Már megint…

Már megint

Már megint egy olyan intézkedés, amelynek hátrányait azok “élvezhetik”, akik Pilisborosjenőn élnek. Igen az új közlekedési bizgeréről van szó.

Értjük, az önkormányzat nincs könnyű helyzetben, de megint sikerült egy “szarva közt a tőgyét” típusú rendelkezést hoznia.

A turista áradat megfékezésére, szabályozására tett kísérlet méltánylandó ugyan, de szerintünk nem a legjobb megoldást választotta az önkormányzat. Ahelyett, hogy fizetett parkolókba kényszerítenék a látogatókat és valami bevétele lenne a falunak ittlétükből, még mi fizetünk nekik, ha nem állnak szabálytalanul, mondjuk a házunk elé és milliókat költünk a KRESZ változásokra, ingyenes parkolók kialakítására.

Mivel fizetünk még? Egyrészt a miattuk ránk erőltetett parkoló kártyákkal, melyeket teljesen feleslegesen „mozizhatunk” vezetés közben, mert a rendelet rákényszerít minket a „jól láthatóan a szélvédő mögé” helyezésre. Másrészt adóforintjainkkal, melyekből ezt a mostani rendeletet megszülte és szabályozás eszközeit finanszírozza az önkormányzat. Nevezetesen éppen a polgármester, akinek egyszemélyi döntése volt most ez a rendelet!

Van más gond is! Aki mondjuk a „tiltott” utcákban lakik és nem olyan szerencsés, hogy be tud állni a telkére, udvarába, annak állandóan viselnie kell a parkolókártyát. Az is fura, hogyha valaki átugrik egy barátjához a faluban és az  is turista övezetben lakik, ott is ki kell tennie a kártyát.

Jelenleg két kártyát kapunk. Tudunk olyan családról, ahol ennél több autó van, mert már felnőttek a gyermekek és saját autóval közlekednek. Azokkal mi lesz?

Javasoljuk, és szerintünk a turisták is jobban örülnének a fizetős, őrzött parkolási lehetőségnek, vonják vissza ezt a nem teljes értékű megoldást és a köz pénzének ilyen felesleges célokra való elherdálása helyett keressenek olyan megoldást, a mellyel nem kiadása, hanem bevétele keletkezne falunknak.

Az önkormányzat a Hírmondóban küldte ki a parkoló kártyákat. Ezekre ugyan rá van írva, hogy nem átruházható, de valószínűleg lesz, aki átruházza. Például, akinek nincs autója, vagy csak egy van… Biztosan van olyan ismerőse, rokona, akinek áttudja passzolni. Megfontolandó lenne  rendszámmal és önkormányzati pecséttel ellátni, akár utólag is ezeket a kártyákat!

Még szerencse, hogy csak ideiglenes érvényessége van a kártyának („dézsávü” iskolai zebra ideiglenes csíkfelfestései…) , így legalább van ideje átgondolni a TESTÜLETNEK a komplett rendeletet és a kedvezményezetti kör tehermentesítésének formáját.  

Most ezen reagálásban nem kívánunk bővebben foglalkozni a sokkal fontosabb közlekedési problémákkal, azonban annyit ismét megjegyzünk, hogy nagyon sok balesetveszélyes útszakasz van Pilisborosjenőn. Tele vagyunk útszűkületekkel, beláthatatlan kanyarokkal, kereszteződésekkel, szabályozásra szoruló elsőbbségi viszonyokkal. Ezekre is illett volna némi figyelmet szentelnie az önkormányzatnak.

Jó tanács: a Várakozási engedély hátoldaláról a ragasztót, mellyel az újságba rögzítették, sebbenzinnel lehet eltávolítani.