Helyi KRESZ kisokos kalandoroknak


A gépjárművezetői engedély megszerzéséhez kötelező KRESZ vizsga és gyakorlati oktatás egyik fontos eleme a sebesség útviszonyok szerinti megválasztása. Ez azt is jelenti, hogy a jármű sebességének meghatározásakor nem csak az útfelület szennyezettségét, csúszósságát, az út minőségét, hanem a belátható útszakaszon belül való megállás KÖTELEZETTSÉGÉT is figyelembe kell venni. Tehát olyan sebességgel kell közlekedni, amellyel biztosan megtudunk állni, ha valami váratlan akadály van, ne adj Isten, egy másik jármű közeledik szemből, netán a tovább haladást megakadályozó lezárást helyeztek el, gyalogos, kerékpáros, kismama babkocsival közlekedik, tartózkodik a be nem látható útszakaszon.


Pilisborosjenőn számtalan olyan út-utca van, ahol fokozottan figyelni kéne fenti szabály betartására.
Ilyen például a Kossuth tér Budai út találkozása, ahol -általában- a tér felől érkező autós feltétlen elsőbbséget képzel magának a szűk Budai út felől szabályosan (!) érkező autóssal szemben. Sokan még a gázt sem veszik el, ha szemből érkezik valaki…


A Budai út folytatása is nagyon szűk, „egykocsis”. Aztán kicsit távolabb, a Bodza utca Híd utca közötti rész is neuralgikus pont. Sokszor kétoldalt parkolnak autók (az iskola, a posta, a pék miatt), és néhány autós, mintha nem lenne holnap, nem megfelelő sebességgel és figyelemmel közlekedik itt.
A Rózsa utca Patak utcánál lévő, egy jármű áthaladását éppen, hogy biztosító szakasz is nagyon veszélyes.


A számtalan kisebb útszűkület csak hab a tortán… például Budai úti Waldorf óvodánál lévő szűkület. Itt egyébként a faluba tartó járműnek van (lehet?) elsőbbsége a kifelé tartóval szemben, mert az utóbbinak „fogy el” az út. Ide kéne egy egyértelműsítő KRESZ tábla!!!

A Waldorf ovis útszűkület


A Híd utca hidjánál ugyan táblával szabályozott az elsőbbség. A Fő út felől érkezőnek van elsőbbsége a HÍDON!!! Azon túl a Budai úton haladóknak. Kivéve, ha a hídra kanyarodnak. Ezt a helyzetet sokan nem tudják értelmezni. Itt is rendszeresek a „majdnem” balesetek.
Folytathatnánk….

Mint látható, a hídon áthaladó autónak STOP táblája van a Buda út elsőbbségét biztosítva. LEFELÉ, a hídon áthaladónak van elsőbbsége, de csak a hídon!


A legfontosabb tanács a relatív, az út, látásviszonyokhoz, az útszakasz belátáshoz megfelelő sebességet nem alkalmazók számára: lassabban, nagyobb figyelemmel, előre tekintve, hosszabb útszakaszt belátva kell haladni úgy, hogyha kell MEG TUDJANAK ÁLLNI!
Ezt kérik a szabályosan közlekedő, eddig nem összetört autók tulajdonosai.


Javasoljuk a kalandoroknak, hogy hazaérkezve falunkba, próbáljanak „vidékiesen” vezetni. Abból kisebb baj lehet, mintha a városi tempót próbálják ráerőltetni a csendes többségre!
Köszönjük!

(Bónusz: Annyival menj, amennyivel meg is tudsz állni, ha kell!)