Az (át)láthatatlan költségvetés

Az (át)láthatatlan költségvetés

A 2097 Egyesület 2019-től fennhangon hirdette, hogy részvételi demokrácia kell a népnek. Ez azt jelenti, hogy a lakosság aktívan részt vesz a falu életében, beleszól a fejlődés irányába. Kiemelt szerepet kapnak a lakosok, a civil szervezetek. Szerintük ennek egyik lényeges eleme, hogy a település költségvetésének átláthatónak, mindenki számára érthetőnek kellene lennie és ami a legfontosabb, hogy a lakosoknak esély kell adni arra, hogy beleszólhassanak abba, hogy a vezetés mire használja fel forrásait.

Egy igen hosszú cikket kreáltak a témáról a privát újságjukban, részletesen kitérve rá, hogy mit is jelent a kifejezés: „részvételi demokrácia”. Példaként felhozták Magyarország első települését, mely belevágott ennek megvalósításába. Ezen példát akarta követni jelenlegi urunk és parancsolónk, de úgy látszik 2019. október 14-e óta a nagy nyilvánosság, és a demokrácia e formában történő megjelenése a településen már nem látszik olyan fontosnak.

A második költségvetését készített el TB, ám lakossági részvételnek se híre se hamva. A részvételi költségvetés lényege az lenne, hogy a helyiekkel közösen alakítják ki a rövid-közép, – és hosszú távú terveket, állapítják meg az ehhez szükséges forrást, és ötletelnek, hogy a fedezetet honnan lehetne előteremteni. Az enyhébb, második lehetősége az, hogy az önkormányzat egy nevesített keretet elkülönít a költségvetésében, majd kihirdeti a falu lakói számára, hogy kérik az ötleteket mire is fordítsák a félretett összeget.

Pilisborosjenőn se egyik, sem másik változat nem jelent meg, pedig a választási kampányukban MEGÍGÉRTÉK!

Részlet a 2097 Egyesület jelöltjeinek választási programjából:

Átlátható, ellenőrizhető és számonkérhető falugazdálkodást teremtünk. Folyamatos és nyilvános kapcsolatot tartunk a helyi vállalkozókkal, akikkel együtt alakítunk ki kedvező helyi gazdasági feltételeket. 

A lakossági adókat világos, demokratikusan, közösen kitűzött célok elérése érdekében határozzuk meg, és átláthatóan költjük el. Közérthető módon tesszük közzé a költségvetést. Az igazságos, kiegyensúlyozott közteherviselés érdekében javítjuk az adóbeszedés hatékonyságát, és felülvizsgáljuk az adómentességeket.”

Ennek ellenére a 2021. évi költségvetési rendeletet csak a véletlennek köszönhetően lehet felfedezni az önkormányzat honlapján, mert a rendeletek között elfelejtették kihirdetni. Előterjesztés nem található hozzá. Bár különleges jogrend van érvényben, a költségvetés megalapozását és bemutatását a falu lakói számára egy előterjesztésben meg lehetett volna tenni (mint tette az sok település). Annyi szakember van ott, hogy ez igazán nem okozhat gondot.

Ennek a rejtegetésnek egyetlen fő oka lehet: fogy a pénz!

(Szakértőnktől)

(Friss hír, hogy eltűntek az önkormányzat weboldaláról a költségvetés mellékletei…)