A tavasz 17 pillanata

(1. évad. X-edik rész: A TÉBÉ jelentés)

8 óra 00 perc: TÉBÉ lassan benyit hivatali irodájába. Körbenéz, keresi kedvenc bögréjét. Megvan! Baj nem lehet, majd ebbe kapaszkodom megint a videó felvétel alatt, ha már a mondanivalómba, eredményeimbe nem tudok… 😊

Félretéve az iróniát, valami nagy baj készülődik itt, kishonunkban. Hogy miből gondoljuk ezt? Lassanként válaszra méltatja az önkormányzat az ellenzéket. Persze nem párbeszéd folyik, hanem a polgármester és csapata fel-elkapja a mi web és Facebook oldalainkon szóvá tett témákat és azokra kreál úgy válaszokat, mintha azok a kérdések nekik jutottak volna eszükbe. Az is előfordul, hogy ilyenkor a „népre” hivatkoznak: „Kaptam visszajelzéseket”, „eljutott, hozzánk a lakók azon észrevétele”, „többen jelezték a faluban”… stb. Jellemző, hogy videóit mindig olyan „közérdekű” információkkal kezdi, mint legutóbb is (oltási infók, díszpolgári cím átadása…), melyek fontosak ugyan, de nagy az esély arra, hogy a videó vége felé sorra kerülő lényeges, a falu sorsát döntően befolyásoló témákat már ne hallgassák meg az érdeklődők. Ezáltal Mátyás Király nyomdokaiba lép a főhős, én szóltam is meg nem is! Figyeltetek volna jobban, lettetek volna türelmesebbek…

Mindezt egy, most már rendszeresnek mondható, egyirányú chat-tel követi el Pilisborosjenő polgármestere. Hetente szól népéhez. Az aktuális (többnyire általunk felvetett) kérdésekre válaszol és a végén néhány önkormányzati tervet (mutyit) is bedob a köztudatba, hadd szokják a népek! Olyan szintű az általánosságban megfogalmazott, lyukas info, hogy szinte az összes megállapítást ki kellene egészítenünk. Nem véletlen, hogy írásban még véletlenül sem olvashatjuk a tájékoztatást, nehogy „túl konkrét” legyen, nehogy számonkérhessük a részletek, adatok valódiságát. Ezeket nagyívben kerüli a polgármester.

Növényvédelmi kötelezettség?

Úri megfogalmazás, ha úgy írjuk, TÉBÉ kísérletet sem tesz arra, hogy könnyen azonosíthatók legyenek a földterületek, melyekre az adófizetők pénzét, erőforrásait kívánják költeni. Zavaros indokokkal próbálja elfogadtatni például a Lazareth feletti földterület (hrsz?) változtatási tilalmát (későbbi megvételét?), mondván: permetezni szoktak a gazdák, „meg kell védeni a lakókat a mérgezés veszélyétől”. … Mondja ezt egy volt greenpeace-es aktivista… Persze tudja, hogy ma már olyan szigorúan ellenőrzött az ilyen tevékenység és a „vegyszerek” annyira legyengítettek, hogy szinte semmit nem ér a védekezés, ezért ma már szinte mindenki bio gazdálkodást folytat, de erre hivatkozva zárolja a területet, esetleg később milliókat fizet ki, ki tudja milyen szinten lekötelezetten ezeknek a tulajdonosoknak a köz pénzéből! Ráadásnak közli: az önkormányzatnak élnie kell a növényvédelem jogával.

Várvölgy

A „Várvölgy felé vezető út” mentén lévő földterület megvételét kezdetben még azzal indokolták, hogy meg kell védeni a falut a további terjeszkedéstől. Ők akarják megvédeni a falut, amikor az új közösség nagyrésze betelepült, tehát saját maguktól is meg kellett volna menteniük falunkat… Erről a témáról egy bővebb írást fogunk nemsokára közölni.

