Volt egyszer… 1.0

VÁRJÁTÉK

45 évvel ezelőtt természeti adottságainak és a fővároshoz való közelségének köszönhetően esett a választás településünkre. Itt forgatták Gárdonyi Géza, Egri csillagok című történelmi regényéből készült filmet, melyet a hazai filmtörténet egyik gyöngyszemeként tartanak számon. A filmforgatáshoz díszletként megépítették a vármakettet, melynek maradványát „hasznosítottuk”  a várjátékok megrendezéséhez.

2008-ban  a filmforgatás 40. évfordulóján indult, amely mind közművelődési szempontból, mind turisztikai szempontból fontos rendezvénnyé vált  a községünk életébe s hagyományteremtő értéke érezhető volt 12 éven át! Az előestén a ROM KONCERTEK elnevezésű programokon változatos zenekarok, együttesek mutatkozhattak be!

Célunk volt:

  • A várjátékok hagyományőrző hangulatának megteremtése
  • Magyarország történelmi múltjának bemutatása a török-magyar hagyományok és szokások felidézésével
  • Magyar hagyományőrzés a néptánc, népdal, a baranta, az ősi magyar íjászat és lovaglás kipróbálása
  • Török kultúra bemutatkozása a tánc és dal szárnyán
  • A Család előtérbe helyezése, értékek, hagyományok képviselete

A vár és festői környezete szolgált díszletként, jelentet hátteret, melyet a falu lakosságának aktív közreműködésével varázsoltunk hangulatos rendezvényhelyszínné. Régi használati tárgyak, hordók, szekerek, szalmabálák területen való elhelyezése csak néhány dolog, amivel kiegészítjük a meghívott mesterek, hagyományőrzők, vásárosok által teremtett színes kavalkádot.

A vár bástyája adott helyet az Aprók bástyájának, ahol egész nap kézműves foglalkozások és hagyományőrző játékokban próbálhatták ki magukat a gyermekek és a játékos kedvű felnőttek. A színpadon egész nap zenei és táncbemutatók voltak.  

Hagyományőrző egyesületek, csapatok: kis és nagyobb csoportban, korhű jelmezek és eszközök felhasználásával repítettek minket vissza az időben. Látványos török-magyar bajvívás, kaszkadőr-, lovasbemutató színesítették a napot.

Lehetőség volt lovaglásra, íjászatra, a mai kor fegyvereinek megismerésére a tartalékos katonák segitségével.

A kisebbeknek játszóház, bábelőadások, meseolvasás, a kreatívabbak részére mézeskalács-díszítés, gyöngyfűzés, festés, tűzzománc készítés, csuhéfonás, nemezelés adott elfoglaltságot.

Kézműves-vásáros utca kialakítása színes forgatagot, kavalkádot varázsolt  a völgybe, ahol az asszonyok, illetve az ügyesebb gyermekek nézelődhetnek, tölthetik el kellemesen az időt  Szeretettel adtunk lehetőséget a helyi mestereknek: kovácsok, korongozók, bőrdíszműves, fafaragó, üvegfúvó, éremkészítő barátainknak.

Akiknek volt szerencséje kilátogatni remélem felejthetetlen élményként marad meg emlékezetükbe.

A természetvédelmi terület besorolás miatt a szemétgyűjtésre és a rendezvény utáni takarításra nagy gondot fordítottunk!

 Emlékezetes szép , családi napokat tölthettünk ott a várnál…

ÖPE