Volt egyszer főzőverseny…

A CSALÁDI VASÁRNAPOK rendezvény sorozat második programja volt  a FŐZŐVERSENY a Köves bérci tisztáson! Minden év június utolsó vasárnapján, 15 éven át a férfiak megmutathatták főző tudományukat a szabadban. Felsorolni is nehéz milyen sok féle étel készült. Sohasem szabtuk, meg hogy mi legyen a bográcsban, a boronatárcsán, vagy akár az agyaggödörben! A lényeg hogy egy órára elkészüljön s az alkalmi zsűri értékelhesse! Míg készültek az ételek, addig sem unatkozhattunk, mert fűszernövény felismerő játékos vetélkedő, főzéssel kapcsolatos tréfás kérdésekkel bombáztuk a szakácsokat, s közben a gyerekeknek játékos természetismereti programokat kínáltunk. Óvó nénik, tanitó nénik segítségével, s volt, hogy sváb tánc tanításával múlathatták az időt a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek.

Az ételek sorában a bográcsgulyás, babgulyás, pacalpörkölt, vaddisznópörkölt, gombapörkölt, hét vezér tokány, halászlé, székelykáposzta, báránypaprikás, nyúlpaprikás, csülökpörkölt, körömpörkölt, aprópecsenye, lecsós csülök… s folytathatnám még sokáig, de egy különleges étel minden alkalommal szerepelt a sorba, sajnos nem nyert, de a főzőverseny elmaradhatatlan levese a GALAMBLEVES volt Zsiros Attila bográcsába.

Felejthetetlen:

– Mikor Bereczki Anti KŐLEVEST készített. A mese alapján, a tisztáson résztvevőktől kapott egy kis ezt s egy kis azt s egy órára elkészült a KŐLEVES! A mai napig őrzi a követ, hátha egyszer még…

– Mikor helyben készült palacsintával örvendeztette meg a gyerekeket Fehér Jóska!

– Mikor előző este már odakészültek sátrakkal s hajnalban gombaszedéssel indult a nap!

– Mikor a gyerekek külön kitalálták, hogy tejbepapit készítenek!

– Mikor már előző nap a gödröt fel kellett fűteni, hogy elkészülhessen időre az étel!

– Mikor a délutáni foci feldöntött 3 bográcsot!

– Mikor a férfiak gombfelvarró versenybe is kipróbálhatták magukat, vagy amikor bekötött szemmel ki kellett választani feleségük lábszárát!

–  Mikor a lányok és asszonyok a nyakkendőkötésbe elbuktak!

– Mikor esküvői szertartást celebrált Jász Imre éppen 20. házassági évfordulójukat ünneplő párnak!  

A résztvevők oklevél s az ajándék mellé évszámmal ellátott fakanalat is kaptak, nem oly régen büszkén mutatta az egyik résztvevő a fakanál gyűjteményét, mind a 15 db-ot nagy becsben őrzi!

Nagyon jó, kellemes emlékeket őrzünk azokról a vasárnapokról, s bízom abban, aki elolvassa ezeket a sorokat, s részese volt a programoknak szintén jó szívvel s szép emlékekkel gondol vissza.

(Nagyítás: kurzor a képre, egér jobb billentyű, megnyitás új lapon, fent megnyíló lehetőségre kattintani)