Mi van a maszk alatt?

Mi van a maszk alatt?

(A 2097 Egyesület működésének valós mechanizmusa)

A fejlesztési bizottság elnökének jegyzete jól tükrözi a “civil önkormányzat” álságos döntéshozási mechanizmusát. A valós tények, célok utolsó pillanatig való elhallgatása, az előre kialakított önkormányzati állásponttal szemben állók, ellenérdekeltek véleményének elhallgatása csak azt szolgálják, hogy kényük kedvük szerint manipulálhassák a közvéleményt.

A jegyzetben is fennen hangoztatott a “lakosság bevonása a döntésekbe; párbeszéd az érintettekkel; konszenzus keresés; a döntéseket a választók többségének akarata szerint fogjuk meghozni,” szlogenek a gyakorlatban az alábbiak szerint működtek az Átkötő út vonatkozásában:

– A választások előtt elígérték az előző ciklusban visszakapott Pilisborosjenő legnagyobb, 500-600 milliós értéket képviselő régi iskola épületét a Waldorfnak. A háromfordulós lakossági fórumoknak beállított színjáték első felvonásának végére kiderült, hogy még a 2097 fanoknak sem jutott eszébe, hogy Waldorf iskolát kéne az épületben elhelyezni. A második fórumon már 90%-ban waldorfos szülők jelentek meg és már csak az volt a kérdés, hogy milyen a Waldorf iskola működésével összeegyeztethető, a faluközösséget szolgáló tevékenységet tudnak a jelenlévők az épületben elképzelni. A waldorfosok szószólói (Verba Judit, Forgó Szilárd, Molnár András) szájából többször elhangzott a többi elfogadhatatlan érv mellett, hogy a választásokon 400-500 szavazatot hoztak a 2097 egyesületnek. A harmadik felvonásban, mivel értelmesen nem tudták az épületet feltölteni gyorsan döntöttek a Művelődési Ház áttelepítéséről. Nem volt semmiféle “lakosság bevonása a döntésekbe játszadozás”, semmilyen párbeszéd vagy vita az általunk javasolt idősotthon-sürgősségi ellátás-református kápolna hasznosításról. Jelenleg 6 pilisborosjenői és 17 budapesti (!) gyerek jár a pilisborosjenői Waldorf iskolába... Drága áron ugyan, de így ki lettek fizetve a szavazatok; rendelkezésre áll a Waldorfos kommandó, hogy a 2097 Falufórumon az Önkormányzat szája íze szerinti kommentekkel befolyásolja a közvéleményt és borítékolhatók a következő választásra is a waldorfos szavazatok.

– A másik nagy csel a 2097 Falufórum működtetése. Több fős cenzor csoport vigyázza, hogy Tömöri zöld, Bubik “civil önkormányzat” és Dömötörfy “civil közösségek építése” ideológiái mára abszurd módon túl legyenek tolva; a kényelmetlen témák ne kerüljenek napvilágra; a fősodorral ellentétes vélemények, pláne a választáson 25% szavazatot kapott ellenzék kritikái semmiféleképpen ne jelenjenek meg.

– A harmadik fontos tényező, hogy megértsék az eddig elhallgatott valós szándékokat, a Budai Tégla Zrt. és az Önkormányzat közötti perek lezárása, amivel biztosították Bt. Zrt. lojalitását.

Erről az alábbiakat fontos tudni: 2007 óta Uniós irányelvek alapján az Önkormányzatok a hatályos törvények alapján nem adhatnak vállalkozásoknak egyedi helyi adókedvezményeket, vagy mentességet.

Az előző ciklusban az Önkormányzat kivetette Bt.Zrt.-re a vonatkozó trv. szerint legfeljebb 5 évre visszamenőleg kivethető késedelmi kamatokkal több mint 500 millió Ft.-ra rúgó helyi ingatlanadót és bírósághoz fordult, hogy a 2004-ben és 2010-ben megkötött szerződésekben a Bt.Zrt. adómentességét biztosító pontokat semmisítse meg. Az adókivetést a másodfokon eljáró kormányhivatal jogszerűnek találta, majd az ezt követő bírósági eljárásban egy ingatlan vonatkozásában a kúria is jóváhagyta.

