Nálunk ugyanígy kezdődött…

Nálunk ugyanígy kezdődött…

Hangsúlyozottan kijelentjük: nem a konkrét esettel és a művésznővel van problémánk! Az a magánügye és azoké, akiket sújt a történet! A vele készült riport csak a pilisborosjenői hasonló helyzet miatt érdekes számunkra. Ebből a szempontból fogalmazzuk meg írásunkat, tesszük fel kérdéseinket.

Miért van az, hogy valaki hónapokig (?) járja a Pilist telek után! Aztán mikor végre talál egy minden elvárását kielégítő, a nyugalmát biztosító telket egy békés kis faluban, a saját közösségüket több száz éve kialakító, a hagyományaikat ápoló lakókkal, akkor bulihelyszínt akar belőle csinálni?

Valahogy nálunk is így kezdődött!

Valamilyen indíttatásra, ez lehet egy (köszönjük!) TV műsor, egy jó baráttal folytatott beszélgetés, a legutolsó esetben egy itt élő rokon, hasonló módon jártak el az ide Pilisborosjenőre betelepülők is.

Nyugalmat, békét kerestek. Gyönyörű természeti környezetet kívántak. Megkapták, mert megvették. Azután mégis a saját, „előző életükben” megélt igényeiknek megfelelő életet kívánják itt élni. Egyből kell a városi infrastruktúra, a programok! Lapos lesz az itteni élet, a nyugalom valahogy kezd elviselhetetlenné válni! De ahelyett, hogy visszavennék előző életüket és visszatérnének oda, ahol azt megkapták, a mi kis falunkat kívánják saját igényeiknek megfelelően  bulihelyszínné, várossá alakítani!

A betelepülés nem manapság, hanem jó 20-25 éve kezdődött Pilisborosjenőre. Az ideköltözők kis száma miatt kezdetben nem voltak problémák. Úgy ahogy beilleszkedtek az idetévedők. Az előző évtizedben, köszönhetően a CSOK-nak minden megváltozott. Óriási tömegben érkeztek a betelepülők s ezzel a városiasodás is elindult. Elkezdődött Pilisborosjenő buli faluvá alakítása. Ehhez kellett persze egy hatalomra éhes ellenzék, mint a 2097 Egyesület, melynek tagjai jórészt betelepültek.

A 2097 Egyesület önkormányzata támogatja „sorstársaik” mulatós ötleteit és nem lép fel az engedély nélkül megrendezett kerti partik ellen, a szabadtéri rendezvényeket körültekintés nélkül, a falu jellegét, adottságai nem figyelembe véve engedélyezi.

Egymás után jöttek az eddig nem megszokott városba való rendezvények. House Party a SZŐLŐBEN, a Levendulásnál. A kerti partik hajnalig tartó dorbézolása is mindennapossá vált.

Most a nyakunkon az újabb, valószínűleg egy újabb kiköltöző vagy itt munkát kapó ötletéből kipattant Szelávi fesztivál. Tényleg pont ez kell ide? Pont levendula virágzás idején? Csak ennyire telt? Biztos, hogy kell nekünk a városi tömeg a rendezvényeinkre. Még a végén közülük is kedvet kapnak néhányan ideköltözni…

Érthetetlen, hogy akik a nyugalomért jöttek ide, miért ilyen nyugtalanok! Fel kellett volna venni a vidéki ritmust, ha már azért tévedtek ide!

A legnagyobb baj az, ha tényleg megunnak itt élni, mert semmi nem elég, minden lelkiismeret furdalás nélkül lelépnek egy másik még nyugis helyre felforgatni és itt hagyják az általuk a feje tetejére állított világot!

Ui: mivel a művésznővel készült riportból nem derül ki a helyszín, reméljük, nem itt találta meg „lelki békéjét” … van nálunk már elég nyughatatlan ember!

Köszönjük!

ÖPE