Buszöböl-zebra

(Lakossági észrevétel)

Biztonságosan veszélyes?

Állítólag tegnap megtörtént a Pilisborosjenő Fő úti buszöböl és a gyalogátkelő elkészítése után az átadás-átvétel. Legalábbis az önkormányzat január 19-én (idén!) kiadott jóslata szerint   február 1-én kellett volna (?) megtörténnie a „mű” átadásának. (Az önkormányzat honlapján nincs az átadásról vagy annak elmaradásáról szóló közlemény…)

Jó lenne, ha tudhatnánk a valódi okát a késlekedésnek, a hónapok óta tartó autóforgalom terelésnek.  Most már ott tartunk, hogy kordon van a kordon körül… (Lassan átadásra kerülhet (a zebra helyett!) a Kékszalag díj, ezúttal a késlekedésért!)

Miért és meddig és mire kell még várni, hogy gyermekeink biztonságosan átkelhessenek és az autósoknak se kelljen várakozniuk egymásra az útszűkületben?  

Magát az úttestet nem kellett átadni-átvenni, mert azon semmi nem lett csinálva, az már elég régen ott van. (Több, mint negyven éve! Ez is megérne egy írást!) Nyugodtan lehetne használni az utat, mint ahogy eddig is lehetett volna. A buszöböl már egy hónapja le van aszfaltozva!

Most már nagyon jó lenne, ha befejeznék ezt a végtelen történetet! Különös, hogy még senkinek nem jutott eszébe, hogy polgári engedetlenség keretében eltakarítsa a terelőkorlátokat! Lehet, hogy erre játszanak?

2021. január 17-i felvétel… Azóta semmi sem változott! De! Mára a hó elolvadt…

Ha a világhálón találhatók képeket nézem, nem jövök rá mitől lett biztonságosabb ez az útszakasz, mint eddig. A helyszínen sem derül ki számomra sok pozitív változás! Az önkormányzat még véletlenül sem hozta nyilvánosságra, hogy mi is épül a falu elején már lassan egy éve! Sehol egy terv, egy dokumentáció! Úgy tudjuk, hogy az eredeti tervben (amit hagytak lejárni…) az volt, hogy oda-vissza kanyarodósávokat és pihenőszigetes átjárót kellett volna megépíteni. Ehhez képest szemmel láthatólag egy mezei, nem a biztonság csúcspontját nyújtó átkelőt építettek. Ráadásul az iskolával szemben lévő oldalon a balesetveszélyes vízelvezető árkot egy hosszabb csővel ki lehetett volna váltani, befedni. Ebben az esetben szükségtelen lett volna a gyerekek terelését semennyire megoldó korlát ilyen bonyolult elhelyezése. Melyet ráadásul szürkére (!) festettek! Ez a kordon nem igazán védi meg a gyerekeket a veszélytől. Sőt egy szűk átjáróba tereli őket, mint a bir… inkább nem írom le.

Esztétikailag sem egy remekmű ez az átkelő! Nem méltó a falu OKTATÁSI intézményéhez! Biztos, hogy nem lehetett volna egy szebbet, egy jobbat, alkalmasabbat építeni ennyi idő alatt? Kis túlzással olyan lett, mint egy ipartelepi szörnyeteg, például a Csepeli Vasmű egykori bejárata előtti terület.

Nem tudni, hogy mit rontottak le, nem tudni, hogy mire várnak! Jó lenne, ha az önkormányzat nem élne tovább vissza a lakók türelmével és a gyerekek balesetmentes átkelését, a normális autóközlekedést, a buszra való kulturált le és felszállást mihamarabb biztosítaná.

Addig is: stílszerűen szólva, a lakosság birkatürelemmel várja, hogy végre átadásra kerüljön a nagy mű!  

(Egy autóval (is) közlekedő, kisiskolás gyermekes szülők egyike)