Homo szubjectivus

2021. október 29-én jelent meg Tömöri Balázs polgármester, bevalottan szubjektív írása arról, hogy mit is végzett az elmúlt években az önkormányzat falunk fejlődésének érdekében. Erre válaszul, némi bevezető után közöljük, hogy szerintünk mit nem, mert TB írásában valahogy, némi önkritika kivételével, nyoma sincs a hibáknak.

„Ha végig sétálok a falun, akkor a munkánk eredménye még nem látszik annyira…” írja Pilisborosjenő polgármestere, ténykedésének két évét áttekintő értékelőjében. Valahogy mi is így látjuk! Azzal a különbséggel, hogy nagyon nem látszik. Az viszont látszik, hogy ezzel az írás szerzője is tisztában van valamennyire, mert még írása elején elnézést és türelmet kér a lakóktól, szavazóitól. Az pedig kezd elfogyni. Ahogy írásának hangzatos bevezetőjében taglalt kezdeti lelkesedésük is eltűnt a munka megkezdése után nem sokkal.

Pár sorral lejjebb olyan, nélkülözhető információkat oszt meg polgármesterünk velünk, melyek nélkül valahogy csak kibírtuk volna, ellentétben egy valós eredményeket tükröző beszámolóval, melyre tényleg szükségünk lenne. Meg tudjuk például, hogy gyorsan nőnek az ingatlanárak falunkban. Ez kinek jó? Aki venni akar annak nem, aki pedig eladni kényszerül, ki tudja mennyiért tud új otthont vásárolni, így neki sem biztos, hogy jó. Mindegy! Telik a papír, gyűlnek a sorok… Mindenesetre MI itt akarunk maradni, akármilyen drágák az ingatlanok!

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy van néhány kisebb eredmény:

  • Már két háziorvos rendel falunkban, vagy a több kérdést felvető társadalombiztosítási alapon igénybe vehető helyi fogorvosi ellátás. Más kérdés, hogy ebbe mekkora szerepe van az önkormányzatnak. Nem minden százas, szokták mondani. Szerintünk főleg a pilisborosjenői fogbetegek kis számú ellátásával vannak gond. Itteni rendelő, helység, forrás (ürömi fogorvos (?)) és mégis több Ürömi beteget fogadnak, mint Pilisborosjenőit… Felvetődik, helyi fogorvosokkal nem lehetett volna jobban, olcsóbban, nekünk kedvezőbben megoldani?
  • Befejeződött a horror zebraépítés az iskolánál. Igaz már 2018-ban kész lett volna, ha…
  • Elvégeztek, befejeztek, megkezdtek pár, az előző testület által előkészített munkát: Lámpafejcserék, vízáteresz nagyjavítás, focipálya kivitelezés az MLSZ-által finanszírozva, bölcsőde építés, (ez egy külön novellát érdemelne…), iskolai tornaterem építésének szemlélése (finanszírozó, kivitelező: a Magyar Állam…).

Polgármesterünk nagyra értékeli az önkormányzat által indított különböző felméréseket, fórumokat, melyek szerintünk, ha nem is feleslegesek, de a valós munkától vonhatják el az önkormányzat erőforrásait. Ráadásul a lakókat is „hintába ültetik”, mivel ezek eredménye eléggé kétséges, ellenőrizhetetlen és hasznuk is csekély vagy nulla, ki tudja, hogy érdemes-e véleményt nyilvánítani.  Az interneten leadható, akár százával is újra küldhető javaslatok eredményt befolyásoló potenciáljáról nem is szólva. Arra jók, hogy látszatbevonást demonstráljanak velük és valós támogatást szimuláljanak terveikhez. Lásd: közlekedési felmérés, falukép fórum.

Szomorú, hogy a polgármester az egyik fenti felmérés pozitív eredményének tekinti falunk lakóinak közlekedési korlátozását is. Ez a korlátozás várakozási tilalmi övezetek kijelölésében, tiltó táblák önkormányzat általi kihelyezésével valósult meg. Ha ez eredmény, köszönjük! Azért érdemes lenne időnként rátekinteni ezekre a területekre, mert nem sok autó szélvédőjén van kint a várakozási engedély hétvégenként az övezeten belül.

Aztán a pótcselekvésből, pályázati felindulásból elkövetett „sikerek” említettnek meg. Például a régi iskola épületéből elvett területen kialakított Faluház. Van (volt) művelődési házunk! Ott, azon a környéken már megszokták (elviselték) az emberek a folyamatos zajhatásokat. Az új helyen problémák lehetnek ebből. A rendszerváltás környékén művelődési háznak felhúzott épület, úgy ahogy, de megfelelő volt egy ilyen intézmény számára. (Annyira biztosan, mint a mostani terület.) Az volt a baj, hogy a Polgármesteri Hivatal lefoglalta a terület nagy részét. Nekik kellett volna elmenni, nem a művelődési háznak… Persze, közösségi tér kialakítására volt pályázat. Magyar űrhajóst is keresnek…

Nem folytatjuk! Olvassák el, akiknek nincs jobb dolguk. Itt: https://pilisborosjeno.hu/hirek/a-masodik-evre-visszanezve/

Hogy mi miképp látjuk? Így:

(A teljesség igénye nélkül)

A polgármester még mindig adós egy korrekt beszámolóval, magyarázattal, mely az iskolai zebraépítés elhúzódásának okait, költségnövekedését, tervekkel, a beérkezett ajánlatokkal, dokumentumokkal alátámasztva megindokolta volna az itt élő halandóknak. (Nem korrekt már volt…)

Mint ismeretes, a falunk rémtörténetévé vált zebrakivitelezés időben és anyagiakban is a többszörösébe került, mint az előző önkormányzat által tervezett, de a kampányban a 2097 Egyesület mondvacsinált okok miatt elgáncsolt átkelő.

Csak adalék a mostani „gondos gazda” szemlélethez: A ki tudja mennyiért vásárolt kátyúzógép hónapok óta áll. Nem használják. Érdemes volt megvenni…

Pedig lenne hol használni! Részlet egy hozzánk érkezett lakossági levélből: „a Téglagyári úton ebben az évben semmit nem tett az Önkormányzat az itt élő lakókért. A kátyúzógépet tavasz óta nem használták (ott sem). Az út aszfaltos részén több a kátyú, mint a jó rész.

A parlagfű problémát az ősz sikeresen megoldotta…”

Fentiekhez hozzá jön még a Tücsök utca, az önkormányzat által véglegesnek kommunikált felújításának elmaradása. Mondhatni, évek óta le van zárva az utca.

Új utak egyáltalán nem épültek Pilisborosjenőn. Bár kaptunk ígéreteket, Vincellér utca, Steinheim utca, ezekből (még) sem lett semmi. Pedig pályáztak! Ennyit a pályázati potenciálról… És akkor még a Bécsi úti településrész leromlott útjairól, (közlekedési anomáliáiról), vagy a belső faluban még meglévő murvás utcák állapotáról nem is beszéltünk, mert ezek rendbetételére még ígéret sem érkezett…

Még egy részlet a polgármester írásából:

„Vitályos Eszter országgyűlési képviselő és államtitkár asszonnyal, Laboda Gábor ürömi polgármester úrral és a Magyar Közút Pest Megyei Igazgatóságával egyeztetünk a Fő utca felújításának lehetőségéről, mert komoly pályázati források nyílnak rá.

A Fő út állami kezelésben van. Az állam fog adni rá forrást az út kezelőjének, nem az önkormányzatnak! Ehhez az önkormányzatnak nem sok köze van. (Vajon fenti egyeztetésen ez nem derült ki a polgármester számára?) Nem PÁLYÁZAT lesz, hanem finanszírozás! Nem elegáns mégis pályázat elnyerésének beállítani. Persze ezt el is néznénk, csak már újulna meg az az út! Akkor már csak a falu fő útjai közül az önkormányzati kezelésű Budai út, Kossuth tér Híd utca közötti szakszára kell ELNYERNI PÁLYÁZATI FORRÁST! Persze „tervek” erre is vannak. Egyirányúsítás, lezárás stb. Ezek eleve téves elképzelések, több okból is. Bármilyen elképzelés megvalósításához előbb fel kellene újítani a Budai út ezen részét. Jó munkát, bő pályázati forrást kívánunk hozzá!

