Szociális térkép, vagy adatgyűjtés?

Pilisborosjenő önkormányzatának megbízásából „szociális” felmérést végeznek falunkban. Engem is meglátogattak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói, hogy egy pár kérdéssel szociális helyzetünkről informálódjanak. Közben finom kérdésekkel felmérték azt is, hogy hogyan viszonyulunk a pilisborosjenői Önkormányzat tevékenységéhez és a helyi civil egyesületek programjaihoz.  Inkább erről szól ez a kis véleménykutatás mint sem rólad vagy rólam. Ezt már előbb is lehetett sejteni, hogy így lesz…

Észrevettem, hogy kifejezetten önkormányzatot támogató és önkormányzat által felkarolt  civil egyesületek voltak a listán. Igaz volt mód mást is megnevezni, de mégis furcsálltam.

Ez bizony elég diszkriminatívnak tűnik a faluban működő többi egyesülettel szemben. (Összefogással Pilisborosjenőért Egyesület, PBJ Patrióták, stb), amelyek a falu jobbításán ügyködnek és bejegyzett egyesületként működnek.

Az Egészségházról és az ott található szolgáltatásokról is kérték a véleményemet.

Részemről, amit ismerek, azzal elégedett vagyok.

Idős emberek, betegek szociális ellátásának kérdése is felmerült – itt nagy az űr – nem igazán hallani erről a témáról. Mintha nem lenne fontos az idősek helyzete a jelenlegi önkormányzatnak. Lásd: az egyetlen idősellátásra alkalmas épületet egy iskolának adták bérbe. Ezzel nincs hol gondoskodni idős, beteg lakótársainkról.

A családsegítő, hogy is áll most? Új vezetője van. Ennyit tudok róla. Eddig jól működött, remélem, ezután is.

Munkateremtés is felkerült a kérdések közzé. Itt maximum a Meditop tudna munkát adni az embereknek, Amíg itt van…

Megkérdezték mik a hiányosságok szerintem és milyen változásokra van még szükség.

A válasz: szórakozás, partik, és más egyéb közösségi életesemények szervezésében nagyon aktív és túl jó az önkormányzat. Talán vissza is vehetnének egy kicsit. Mondjuk, ötven százalékot. Már csak a nyugalmunk érdekében…

Hiányosságok, melyek bekerülhetnek egy ilyen kérdővbe:

Mindenekelőtt, a régi közösséget hagyják békén! Építsenek egy másikat maguknak.

Idősek ellátásának megoldása, idősek otthona felépítése, nyugdíjas klub életének felpörgetése

Utak rendbetétele, újjáépítése, szilárd burkolatúvá tétele

A szennyvíztisztítás végleges megoldása

Bécsi úti járda kiépítése

Nyugalmat szeretnénk nem bulikat!

Békés egymás mellett élést kívánunk. Ha valaki nem támogatója a jelenlegi vezetésnek, attól még lehet jó ember…

Valódi önkormányzati működést, ne civil módra szervezzék a hivatalt!

Volt egy nagyon kiemelkedő, fontos kérdés: Ki tehet a falu helyzetének jelenlegi állapotáról?

(Ennek mi értelme van, ha nem az, hogy legyen, aki azt válaszolja, hogy az előző vezetés…)

Válaszlehetőségek:

a lakosság, (normális?)

a vezetés, (egyébként ki, ha nem a vezetés…)

döntéshozók (azok kik, ha nem a vezetés?)

Összegzés:

Nem értjük, hogy miért kell (lehet-e egyáltalán) szociális felmérés álcája alatt az önkormányzat munkájának lakossági elfogadottságáról, elutasításáról ilyen adatgyűjtést végezni?

Ráadásul a felmérés anonim, tehát bárki, bármikor átírhatja a végeredményt, ahogy valószínűleg ez a közlekedési vélemény kikérés esetében is történt. Ilyen felméréseknek mi értelme van?

Miért kell fiatalokat a legnagyobb nyári melegben olyan munkára kényszeríteni, amely gyakorlása közben szinte tuti elutasításban fognak részesülni? Nem hisszük, hogy sok sikerélményben van részük!

Szerintünk a polgármester úrnak ki kéne menni a lakók közé néha (nem a Balatonon!) és megtapasztalhatná, hogy mit is gondolnak, hogyan vélekednek az önkormányzat eddigi tétlenségéről, a választási ígéretek be nem tartásáról, az utak a környezet állapotáról, a folytonos bulizásról, melyektől hangosak, elviselhetetlenek a hétvégéink és most már a hétköznapjaink is.

Bort, búzát, békességet kívánok magunknak!

Ui-1: Költői kérdés: Miért nem jövő nyáron készítik el a felmérést?  (Lásd: cím…)

Ui-2: Jó lenne, ha az önkormányzat weboldalán közzétenné a kérdőívet, hogy mégis milyen kérdésekkel is találkozhatnak a falu lakó, amennyiben részt vesznek az adatgyűjtésben!