Híd a múltból a jövőbe

Az iskolánál építendő híd és „feltáró út” kapcsán felvetett kérdéseinkre válaszul visszamutogatásba fog polgármesterünk: „Már tíz éve bekerült a szerződésekbe, hogy itt híd és út lesz”… Ilyenkor, mikor az önkormányzat valamely támogatójának van előnyös, akár a többségnek nem tetsző szerződése, akkor „benne van a szerződésben”, ha azonban az önkormányzat támogatóinak nem tetsző, nekik hátrányos dolog van benne más szerződésében, akkor pereket indítanak. (Paksi Imre testülete, Malomdűlő per, 2011 ősze… Hat milliós pervesztés!) Most persze „ a szerződésekben garantált jogokat biztosítani kell”…

Kíváncsian várjuk, hogy az út másik vége, a Budai úti, mikor lesz megnyitva. A polgármesteri cáfoló nyilatkozat ellenére (vagy éppen azért) van erre lehetőség.

A polgármester e témában még kifejti még, (MOST MÁR JÓ!) hogy ipari-kereskedelmi övezet van a hídon megközelíthető területen. (Küller idején ezek ördögtől valók voltak…) A fő félrevezetés az, hogy szerinte HELYI vállalkozások kapnak itt elhelyezést. Vajon miképpen próbálja meg a tulajdonosok ezirányú döntéseit befolyásolni a polgármester? Ez itt a kérdés!

Egy újabb izmus: a turizmus

Az aktuális videóban előkerült a turista parkolók ügye is. Mindenki nyugodjon meg, főleg, akik a Budai úton létrehozott parkoló szomszédjai, BŐVÍTIK a telket, hogy MÉG TÖBB autó parkolhasson ott! Megveszik a felette levő telekrészt is. A Falugondnokság (szerintünk Fő úti rendbetétele kapcsán áthelyezendő) hulladékának, építési (?) anyagainak elhelyezését is itt kívánják megoldani. A környéken élők vélemény-kikérésének eredményéről nem szólt a polgármester. Élünk a gyanúval, hogy nem történt ilyen… Arról sem szólt, hogy ez mennyibe kerül NEKÜNK!

Várvölgy újra töltve

A videót, szerinte pozitív hírrel igyekszik „lecsengetni” polgármesterünk: sorompó lesz a Várvölgy felé. Már megint meg leszünk védve, mi a falu lakói (????), ezúttal a csúnya autósok okozta portól, zajtól, ha arra vetemedünk, hogy a turisták tömegében kirándulni indulunk az Egri vár felé. Persze, aki eddig sorompó hiányában behajtott gépjárművel, ezután is befog, de majd engedéllyel dönget el mellettünk. Köszönjük a gondoskodást… (A sorompó indoka: túlterheltek az ellenőrző szervek. Írtuk már: több rendőrt a faluba! Már orvosi praxisból is kettő van, annyian lettünk…)

Hova lett? Lazareth!

Ráadásként egy szuper hír: 36,7 millióért kiépítik a Lazareth közvilágítását. A nyertes cég nevét is közli a polgármester. Hallott valaki arról, hogy kiírták a közbeszerzést? Kik indultak? Ki mennyit ajánlott? Hallott már valaki arról, hogy az önkormányzat egyeségre jutott az összes lazarethi tulajdonossal? Mindenki aláírta az új szerződését? Nem? Mi sem! Akkor miből valósul meg a tényleg sokak által várt közvilágítás. Ja, és az útépítés!

Rend a lelke mindennek

Mindenki a saját portája előtt takarítson! Ez a polgármesteri hivatalra is vonatkozik…

Kíváncsian várjuk az újabb heti TÉBÉ jelentést!

Javaslat: legyen rövidebb a tájékoztató, a lényeges kérdéseket helyezzék előre, kapjon mikrofont a polgármester úr! Lehet, hogy furcsa, de szeretnénk érteni, hogy miről beszél! Nem utolsó sorban: írásban is tegyék közzé a tájákoztatót.

A polgármesteri videótájékoztató itt megtekinthető: