Település védelem?

A pilisborosjenői önkormányzat által tervezett, a Településkép Védelméről szóló rendelet módosításának 3.&-a szerint a 30°-nál kisebb dőlésszögű tetőket ZÖLD tetőként kéne megépíteni az új fejlesztésű területeken, még a gazdasági övezetekben is.


Ez több szempontból is szakmaiatlan, “sötétzöld” abszurdum:


1) Zöld tetőt lejtéssel nem tanácsos építeni, mert az nagyon gyorsan kiszárad és a zöld tetőből barna tető lesz.


2) Családi házaknál, kereskedelmi-gazdasági épületeknél zöld tetőt csak nagyon ritkán alkalmaznak, különösen nem olyan helyeken, ahol a közvetlen környezet 50%-a erdő, mert irracionálisan megemeli a költségeket. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos karbantartás, ápolás milyen egyéb, környezetkárosító hatásokkal járhat.

Budapest - Garázstető - ArchiGreen Zöldtető Kft
Ihol ni egy zöld tető! Forrás: internet. És ez csak egy garázs! Vajon Tömöri úr szívesen mászná meg a magasabban, akár 5-7 méteren lévő tetőjét karbantartás, locsolás, gazolás céljából? Nem? Akkor másra se erőltesse rá!


3) A fejlesztési területek nagy értéke a panoráma, amelyet javarészt földszintes alacsony dőlésszögű tetőkkel lehet biztosítani.

4)Földszintes házak zöld tetővel éppúgy tájidegenek a pilisi medencében, mint a lapos tetősek.

12 érv a zöldtetők mellett - Ecolounge
A fenti képen egy zöld tető szerkezeti képe látható. Ebből is sejthető, hogy nem olcsó, de drága, sérülékeny, a rengeteg kellékanyag legyártása környezetszennyező is lehet. Azonkívől a tetőn ki fogja karbantartani a művet? Azt is meg kell fizetni… Köszönjük! Jó terv!


A zöld tető - osihvas.lapunk.hu
Ez tetszene Tömöri Úr? (Forrás: internet)

5) Még ekkora ZÖLDSÉGET nem látott Pilisborosjenő!