Lakossági bevonás?

Nesze neked!

A szuper nyílt, átlátható, lakosságbevonó önkormányzatunk már a múlt hétvégén megnyitotta a Tűzoltószertár melletti önkormányzati (tehát kvázi a falu lakónak tulajdonát képező) területet a Pilisborosjenőre látogató autós turisták számára. Úgyhogy erről egyetlen, a terület mellett élő lakót sem kérdezett meg. Szerintünk sokan nem is tudják, hogy mi készül ott a tudtuk nélkül!

Nem kérdőjelezzük meg az önkormányzati ténykedés szükségességét, de szerintünk azért kaptak mandátumot, hogy MINKET képviseljenek, a MI érdekeinket tartsák szem előtt, nem az idetévedő turistákét, akik ráadásul egy forintot sem hagynak itt. Persze, az is fontos, hogy megszűnjön, vagy legalábbis csendesedjen a neuralgikus pontokon az egyoldalú járműterhelés.

Egyelőre mérsékelt kihasználtságú volt a sebtében kijelölt parkoló. Sokan jelezték, hogy nem változott a játszótér környéki parkolási mizéria. Ez annak is betudható lehet, hogy nem kellő a tájékoztatás, bár lehet, hogy voltak erre kísérletek.

Mindenesetre hiú ábránd volt, hogy csak úgy maguktól egy kilométert gyalogolnak majd a turisták (pluszban) amíg a természet közvetlen környezetében is megtudnak állni. Bár van a turistákat egy jó ízű nassolásra csábító lehetőség a Budai úton, ha arrafelé akar éppen ellábolni a turista az „Egri vár” irányába. Például a pékség. Nem kéne hétvégén is nyitva lennie, mint a Falónak? Hátha kölcsönös lenne a haszon!

Mi a megoldás a gondokra? Ezt az önkormányzatnak kellene megtalálnia!

Addig is:

Kirándulóként mi is találkozhattunk olyan forgalomszabályzó megoldásokkal, melyekkel a kiszemelt, népszerű természeti területnek a közelébe sem engedik a turistákat. Finoman rá kéne venni itt is az idelátogatókat is arra, hogy máshol álljanak meg, ott, ahol szerintünk még elviselhető. (Például a polgármester háza előtt…😊) Ezt pedig a falu közlekedési rendszerének célirányos átalakításával lehetne elérni a leggyorsabban. Javasoljuk, hogy helyezzen el az önkormányzat a turisták által preferált környék utcáiban a behajtást csak az ott élőknek engedélyező táblákat. Amint ezek elhelyezésre kerülnek, könnyebb lesz vendégeinket (?) rávenni, hogy a kijelölt helyen hagyják járműveiket. Persze az előírások betartatása nem kis feladat lenne rendőrünk, polgárőreink számára.

Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy kérje aZ ÖNKÉNYESEN kiszemelt VÉGLEGES, JELENLEG MÉG vészparkolónak bedobott terület funkciójának átalakításához az OTT ÉLŐ (!) lakók hozzájárulását az önkormányzat! Amennyiben ezt nem kapják meg, akkor a régi Budai út mentén, a falun kívül vásároljon az önkormányzat területet (abból a bizonyos pályázati forrásból, amit erre szánnak…) és csak ott engedélyezzék az ideérkező turisták megállását!

Ezonkívül, kérjük megnézni, hogy a terület besorolása engedi-e egyáltalán az ilyen jellegű használatot!

Az anyagiakról: Amennyiben egy forintot is befektet az önkormányzat az adózók pénzéből erre a célra, legalább kettőt vegyen ki belőle! Különben mi haszna az egésznek?