Pilisborosjenői bölcs(őde)telenségek

Kiszivárgott: Önkormányzatunk visszavonta az előző ciklusban elnyert bölcsőde pályázatot!!!???

Ez egy rossz döntés, mely feleslegesen kockáztatja az elnyert pályázati forrást!

Gondoltuk, a buszöbölben folytatott szerencsétlenkedés után tanulnak valamit az esetből és végre valami pozitív fejlemény lát napvilágot az Önkormányzat háza táján. Sajnos úgy tűnik nem így lesz! Mint az alább közölt jegyzőkönyvből kiderül, az Önkormányzat nevében Tömöri Balázs polgármester visszamondta a megkezdett bölcsőde beruházás előző ciklusban elnyert pályázatát!

Előzmények:

2018-ban bölcsőde építésre 200 millió forint pályázati forrást nyert Küller János és testülete. A sikert, előbb jó szokásához híven megpróbálta elhallgatni a 2097 Egyesület, majd később feleszmélve tücsköt-békát kiabált róla. A pályázati kiírás szerint a 200 milliós állami forráshoz még 40 millió forint önrészt kellett volna hozzátenni a tervezési és egyéb járulékos költségekre. A bölcsőde megvalósításának határideje 2020. év vége volt.

A 2019-ben felálló Önkormányzat ahelyett, hogy hozzálátott volna az alaposan előkészített beruházáshoz, halasztást kért, mivel nem tudtak dűlőre jutni, hogy hol legyen a bölcsőde. Az eredeti, a pályázatban szereplő helyszín érthetetlen módon valakiknek nem tetszett, pedig adta magát, hogy a legalkalmasabb hely az óvoda melletti terület.

Miután vajúdtak a hegyek mégis kisütötték, hogy az eredeti helyszínt fogadják el. Ezt követően a tervbe kötöttek bele, mondván: nem szép, nem korszerű, úgy rossz, ahogy van.

Újra tervezés! Hangzott az ordnung. Újra tervezték… Nem lett jobb, nem lett szebb, nem lett korszerűbb! Csak nagyobb és drágább, de ez a terv készítés során nem tűnt fel a döntéshozóknak, minthogy az sem, hogy erre nem lesz elég pénz az Önkormányzat büdzséjében!

Valamikor ez év elején ennek ellenére hozzáfogtak az építkezéshez.  Úgy nézett ki, minden sínen van. Legalábbis az önkormányzat közleményeiből… Meg is hirdették, hogy ekkor és ekkor megkezdik az alapozási, betonozási munkákat a bölcsödénél, mindenki vigyázzon magára!

Aztán egyszer csak mit találtunk az Önkormányzat weboldalán? A fentebb közölt polgármesteri döntést, melyben Tömöri Balázs polgármester egyszemélyben visszavonta a pályázatot! Illetve nem! Akkor vonja vissza, ha nyer a másik, a nem rég kiírt új bölcsőde építési pályázaton. Úgy tudjuk, ilyen nem lehetséges. A Pénzügy minisztérium államtitkárságának 2021. február 18-án kelt, a polgármester döntés alatt közölt levele szerint akkor van mód az új pályázaton nyerni, ha az előzőről már lemondtak. Különös, hogy még egy ilyen (általuk okozott!) vészhelyzetben is trükközni próbál falunk polgármestere…

A döntés nem szól arról, hogy miért, kinek a hibájából történt ez a visszalépés. Arról sem adnak valós indoklást, hogy mi az oka, hogy egy megkezdett beruházást félbehagynak, mint ahogy arról sem olvashatunk, hogy mi a kockázata és ki vállalja a felelősségét ennek az újabb önkormányzati ballépésnek. Ki vállalja majd a felelősséget, ha a két szék között a pad alá kerül az Önkormányzat bölcsőde ügyben. Mondjuk mi lesz akkor, ha nem nyernek az új pályázaton és ezt már visszamondták? Mégis mi van a háttérben, hogy csúszhatott megint félre egy újabb fontos, az előző ciklusban sínre tett ügy?

Ahelyett, hogy felépítették volna az első pályázaton kapott forrásból a megtervezett bölcsődét, megint mindent jobban tudtak (?). Előbb elhalasztották, most meg visszamondták a korábbi sikeres pályázatot.

Az igazság az, hogy remény sem volt, amikor belekezdtek a kivitelezésbe, hogy az elnyert pályázati forrásból, határidőben be tudják fejezni az áttervezett bölcsődét. Ugyanis a Nagy Tervezők addig tanakodtak, variáltak, amíg majdnem  kétszeres forrás kell a mű felépítéséhez, ami ugye nincs a kasszában. Mikor leesett a tantusz már késő volt, de kapóra jött az újabb bölcsőde pályázat. Jött a nagy ötlet: vonjuk vissza amíg nem késő az előző elnyert pályázatot és induljunk az újabbon annyi forrásért amennyi az új terv kivitelezéséhez szükséges.

Felvetődik a kérdés, – bár ne úgy legyen – mi lesz, ha nem sikerül?

…és hogy mi vezetett idáig?

Az emberi hiúság „a mi jobban tudjuk; jobbat, szebbet, korszerűbbet akarunk; nem ott, hanem máshol; nem úgy, hanem emígy mentalítás, ami 2019 ősze óta meghatározza az Önkormányzat döntéseit.

Mint fentebb írtuk, kb. a feléből már megépült volna a bölcsőde. Most már a működő intézmény bővítésére tudnának pályázni. (Volt is ilyen pályázat…)

Ehelyett kétséges, hogy újra mit kapunk? Azt, amit a buszöböl-zebra esetében is, elhúzódó kivitelezést, felesleges pénzköltést és végül azt, hogy ki tudja mikor lesz majd bölcsődénk, ha egyáltalán sikeres lesz az új pályázat…

Amíg ez el nem dől, addig marad a hiú felelőtlenség mementójaként a turista áradatot fogadó befejezetlen alap hosszú távú víziója.