önkormányzatnak kéne összehozni egy tulajdonosi egyeztetést!

Közöltek ugyan a tulajdonosokkal egy ultimátumot, hogy ezzel a 9 ezer/ m2-ből be lehet fejezni a közművesítést.

Erre vonatkozólag kérték a tulajdonosok az önkormányzattól a VKT feléjük történő elszámolását, de nem kaptak semmit! Valamint kérték a bekerülési költséget alátámasztó ajánlatot, ebből sem kaptak semmit!

3. Akárki is hívta össze a gyűlést, nem minden tulajdonos kapott meghívót, úgy néz ki megint csak a “bennfentesek” akarják egyrészt a túlélés lehetőségét saját maguknak biztosítani, másrészt az értelmetlenül kifizetett és még ki nem fizetett összegeket akarják most az összes tulajdonosra rá lőcsölni.

A baj az, hogy az önkormányzat nem látja át és nem is akarja alaposan megismerni a helyzetet, és a “VKT” az orruknál fogva vezeti őket, ez így számukra kényelmes, nem kell dolgozni, a tulajdonosok meg szívjanak! Felháborító ez a nemtörődöm magatartás!!!!

***************************

Volt már egyszer egy VKT bizottság. 100 millió forint körüli befizetett összegből (előző tulajdonosok) jelenleg ott tart az út fejlesztés, ahogy most ismerjük.

***************************

2019-ben a bíróság megszüntette a Pilisborosjenő Lazarét VKT működését, mert jogszerűtlenül alakult meg és nem teljesítette feladatát.

***************************

Az utak önkormányzati tulajdonban vannak. Az összes TULAJDONOS vállalta az infrastruktúra kiépítését, amit a jogszerűtlenül megalakított és azóta bírósági ítélettel megszüntette a VKT-ét, mivel nem volt ott a tulajdonosok 67%-a megalakuláskor.

Mi történt a múltban? Megkérdeztük Küller Jánost!

Az önkormányzat és a tulajdonosok kötöttek egy megállapodást (mondhatni, üzleti érdekből a terület értékének megsokszorozása érdekében) Mivel egyik félnek sem volt tőkéje ezért mind a két fél azt tette bele, amije volt. A tulajdonosok az ingatlanjaikat, és vállalták a közművesítési költségeket az önkormányzatnak átadtak 10% területet, valamint az ingatlanok megközelítéséhez szükséges utakat. Ezzel létrejöhetett a terület újra osztása, kiszabályozása. A tulajdonosok a közösbe leadott telek értékesítéséből származó bevételből kívánták a közmű beruházás költségeinek jelentős részét finanszírozni.

Az önkormányzat elvégezte a szabályozással kapcsolatos feladatát, belterületbe vonta a területet, ezáltal az eredeti érték több mint többszörösét érte a terület.

Közben azért az MO miatt adódtak akadályok, amiknek a kompromisszumos megoldása évekig tartott.

Ekkor lépett be a VKT, sürgetve a beruházást, és egy nem szabályos alakuló ülést követően, hamis és hiányos dokumentációval bejegyeztették a “céget”.

Innen indult a kálvária! Ennek szerettem volna a végére pontot tenni, de mindig, amikor már célegyenesbe voltunk új testületet, új polgármestert választott a település, és minden ezirányú tevékenységet, eredményt lenullázott!

Az önkormányzatnak is elemi érdeke, hogy a végleges közmű beruházás befejeződjön, de nem így és ilyen áron. Jó gazda módjára koordinálni kéne a feladatot, és átvenni az irányítást, azért h költséghatékony és megfelelő színvonalú beruházás történjen. Ezt szerettem volna befejezni, és teljesen megalapozottan meg is volt a lehetőség rá!

A mostani önkormányzat nem akar az egésszel foglalkozni, csak a hasznot akarja gyorsan kivenni belőle, hogy el lehessen tüntetni a problémát. Ezért nekik semmi sem drága, és engedi a nemlétező VKT-ét garázdálkodni!

Ez előző vezetés készült megoldani a lazarét köz fejlesztésének problémáját. A Lazaréti koncepció sikeresen beindult és annak eredményeként került pénz a kasszába. A befolyt összeget, 50 millió forintot elkülönítette erre a célra. Erről a lassan egy éve regnáló vezetés semmilyen információt nem közölt eddig, pedig a közös célt szolgálná.

Hátrányos helyzetbe kerülnek az ott élők, ha fentebb írt összeget engedik, hogy kivegyék a zsebükből és a LAZARÉT VKT intéző bizottsága megalakul, hisz egyszer már ez a társaság „bizonyított”, nem nagy sikerrel… Bírósági végzés született 2019-ben melyben a működésüket felfüggesztették.

Hogyan tovább Lazaret?