*

Az Önkormányzat adó mentességre vonatkozó semmisségi keresete biztos volt, hogy megáll, a szerződésekben pedig számos a Bt.zrt. által nem teljesített kötelezettség maradt volna. A BT.Zrt. ezért azt nyilatkozta, hogy az adómentességi klauzula nélkül a szerződéseket nem kötötte volna meg, így elérte, hogy a bíróság generálisan a szerződések egészére kimondta a semmisséget, amit a felek további fórumokon nem vitattak.

Ezt követően a BT Zrt. 2019 júliusában indított egy 1.7 milliárdos kártérítési kamupert, amelyet arra alapozott, hogy a semmisség kérésével az Önkormányzat kárt okozott.

A választások nem várt fordulatot hoztak.

Dr György Péter – aki Antonovits Bencével és Dömötörfy Zsolttal együtt Dr Fiák bizalmi embere – az Önkormányzat jogi képviseletében ahelyett, hogy kiterjesztette volna a Kúria döntését a BT.Zrt. valamennyi ingatlanára és végrehajtotta volna a késedelmi kamatokkal több mint 500 millió Ft. adók módjára behajtható követelést megegyezett BT.Zrt.-vel.

Annak ellenére, hogy BT.Zrt. kártérítési igénye teljes mértékben megalapozatlan volt – hiszen az adómentesség semmiségére irányuló kereset megindítása és az adó kivetése az Önkormányzat törvényes kötelessége volt – valamint a per még érdemben meg sem kezdődött; Dr György Péter nem várta meg, hogy az eljáró bíró esetleg azonnal elutasítsa BT.Zrt. keresetét; az adók módjára behajtható önkormányzati követelés mértékéig elfogadta BT.Zrt. kártérítési igényét.

BT.Zrt. nyakáról lekerült a hurok az elmúlt 20 évet – bár 30 Ha építési övezetben lévő telke van – egy Ft telekadó megfizetése nélkül megúszta. ( Az aktuális telekadó 200Ft / m2 / év.)

BT.Zrt. így korábbi 100 milliós nagyságrendű közművesítési kötelezettségétől is megszabadult.

Nagy örömében az Önkormányzatnak ajándékozta a kereskedelmi gazdasági területe fölött lévő használhatatlan semmit nem érő 7 Ha-os meredek hegyoldalt, valamint a Meditopnak most felajánlott 5 Ha-os rekultivált, a hatályos HÉSZ-ben sport célra kijelölt bányagödrét.

Az Önkormányzatot így ért 500 milliós veszteséget a 2097-es propaganda gépezet nagy győzelemnek állította be, sőt azt hazudták, hogy az ajándékozás révén az Önkormányzat 500 milliós vagyon birtokába került.

A BT.Zrt. csak azt kötötte ki az ajándékozás feltételéül, hogy az egyezséget mindkét fél tiszteletben tartja, a lakó célú területét a gazdasági területtől elválasztó sport célra kijelölt terület övezeti besorolására vonatkozóan semmilyen kikötést nem tett.

Ezt megfejelte azzal, hogy kikért a bányakapitányságtól egy állásfoglalást, amiben hozzájárultak, hogy a rekultiválás befejezésétől – az általánosan alkalmazott 25 év helyett – 15 évre a területet beépítsék.

Bár az adófizetőknek ez 500 milló Ft.-jába került, a 2097 Egyesület (Dr Fiák) megkapta azt a lehetőséget, hogy amennyiben olyan befektetőt tud hozni BT.Zrt. területeire, aki a lakócélú övezetben is ipari tevékenységet akar folytatni azt BT.Zrt. nem fogja gátolni.

Szerencsére az M0 elhúzódó megépítése, valamint a jelenlegi ingatlanpiaci trendek, sőt még a vírus miatti változások is abban az irányba mennek, hogy a lakó és a gazdasági területek közötti árolló tovább nő az előbbi javára. Térségünkben az építési telkek elfogytak, a kereslet töretlenül nő, az árak már a 40000 Ft./ m2-t közelítik. Eközben a gazdasági területek nehezen kelnek el, áruk 10000 m2 körül stagnál.

Kérdés, hogy meddig sikerült a BT.Zrt. lojalitását megvásárolni az adó elengedésével.

(ÖPE)