Volt egyszer egy… 2.0

VOLT EGYSZER EGY MŰVELŐDÉSI HÁZ…

1987. május 1-én nyitotta meg kapuit a művelődési ház. Az elmúlt 34 évben az intézmény központi szerepet kapott a közösségi élet, a kultúra és szabadidős programok szervezésében. 

A pilisborosjenői Művelődési Ház épülete a megnyitás körüli időkben.

Mindazok a célok melyet akkor Schwarcz Jenő vezetése alatt kitűztünk, azt gondolom, hogy maradéktalanul teljesültek. Az idő változásával mindig meg tudott újulni, változni, fejlődni maga az intézményi struktúra is! A hagyományok őrzése, a helyben élő művészek felkeresése és bemutatása, a kisközösségek klubok, körök felkarolása, új lehetőségek felkutatása az elmúlt időszakot áthatotta.

Mindazok, akik részesei voltak a programoknak, rendezvényeknek, tagjai a kluboknak, szakköröknek, köröknek, tanfolyamoknak, vitaesteknek, a felejthetetlen koncerteknek és kiállításoknak, családi napoknak, gyermekprogramoknak emlékezhetnek s sokan szívesen is emlékeznek arra a közösségi életre melyben részünk lehetett.

Szerencsések lehettünk, hogy a hét mindennapján és a hétvégeken is oly színes kínálattal tárta ki kapuit az intézmény, s várta az itt élőket, hogy bárki találhatott érdeklődésének megfelelő lehetőséget. Soha nem akart a budapesti kínálattal versenyezni, hanem a családias jellegű kisközösségi megmozdulásokat tartotta szem előtt mikor a programokat meghirdette.

Zenés ébresztő 2008. május elsején. A zenekar az egész falut bejárta a járművel. Sajnos ez a hagyomány is elhalt…

– Az itt élő művészek helyet és lehetőséget kaptak tevékenységük bemutatására.(Azok a koncertek hangjai és a kiállítások képei örökre szívünkben maradnak!)

– Olyan kisközösségeket hívott életre a hagyományőrzés területén melyek 2020-ban 20 éves fennállásukat ünnepelték.(Kevélyhegyi Dalkör és a Kerekes Néptáncegyüttes)

A Kerekes Táncegyüttes fiataljai

– Olyan klubok működhettek, mely a különböző korosztályok részére állandó és folyamatos találkozási lehetőséget és színes programot kínált!

– Olyan kezdeményezés indult, mely 25 éven át országos szinten játszhattak a gyermekeink!

– Olyan fiatal, pályakezdő művészek mutatkozhattak be, akikre büszkék vagyunk.

– Olyan nyári tábori kínálattal várta gyermekeinket, melyben a fiatalok egyszeri és megismételhetetlen élményekhez juthattak.

Nyári tábor 2007. körül

– Olyan svábbálok, nosztalgiaestek, jazz estek várták a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat ahol helyben, idesétálva, s megfizethető áron nyújtott programot.

Singreis (Német Dalkör) próba, valamikor 1990 környékén

Kis falunk bátran büszke lehet arra a pezsgő közösségi életre mely a szűkös, helyhiánnyal küzdő művelődési házban zajlott.

A Művelődési Ház pogramjai (2017 szeptember)

Bízunk abban, hogy a pandémia után újra indulhatnak a csoportok , lehetőséget kapnak a kisközösségek a tartalmas, színes programok megszervezésére és unokáink nem csupán a nagyszülők elmesélései alapján hallgathatják a történeteket, hanem részesei lehetnek a mindennapokban a közösségi élet felejthetetlen pillanatainak!

ÖPE