Nincs fejlemény a Bécsi úti járda megépítésével kapcsolatosan sem. Pedig ennek megépítésével (is) kampányolt ott, persze még ellenzékben, a 2097 Egyesület. Viszont voltak lakossági ígéretfórumok. Azok voltak!

Arról, hogy mikor lesz Budapestre bekötve a szennyvizünk csak nyomokban tartalmaznak hírt az önkormányzat írásai. Eredmény nincs. Viszont van szennyvízkibocsájtás a patakba, amikor már a mű nem bírja megnövekedett lakosságszám miatti túlzott igényt és a karbantartás elmulasztása miatti üzemzavarokat. Amikor megépült a szennyvíztisztító, akkor még bőven elég volt, de most már évek óta túlterhelt. Az előző testületek, előbb a mű bővítését tervezték (a 2010-től aktív döntéshozók), majd később (a 2014-től kezdődő ciklusban) ennek a forrásnak az átcsoportosítását kérték a budapesti bekötéshez. 2019 ősze óta hallottuk, hogy mégis bővítés lesz, aztán mégse, mert nem gazdaságos, nem környezetbarát, meg macerás is… Most megint a budapesti bekötés hírlik. Csak hírlik…

Egyes ingatlanfejlesztőkkel (ki tudja miért?) vitában áll az önkormányzat. Egyeseket támogat. (ki tudja miért?)  

Az ingatlanfejlesztésben, vállalkozás támogatásban végzett önkormányzati munka eredménye nem mérhető. Csak negatív irányban. Az önkormányzat mögött, mellett álló ellenérdekeltek aknamunkája, úgy tűnik, eredményes. A vállalkozások, főleg a Meditop cég elleni fellépést negatív mintaként lehetne ide citálni. Ebben az esetben is megmutatkozik az önkormányzat mindent jobban tudása. Ők akarják megmondani egy vállalkozónak, hogy hol fejlesszen, de a mibőlről nem beszélnek, ahhoz nem járulnak hozzá. Ne ott legyen, ne úgy, ne akkor, ne olyan. Ez a normális, támogatói részvétel? A Meditop ügyben a helyi, sokszínből összetákolt testületet delegáló pártok politikai támadása is felsejlik. Az Átkötő (ipartelepi) út állami megépítésének megakadályozása is ebbe a körbe tartozik!

Az „elnyert” források nagyságáról illett volna megemlíteni, hogy jó része nem elnyert, hanem bónusz valamiért, aminek a számláját csak később szeretnék valakik benyújtani. Az állam az utóbbi években minden eddiginél nagyobb összegekkel támogatja a vidék fejlődését. Az előző ciklusokban közel sem volt ennyi pályázható, kapható forrás. Könnyű hivalkodni egy olyan könnyen szerzett forrással, amiért az elődöknek véres verejtékkel meg kellett dolgozniuk, míg manapság szinte csak le kell hajolni érte. (Még sem látszik a KAPOTT források hatása…)

Fenti eredménytelenségek mellett, bónuszként kapjuk a folytonos kamu vélemény-kikéréseket, ilyen, olyan fórumokat, az ígéreteket, hogy most már tényleg lesz eredmény, meg, olyan lesz a falu, amilyennek ők akarják. Kapjuk a nyakunkba az önkormányzat által a támogatóinak nyújtott „zajkedvezményeket”. Nem is értjük, hogy most hogyan lehet meglenni a nyáron már megszokott(?) zajongás nélkül. Ja, hideg van…

Úgy látjuk ez egy kötéltánc, amit a testület és polgármestere ad elő. A támogatók, szavazók igényeit, egyes testületi tagok, (pártok?) ötleteit,  kívánságát, igényeit ki kell elégíteni, ugyanakkor azoknak is kell (ene) valamit „csepegtetni”, akik nem támogatók, vagy nem rájuk szavaztak, így persze hangot adnak nem tetszésüknek, mert látják, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy ígérték. Nehéz ügy! Lehet, hogy önkormányzatként kéne működni, nem egyesületként?

Érjük! Valahogy túl kell élni ezt a hátralévő három évet, valahogy meg kell oldani a dolgokat úgy, hogy a kecske is jól lakjon…  A kecske már nem éhes, de hol a káposzta?