Véleményrovat

A képviselő-testület 48/2021. sz. határozata a Waldorf óvoda és iskola ügyében döntött.

(Bubik képviselő érintettség (!) okán nem szavazhatott! Érdemes lenne megnézni, hogy az eddigi, a Waldorfot érintő döntéseknél is így történt-e? Egyébként lényegtelen, mert úgyis átment volna, ha ellene szavaz…)

A fő kérdés számomra az, hogy miért is kellett így dönteni?

Többször elolvastam a jegyzőkönyv idevonatkozó részét, de a döntés szükségessége nem nyert bizonyítást számomra! Márpedig, ha nem indokolt egy döntés, akkor felvetődik a kérdés: törvényes-e indok nélkül közpénzt kiadni?

A Waldorf óvoda támogatása gyerekenként, ilyen szinten, vajon miért fontos az önkormányzatnak? Ezek a magán (!) intézmények szednek tandíjat a szülőktől! Nem is keveset! Főleg úgy érthetetlen az egész, hogy azt sem lehet igazán tudni, hogy mennyi az annyi, mert azt csak akkor tudja meg a szülő, ha már elbeszélgetnek velük a gyermek felvételekor. (Ez inkorrekt szerintem, de ha ez megfelel a szülőnek, hát legyen! )

Rendszeresen, amikor szükséges, a szülők tartják rendben az udvart, festenek, takarítanak stb. Igaz, ez benne van a szabályzatukban, de azért ez elég durva. Gondolom, hogy azok a szülők, akik ezt vállalták szívesen csinálják.

Szóval van bevétel! Érthető is! Egy magánintézmény nem alapíthat egy önkormányzat jóindulatára. Támogatás nélkül is talpon kell maradni. S ha ez így van, akkor mire kell az önkormányzattól kapott plusz forrás….?

Tehát önfenntartó a Waldorf iskola-óvoda és mégis az önkormányzathoz fordulnak, hogy támogassák őket. Miért? Mégsem tudják fenntartani az óvodát, mégis kevés a befolyt működési költség? Akkor nagy baj van…

Hallomásból tudom, hogy vannak, akik sok tízezer forintot is meghaladó összeget fizetnek gyerekenként! Vajon ennyi pénz miért nem elég? Az étkeztetésük költsége sem különösebben megterhelő, ezt is hallomásból tudom, mert nem jönnek ki információk…

Szóval, nekem nem fér a fejembe, hogy miért is kell NEKÜNK egy „maszek” óvodát támogatni? A Waldorf iskola ügye is egy fontos kérdés, de azért ott már valamilyen támogatás létrejött. (Bérlik az iskola felső szintjét. Annyiért, amennyiért… ez is megérne egy pár sort!)

Összegezve: Azt gondolom, nem tiszta a Waldorf iskola-óvoda ügye itt Pilisborosjenőn. Több zavaros történés, indokolatlan döntés, irányított támogatói felmérés született ez ügyben! Egy testületi tag felesége révén érintett, (érdekelt?) a Waldorf Alapítvány itteni működtetésében. Nem piaci áron adták bérbe a régi iskolát számukra, ezáltal a nem helyiek is kapnak önkormányzati forrást…

Főleg azért is érthetetlen az önkormányzat lelkes Waldorf támogatása, mert falunkban van kiválóan működő állami óvoda és iskola is! Ezekre is el lehetne költeni a most megszavazott támogatási pénzeket! Ezenkívül lenne más helye is egy ekkora összegnek, olyan terület, ahol igazán hasznosulna a forrás a falu javára. Például a Tücsök utcában! Az utca házai lassan a Bécsi útra „költöznek”, és az ott élők is csak akkor lesznek meglátogathatóak, ha fentről csónakkal érkeznek a vendégek vihar idején! 

Ezekért a fentebb leírt, szerintem indokolatlan, támogatásnak álcázott baráti segítségekért a felelősséget a 2097 Egyesület „csapatának” kell majd vállalnia.

Az ÖPE szerkesztőségének megjegyzése:

Az alábbi linken olvasható a témáról szóló teljes testületi döntés és az önkormányzati ingatlanok eladásával kapcsolatos határozat is:

https://pilisborosjeno.hu/wp-content/uploads/HIV/jegyzokonyvek/Kt.jegyzokonyv_2021.06.23.pdf

Kérdés: ha önkormányzati ingatlanokat kell eladni, akkor nagy valószínűséggel nincs pénz a kasszában. Ha lenne, miért adnák el a „családi ezüstöt”? (Peres ügyekre már történt a közelmúltban ilyen eladás és más okból baráti telek VÉTEL is…) Akkor miből, miért támogatják most a Waldorf iskolát-óvodát, ha közben felélik a falu vagyonát? (Már megint….!)